MY KTEO

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Παρουσίαση του βιβλίου «ελληνικές παραδοσιακές φορεσιές βόρεια Εύβοια» και έκθεση ευβοϊκού παραδοσιακού κοσμήματος του χρυσοχόου Θεοφάνη Ραμιώτη στη Λίμνη Ευβοίας


Την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 παρουσιάστηκε με επιτυχία στη Λίμνη Ευβοίας, το βιβλίο «Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές Βόρεια Εύβοια»  στα πλαίσια του 38ου Φεστιβάλ «Ελυμνίων», πλαισιωμένο από την έκθεση χειροποίητων παραδοσιακών κοσμημάτων δημιουργημένων από τον χρυσοχόο κ. Θεοφάνη Ραμιώτη.





Η βραδιά με το ελαφρύ αεράκι και τις θαλασσινές μυρωδιές έδενε αρμονικά με τις ομιλίες και τις παρουσιάσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στον προαύλιο χώρο του κτιρίου Μελά στην παραλία της Λίμνης, αφήνοντας στους παρευρισκόμενους άριστες εντυπώσεις  αφού οι ομιλητές ανέλυσαν τις Βορειοευβοιώτικες παραδοσιακές φορεσιές και τα κοσμήματα, δίνοντας αρκετές πληροφορίες για την κατασκευή τους και τοποθετώντας το στίγμα τους στο χώρο και τον χρόνο, με προεκτάσεις στην σύγχρονη εποχή.
Την εκδήλωση άρχισε η ψυχολόγος, κοινωνική ανθρωπολόγος κ. Κωνσταντίνα Ντέλιου, διαβάζοντας επιστολή του εκδότη του βιβλίου κ. Κωνσταντίνου Φυλάτου, ο οποίος λόγω βαρύτατου προγράμματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην παρουσίαση.
Ακολούθησε η κ. Φαίη Βαμβούρη-Δούκα, διευθύντρια του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ιστιαίας και Πρόεδρος-Χοροδιδάσκαλος του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Ιστιαίας «Αθ. Κορφιάτης», η οποία αναφέρθηκε με μεστό λόγο στις προσωπικότητες και την πολιτιστική δράση της συγγραφέως Ασημίνας Ντέλιου και του χρυσοχόου Θεοφάνη Ραμιώτη, καθώς  και στην αδιαφιλονίκητη αξία της παράδοσης και στην ανάγκη διασφάλισής της.
Η συγγραφέας Ασημίνα Ντέλιου ήταν αυτή που ακολούθησε στο αναλόγιο. Η ομιλία της ανέλυσε την αιτία ύπαρξης διαφορετικών ενδυμασιών και έδωσε το στίγμα της φορεσιάς στο χώρο και στο χρόνο αναφέροντας την ιστορική της εξέλιξη και συνέχεια, τα σύμβολα τα οποία κρύβονται πάνω της και τις επιρροές που δέχτηκε από την αρχαιότητα, το βυζάντιο αλλά και τους κατακτητές του νησιού.
Τελευταίος ομιλητής ο χρυσοχόος κ. Θεοφάνης Ραμιώτης με μία εντυπωσιακή παρουσίαση κατέδειξε σε όλους την αξία και τον κόπο του χειροποίητου κοσμήματος δίνοντας σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο κατασκευής του και την ιστορική του συνέχεια.
Η εκδήλωση έκλεισε με τις παρεμβάσεις του Πανοσιολογιώτατου Ηγουμένου του Ιερού Κελίου Αγίας Άννας του Αγ. Όρους, π. Αντύπα Αγιορείτου και του Ελύμνιου ιστορικού-ερευνητή κ. Δημήτρη Αποστόλου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις εντυπώσεις τους από την εκδήλωση και σε σκέψεις που ανέκυψαν από την παρακολούθησή της.
Τέλος, αναγνώστηκε από τον π. Δαμασκηνό Μάκρα συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην κ. Ασημίνα Ντέλιου, αναφορικά με το βιβλίο της.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιώτατος π. Δαμασκηνός Μάκρας, ιεροκύρηκας της Ι.Μ. Χαλκίδος, Ιστιαίας και Β. Σποράδων, ο Αιδεσιμολογιώτατος Αρχιερατικός Επίτροπος Λίμνης  π. Κωνσταντίνος Λιάσκος, ο ιστοριοδίφης κ. Δημήτρης Αποστόλου, ο Πρόεδρος του Χορευτικού Ομίλου Λίμνης «Το Λύμνι» κ. Ανδρέας Πέρης-Παπαγεωργίου, ο συγγραφέας-ερευνητής κ. Γιάννης Φαφούτης  και αρκετοί Ελύμνιοι και μη, λάτρεις του πολιτισμού και της παράδοσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο και η έκθεση θα παρουσιαστούν ξανά στις 8 Αυγούστου 2015 στη Λιχάδα Ευβοίας , στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου , ώρα 7.00μμ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων υποδοχής της Τίμιας Κάρας της Μεγαλομάρτυρος Αγ. Μαρίνας.