MY KTEO

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Συνάντηση του υποψηφίου Περιφερειάρχη Βαγγέλη Αποστόλου, με τον Πρόεδρο Παναγιώτη Σίμωση και μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου

Συνάντηση του υποψηφίου Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κου Ευάγγελου Αποστόλου, μετά από αίτημα αυτού, με τον Πρόεδρο κο Παναγιώτη Σίμωση και Μέλη του ΔΣ του Επιμελητηρίου Εύβοιας πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Απριλίου 2014 και ώρα 12.00 στην αίθουσα του 3ου ορόφου του Επιμελητηρίου. Κύριο Θέμα συζήτησης, κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου και εκπροσώπων των Παραγωγικών Τάξεων του Νομού, με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, αποτέλεσε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Νομός Ευβοίας αλλά και η Ευβοϊκή επιχειρηματική κοινότητα, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στο Νομό και κυρίως από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ελληνική επικράτεια.

            Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κος Παναγιώτης Σίμωσης εξέθεσε στον κο Αποστόλου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Ευβοίας και η τοπική επιχειρηματικότητα, όπως αυτά δημιουργήθηκαν εδώ και αρκετά χρόνια και όπως αυτά διαμορφώθηκαν με την σημερινή συγκυρία. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι η Εύβοια πλήττεται από ακραία πολιτικά φαινόμενα και βρίσκεται στο περιθώριο της Κεντρικής Εξουσίας και της Περιφερειακής Πολιτικής τις τελευταίες δεκαετίες, διότι πολύ απλά δεν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι ο Νομός της  Εύβοιας, τις τελευταίες δεκαετίες, βρίσκεται σε πορεία διαρκούς αποβιομηχανοποίησης και ύφεσης στην Οικονομία. Οι επενδύσεις είναι ελάχιστες, λόγω των προβλημάτων από την έλλειψη καθορισμού χρήσεων γης, την έλλειψη οργανωμένων υποδοχέων για την βιομηχανία και τη βιοτεχνία και από την ανυπαρξία οδικού δικτύου, το οποίο είναι σε τόσο άθλια κατάσταση που αποτελεί την βασική αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων, σοβαρό αντικίνητρο για την προσέλευση επισκεπτών και εν τέλη την πλέον σοβαρή τροχοπέδη για την ανάπτυξη του τόπου. Υποστήριξε ότι η Εύβοια ένας νομός που ξεκινά από τον Παγασητικό και φθάνει έως την Άνδρο πρέπει να χαρακτηριστεί ως νησί, να αξιοποιηθούν τα λιμάνια της ως προεκτάσεις και διέξοδοι προς κάθε κατεύθυνση και να υπαχθεί στο καθεστώς των προνομίων των νησιών, σε αντίθετη περίπτωση χαρακτηρισμού της ως ηπειρωτική χώρα, να αντιμετωπιστεί ανάλογα και να κατασκευαστούν ζεύξεις στο Μαλλιακό, στο Μπούρτζι και στη Νότια Εύβοια. Συμπλήρωσε ότι πρέπει άμεσα να αποπερατωθούν τα έργα υποδομής που σταμάτησαν, που μελετήθηκαν ή δημοπρατήθηκαν. Τέλος για την Χαλκίδα κατέθεσε την άποψη ότι θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί τον φτωχό συγγενή της Στερεάς Ελλάδας, να αναδειχθεί σε συμπρωτεύουσα της Περιφέρειας και να αναλάβει ρόλο πρωταγωνιστικό.

            Τοποθετούμενος για την γενικότερη οικονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα και η επιχειρηματικότητα, την χαρακτήρισε τραγική και ανέφερε ότι τα κύρια προβλήματα έχουν να κάνουν με το κλείσιμο, με την μείωση της πιστωτικής δραστηριότητας από τον τραπεζικό τομέα. Υποστήριξε ότι θα πρέπει άμεσα να βρεθούν τρόποι να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να ορθοποδήσει η επιχειρηματικότητα και η ιδιωτική πρωτοβουλία και κυρίως να στηριχτεί η μεσαία τάξη και η μικρομεσαία επιχείρηση. Να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα για να ξανακινηθούν οι τροχοί ανάπτυξης, μέσα από ένα νέο και υγιές μοντέλο ανάπτυξης. Να ξαναστηθεί ο Πρωτογενής τομέας και να συνδεθεί με τον Δευτερογενή και Τριτογενή Τομέα, με τη χρήση νέων μεθόδων και τεχνολογιών. Να υποστηριχτεί η εξωστρέφεια, ως βασικός μοχλός για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και της ανταγωνιστικότητας. Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας να μειωθεί μέσα από την διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης, στοχεύοντας στην επαναπροσέγγιση των παραδοσιακών προορισμών και τη διείσδυση σε νέες αγορές, με προεξέχον τομέα αυτής της προσπάθειας, το τουριστικό μας προϊόν. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου τόνισε ότι, η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση και η στέρεη ανάπτυξη της θα πραγματοποιηθεί με το νοικοκύρεμα του κράτους και με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων – ιδιαίτερα δε των μικρομεσαίων – με τη διασφάλιση υψηλής προστιθέμενης αξίας που να είναι συμβατή με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα.

