Evia Top: 2ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου 2014-15: Μια χρονιά γεμάτη Προγράμματα

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

2ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου 2014-15: Μια χρονιά γεμάτη Προγράμματα


Α. Ευρωπαϊκά προγράμματα με άρωμα ζεστού ψωμιού
Στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς συνήθως ολοκληρώνουμε και τα σχολικά προγράμματα. Στο 2ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου φέτος που το πρόγραμμα αδελφοποίησης σχολείων (eTwinning) γιόρταζε τα 10 χρόνια εκπονήσαμε πρόγραμμα με θέμα «Τον άρτον υμών τον
επιούσιον» (“Our daily bread”). Αφορούσε την αξία του ψωμιού ως βασική τροφή του ανθρώπου. Συμμετείχαμε έξι χώρες και εννέα σχολεία (Ελλάδα-Κροατία-Γεωργία με δύο σχολεία-Γερμανία- Πολωνία και Ιταλία με τρία σχολεία). Γνωρίσαμε τον τύπο του ψωμιού που καταναλώνεται στην κάθε χώρα και τον τρόπο παραγωγής του. Μάθαμε πως το ψωμίέχει σχέση με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και τα έθιμα των λαών. Κάναμε επίσης έρευνα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών του σχολείου και επικεντρωθήκαμε στα οφέλη της Μεσογειακής Δίαιτας που συγκαταλέγεται στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO από το 2010. Αναφερθήκαμε στις μικρές επιχειρήσεις τροφίμων της περιοχής μας (Τυροκομείο Ζαράκων, Σύκα Κύμης κ.ά.) και ερευνήσαμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας. Στόχος ήταν να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τι εννοούμε με τον όρο «υγιεινή διατροφή» και πώς η αποσύνδεση από την παραδοσιακή διατροφή οδηγεί σε ανθυγιεινά τρόφιμα, παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Η επικοινωνία γινόταν με τακτικές τηλεδιασκέψεις και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανάγκη για προσωπική και άμεση επαφή εξαφάνισε γρήγορα την αμηχανία των μαθητών που ανυπομονούσαν για την επόμενη συνάντηση και είχαν τη ευκαιρία να εξασκήσουν τις Ξένες Γλώσσες. Για τις ανάγκες του προγράμματος προσκαλέσαμε τη διατροφολόγο κα. Διαμάντω Μπίλιου να μιλήσει για την υγιεινή διατροφή και διοργανώσαμε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Διατροφή στις εξετάσεις» από την υπεύθυνη της Εθνικής Δράσης για την υγεία των Νέων (ΕΥ ΖΗΝ) κα Άννα Καούρη που συντονίζει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Παράλληλα συμμετείχαμε στον εκπαιδευτικό διαγωνισμό που συντόνιζε το Ιταλικό Υπουργείο Παιδείας “Together In EXPO, Milan 2015” στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκθεσης που εγκαινιάστηκε 1η Μαΐου 2015 στο Μιλάνο με θέμα: «Σίτιση του πλανήτη, ενέργεια για τη ζωή» (“Feeding the planet: Energy for life” ). Μέχρι στιγμής κατέχουμε την 79η θέση σε 2745 σχολεία από όλον τον κόσμο έχοντας ολοκληρώσει 69 αποστολές. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού τρεις Ομάδες συνεργάστηκαν με τρεις αντίστοιχες Ομάδες Ιταλικών σχολείων. Θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε ήταν: “Bread@Bread” με θέμα τη σημασία του ψωμιού για το οποίο φτιάξαμε ηλεκτρονικό βιβλίο και blog, “Chocost@ge” με θέμα την ιστορία της σοκολάτας για το οποίο φτιάξαμε άλλο blog και “Fare Trade: A path to justice” με θέμα την ιστορία του καφέ και το δίκαιο εμπόριο που παρουσιάσαμε με βίντεο. Υπεύθυνη καθηγήτρια σε όλα τα Προγράμματα ήταν η κα. Γλάρου Κονδύλω.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις παρακάτω ιστοσελίδες:
http://twinspace.etwinning.net/620/home eTwinning “Our daily bread”
https://vimeo.com/129639343 “Coffee: A path to justice”
https://animoto.com/play/REIIUfRhVnlyRJ4U5Of7bA «Τον άρτον ημών τον επιούσιον»
Β. Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με άρωμα Αρχαίας Ελλάδας
Ο τίτλος του φετινού Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΤΟΥ 2ου Γενικού Λυκείου Αλιβερίου  είχε τίτλο: «Παρά θίν' αλός». Θέμα του ήταν οι παραλίες του τόπου μας. Αναζητήσαμε πληροφορίες για τα οικολογικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην ακτογραμμή της περιοχής μας. Ο δήμος μας εκτείνεται από τον Ευβοϊκό έως το Αιγαίο Πέλαγος. Άναρχη δόμηση στις παραλίες, ρύπανση, ιχθυοκαλλιέργειες και υπεραλίευση ήταν μερικά από τα θέματα που μας απασχόλησαν. Σαν πολίτες ενός παραθαλάσσιου τόπου οι μαθητές όπως όλοι μας πρέπει να ενημερωθούμε, να ευαισθητοποιηθούμε και να διαμορφώσουμε οικολογική συνείδηση ώστε να γίνουμε ενεργοί πολίτες παίρνοντας έγκαιρα μέτρα αειφορικής προστασίας σε ατομικό, τοπικό και εθνικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν δύο πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές στο Νομό Φθιώτιδας με την Α’ τάξη και στην Ανατολική Μακεδονία με τη Β’ τάξη αντίστοιχα.
 Οι μαθητές της Β΄ τάξης επισκέφτηκαν το Σπήλαιο Αλιστράτης, την πόλη της Δράμας, το βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας – η Λυδία ήταν η πρώτη Ευρωπαία χριστιανή που βαπτίστηκε από τον Απόστολο Παύλο στις Κρηνίδες - και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλίππων: «Γνωρίζοντας την παραδοσιακή κατοικία, σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε την κατοικία του σήμερα» που περιελάμβανε περιήγηση και ξενάγηση στην παλιά πόλη της Καβάλας και στον Αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, εργασίες εμπέδωσης θεωρητικού μέρους και διάφορες δραστηριότητες.

Οι μαθητές της Α’ τάξης επισκέφτηκαν τη Μονή Αγάθωνος, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Οίτης, το Βυζαντινό Μουσείο Υπάτης, τη Γέφυρα Γοργοποτάμου, το Μουσείο Υδροκίνησης και το Αισθητικό πάρκο Παύλιανης και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κ.Π.Ε. Στυλίδας-Υπάτης: «Γεωμυθολογικά-Γεωπεριβαλλοντικά Μονοπάτια» που περιελάμβανε περιήγηση και ξενάγηση στις θερμές πηγές και στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, διάφορες εργασίες και δραστηριότητες. Υπεύθυνη καθηγήτρια ήταν η κα. Γλάρου Κονδύλω.