MY KTEO

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Η μεγάλη δημοσκόπηση του Eviatop ΜΕΡΟΣ Α’

Το Eviatop παρουσιάζει τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διεξήχθη για λογαριασμό του στο Νομό της Εύβοιας.
Τα ευρήματα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο για το προφίλ των ψηφοφόρων, όσο και για εκείνο των κομμάτων και των πολιτικών προσώπων της περιοχής.

Επιβάλλεται να σημειωθεί ότι η ποσότητα του δείγματος και η μεθοδολογία της έρευνας πληρούν όλα τα σύγχρονα επιστημονικά κριτήρια, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε επίπεδο Νομού.

Ταυτόχρονα, όμως, χρειάζεται πάντα να υπενθυμίζουμε ότι οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν στιγμιαίες τάσεις και όχι βεβαιότητες.

Η παρουσίαση της δημοσκόπησης θα ολοκληρωθεί σε τέσσερα μέρη. Σήμερα δημοσιεύεται το Α΄μέρος που αφορά στην ιεράρχηση των προβλημάτων της Εύβοιας και στη δημοφιλία επιλεγμένων πολιτικών προσώπων.

Το Β΄ μέρος περιλαμβάνει την πρόθεση ψήφου σε επίπεδο εθνικών εκλογών και ποιοτικά στοιχεία για τις επιδόσεις και τη στρατηγική των κυριότερων κομμάτων.

Το Γ΄μέρος εξετάζει την πιθανότητα ψήφου για συγκεκριμένα πρόσωπα της Εύβοιας σε σχέση με το βουλευτικό αξίωμα.

Και το Δ΄ μέρος αφορά στη δημοφιλία προσώπων που φέρονται να ενδιαφέρονται για το αξίωμα του Δημάρχου Χαλκιδέων και στη διεισδυτικότητά τους σε πολιτικούς χώρους και ηλικίες.

ΜΕΡΟΣ Α΄

Τα πρόσωπα που ερωτήθηκαν κατά 39% είναι δημότες Χαλκιδας και κατά 61% δημότες από όλους τους υπόλοιπους δήμους της Εύβοιας.

Στην ερώτηση για το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ευβοείς, η ανεργία προτάσσεται πρώτη με τεράστια διαφορά από το δεύτερο, επιβεβαιώνοντας ότι αποτελεί διαχρονική μάστιγα που επιδεινώθηκε τα χρόνια των Μνημονίων. Ακολουθούν το προβληματικό οδικό δίκτυο και οι ελλιπείς δομές στον τομέα της υγείας, παθογένειες χρόνιες για το Νησί.

Αναλυτικά :

Ανεργία
Το προβληματικό οδικό δίκτυο
Το βεβαρημένο κυκλοφοριακό
Η έλλειψη υποδομών υγείας
Ο χαμηλός τουρισμός
Κάτι άλλο
ΔΞ/ΔΑ


Στη συνέχεια, η έρευνα έθεσε υπ ‘όψιν των ερωτώμενων 10 πολιτικά πρόσωπα που κατέχουν δημόσια αξιώματα και ζήτησε να μάθει τη γνώμη τους για αυτά με τους χαρακτηρισμούς «θετική», «ουδέτερη», «αρνητική». Τα πρόσωπα αυτά ήταν με αλφαβητική σειρά οι κ.κ.

Γιώργος Ακριώτης
Βαγγέλης Αποστόλου
Σίμος Κεδίκογλου
Ζωή Λιβανίου
Νίκος Μαυραγάνης
Νίκος Μίχος
Κώστας Μπακογιάννης
Χρήστος Παγώνης
Τάσος Πρατσόλης
Φάνης Σπανός

Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι για τους περισσότερους εξ’ αυτών οι  θετικές γνώμες ισούνται με τις αρνητικές, με μεγάλο τμήμα των πολιτών να στέκονται ουδέτεροι απέναντί τους ή να αρνούνται να απαντήσουν, στάση που πιθανότατα εντάσσεται στη γενικότερη αδιαφορία ή και απαξίωση περί των πολιτικών προσώπων. 
Σαφές θετικό ισοζύγιο με μεγάλη διαφορά έχει μόνο ο Περιφερειάρχης Στερεάς κ. Κώστας Μπακογιάννης που πρωτεύει σε δημοφιλία και ακολουθεί, αρκετά πιο πίσω, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός. Από τους νυν βουλευτές, οριακά θετικός είναι μόνο ο κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος έχει και το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό σε αρνητικές γνώμες, υποδηλώνοντας, ίσως, ότι έχει το ίδιο ένθερμους συμπαθούντες και επικριτές. Καθαρό αρνητικό ισοζύγιο εξάγεται μόνο για τον βουλευτή κ. Νίκο Μίχο και για τη βουλευτή κ. Ζωή Λιβανίου, με την υποσημείωση, όμως, ότι σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι δεν θέλησαν να απαντήσουν. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι όλα τα υψηλά ποσοστά στην κατηγορία «Δε γνωρίζω/δεν απαντώ» αφορούν πρόσωπα των κομμάτων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στοιχείο που μπορεί να δείχνει είτε χαμηλή αναγνωρισιμότητα, είτε στάση αναμονής.
Υπενθυμίζεται ότι οι δείκτες δημοφιλίας σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με την πρόθεση ψήφου επί των συγκεκριμένων προσώπων για οποιοδήποτε αξίωμα.