            Συζητήθηκε επίσης το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στα Επιμελητήρια από την  κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής και το αίτημα τους, μέσω της ΚΕΕΕ, για την ψήφιση τροπολογίας με την οποία ζητείται να αποκατασταθεί η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων στα κατά τόπους επιμελητήρια. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία αυτή τα Επιμελητήρια ζητούν – έχοντας την υποστήριξη 185 και πλέον βουλευτών ανάμεσα στους οποίους και ο κος Αποστόλου - να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς της υποχρεωτικής εγγραφής κάθε επιχειρηματικού φορέα και καταβολής του υφιστάμενου χαμηλού τέλους προσφοράς υπηρεσιών στο αρμόδιο κατά τόπο επιμελητήριο, ώστε να αποκατασταθεί ένας αποτελεσματικός μηχανισμός της  επιχειρηματικότητας και της δημόσιας οικονομικής ζωής.  Ο κος Σίμωσης σημείωσε ότι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής των επιχειρήσεων δεν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, δείχνει όμως την πολιτική βούληση της κεντρικής εξουσίας έναντι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τόνισε την ανάγκη για δυναμική ύπαρξη των Επιμελητηρίων, ως εταίροι τόσο της πολιτείας όσο και των επιχειρήσεων, διότι πραγματικά επιτελούν σημαντικό αναπτυξιακό και διεκδικητικό ρόλο, στην οικονομική ζωή του τόπου και προσφέρουν έργο στην οικονομική πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης. Η δυναμική ύπαρξη τους όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αποτελεί αναγκαία συνθήκη της καθημερινής οικονομικής ζωής στην χώρα. Συμπλήρωσε επίσης ότι με την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της εγγραφής, τα Επιμελητήρια θα στερηθούν το μοναδικό έσοδό τους, δεδομένου ότι δεν επιχορηγούνται ούτε με ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό με αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε υποβάθμιση ή παύση της λειτουργίας τους.

            Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κου Ευάγγελου Αποστόλου, υποσχέθηκε την άμεση εφαρμογή ενός νέου Θεσμικού και Λειτουργικού πλαισίου διαχείρισης της αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας

την έλλειψη συνοχής μεταξύ των νομών και την έλλειψη ισορροπίας σε έργα υποδομής. Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι δυστυχώς η Εύβοια δεν απολαμβάνει έργα εθνικής οικονομίας όπως άλλοι νομοί , γεγονός που μπορεί να ισορροπήσει κατά κάποιο τρόπο, μέσα από την κατανομή των πόρων. Τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να αξιοποιήσει τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα, επιτυχαίνοντας τη διατροφική της επάρκεια. Να αναδείξει την έννοια της προστιθέμενης αξίας και να κάνει καλή χρήση των πλεονεκτημάτων της ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο κος Αποστόλου κατέθεσε χαρακτηριστικά ότι στην πορεία για την ανάπτυξη και σε πολλές των περιπτώσεων θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και να αλλάξουμε την νοοτροπία μας. Υποστήριξε δε, ότι οι κάθε είδους πολιτικές αλλάζουν με την κοινωνική πίεση, για το λόγο αυτό είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει δυναμικά από την κεντρική εξουσία την διαφορετική προσέγγιση σε οικονομικά, επιχειρηματικά, κοινωνικά και άλλα θέματα. Για το νομό της Εύβοιας ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά διαχρονικά προβλήματα και πολλές ανάγκες, ωστόσο υπάρχουν και συγκεκριμένες προτεραιότητες, ορίζοντας ως τις δυο σημαντικότερες, το οδικό δίκτυο και το Νοσοκομείο Χαλκίδας. 

Επιμελητήριο Εύβοιας