Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014

Μετατρέπεται σε αίθουσα εκδηλώσεων το παλαιό κτήριο του 3ου δημοτικού σχολείου Χαλκίδας

Το έργο αποκατάστασης του διατηρητέου κτιρίου του 3ου Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας (μέσω τριμερούς προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Δήμου Χαλκιδέων και Υπουργείου Πολιτισμού) έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ (και συγκεκριμένα στο Ε.Π. Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-13, στην κατηγορία «Αποκατάσταση και ανάδειξη διατηρητέων κτηρίων» της θεματικής ενότητας «Προστασία και διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς») με εγκεκριμένη πίστωση 2.000.000 ευρώ. Το έργο δημοπρατήθηκε με ισόποσο προϋπολογισμό και ανάδοχο την εταιρεία Έψιλον Τεχνική ΑΕ
.

Παλαιό διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, στη συμβολή της παραλιακής λεωφόρου Τζιαρντίνι με την οδό Ιφιγενείας, από τα λίγα που διασώθηκαν και που κάποτε όριζαν το μορφολογικά ενιαίο παραθαλάσσιο μέτωπο της πόλης.
Το κτίριο έχει κατασκευαστεί στο β΄ ήμισυ του 19ου αιώνα, διατηρώντας τμήμα κτίσματος παλαιότερης περιόδου. Αποτελείται από δύο βασικούς όγκους: τον μεγάλο, στα δυτικά που αποτελείται από διώροφο ορθογώνιο λιθόκτιστο κτίσμα με τετράκλινη στέγη από βυζαντινά κεραμίδια και τον μικρότερο, που αποτελείται από διώροφο με τρίκλινη στέγη (διασωθέν τμήμα κτηρίου παλαιότερης περιόδου) και λίθινη κλίμακα που οδηγεί σε δώμα στο ανατολικό άκρο του, ενώ στην αυλή του διασώζεται τμήμα του βοτσαλωτού δαπέδου από την πρώτη φάση του κτηρίου. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής (και λαϊκής αρχιτεκτονικής της ύστερης οθωμανικής περιόδου στο παλαιότερο τμήμα του).
Το κτίριο έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο νεώτερο μνημείο λόγω της σημαντικότητάς του στη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής και ως σημείου αναφοράς στον πολεοδομικό ιστό της Χαλκίδας.
Σ’ αυτό έχουν κατά καιρούς στεγασθεί: υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας (1928-1953), Δημόσιο Ταμείο, υποκατάστημα Τράπεζας της Ελλάδας, τμήμα Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και Οικονομική Εφορία (στη συνέχεια και έως το 1985) και το 3Ο Δημοτικό Σχολείο (έως την ανέγερση του νέου παρακείμενου κτηρίου του, το 2000). Το κτίριο χρησιμοποιείτο πλέον για την αποθήκευση υλικού και εξοπλισμού του σχολείου.

Το ισόγειο του αποκατεστημένου κτιρίου θα μετατραπεί σε Αίθουσα Εκδηλώσεων και Πολλαπλών Χρήσεων.

Η διάσωση και αποκατάσταση του διατηρητέου νεοκλασικού, ήταν αναγκαία αφού αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και μάλιστα, σε νευραλγικό σημείο του παραλιακού μετώπου της πόλης και σε ενότητα με δύο ακόμη νεοκλασικά διατηρητέα ιδιοκτησίας του Δήμου, το «Κόκκινο Σπίτι» και το «Σπίτι με τ’ Αγάλματα».
Συνολικά δε, θα είναι το πέμπτο κτήριο ιδιοκτησίας του Δήμου (υπάρχουν επίσης, το κτήριο Κότσικα - Δημαρχείο και ο παλιός αλευρόμυλος «Δήμητρα» στο οικόπεδο του πρώην ΑΣΑΧ) στην Ευβοϊκή ακτή της Χαλκίδας που θα έχει διασωθεί, αποκατασταθεί, αναδειχθεί και αξιοποιηθεί.