MY KTEO

Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη με τις Ομάδες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γενικού Λυκείου Αλιβερίου


Σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη με τις Ομάδες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του 2ου Γενικού Λυκείου Αλιβερίου
Το σχολικό έτος πλησιάζει στο τέλος του, το ίδιο και τα εκπαιδευτικά προγράμματα με τα οποία ασχοληθήκαμε στη διάρκεια της χρονιάς. Επηρεασμένοι από την επικαιρότητα και το προσφυγικό πρόβλημα ερευνήσαμε τις αιτίες του ξεριζωμού και της μετανάστευσης των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του 20ου και του 21ου αιώνα στο πρόγραμμα eΤwinning (Ηλεκτρονική Αδελφοποίηση
Ευρωπαϊκών σχολείων από Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία, Γερμανία, Βουλγαρία) με θέμα “In a Foreign Land” (Στην ξένη χώρα). Το ίδιο θέμα μας απασχόλησε και στο μάθημα της Ερευνητικής Εργασίας (Project) με τίτλο «Σ’ άλλη γη σ’ άλλα μέρη».
Πιστοί στην παράδοση των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που εκπονούμε στο σχολείο από το 2002 αρκετοί μαθητές συμμετείχαν και φέτος στο πρόγραμμα με θέμα «Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα» (στίχος Ο. Ελύτη). Συνδυάζοντας τα τρία προγράμματα οι Ομάδες της Α’ και Β’ τάξης υλοποίησαν δύο πολυήμερες εκπαιδευτικές εκδρομές. Επισκέφτηκαν ξεχωριστά δύο παραθαλάσσιους τόπους που ιδρύθηκαν από πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τη Σμύρνη και την υπόλοιπη Μικρά Ασία το1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η Α τάξη έμεινε στη Νέα Κίο Αργολίδας και συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου «Ταξίδι στο παρελθόν (Νέα Κίος-Ναύπλιο)» που περιελάμβανε περιήγηση και ξενάγηση στο Ναύπλιο, εργασίες εμπέδωσης θεωρητικού μέρους και διάφορες δραστηριότητες στις  31 Μαρτίου έως 02 Απριλίου 2016. Η Νέα Κίος ιδρύθηκε από τους πρόσφυγες της Κίου της Μικράς Ασίας. Βρίσκεται έξι χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ναυπλίου και ξεχωρίζει για τη διαρκή συμμετοχή της στα πολιτιστικά δρώμενα του Νομού.
Εδώ αξίζει να ευχαριστήσουμε τους μαθητές Β’ τάξης του 4ου ΓΕΛ Σταυρούπολης που βρήκαν στο Ναύπλιο το σακίδιο μιας μαθήτριάς μας, κατάφεραν να μας εντοπίσουν και να της το παραδώσουν άθικτο. Μπράβο στους Θεσσαλονικείς μαθητές! Αποδεικνύουν ότι ακόμα υπάρχουν ευσυνείδητοι άνθρωποι.
Η Β τάξη κατά την διάρκεια της τετραήμερης παραμονής της στο Νομό Μαγνησίας 14-17 Απριλίου 2016, μεταξύ άλλων, ξεναγήθηκε στο εντυπωσιακό Μουσείο της Πόλης του Βόλου που βρίσκεται στη Νέα Ιωνία. Η Νέα Ιωνία Μαγνησίας στην αρχή ήταν ένας «Προσφυγικός συνοικισμός» ή απλά «συνοικισμός» που χώριζε ο ποταμός Κραυσίδωνας από την πόλη του Βόλου Το 1947 ονομάστηκε «Νέα Ιωνία» σε ανάμνηση των χαμένων πατρίδων της Μικράς Ασίας. Η προσφυγική προέλευση του πληθυσμού της Νέας Ιωνίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κοινωνικής οικονομικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιοχής.
Η συμπεριφορά των μαθητών και στις δυο εκδρομές ήταν υποδειγματική. Συντονίστρια καθηγήτρια όλων των προγραμμάτων ήταν η Κονδύλω Γλάρου.

Δείτε περισσότερα: https://twinspace.etwinning.net/10942/home, https://vimeo.com/163444971