MY KTEO

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Ανακοίνωση της τομεακής επιτροπής Εύβοιας του ΚΚΕ άμεσα μέτρα τώρα για την πυροπροστασία της Εύβοιας


Εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότοκτηνοτρόφοι, νέοι και νέες
Το ΚΚΕ καλεί σε οργάνωση και δράση του λαϊκού παράγοντα για να δυναμώσει η διεκδίκηση για μέτρα πρόληψης, δασοπρόστασίας και πυρασφάλειας του νομού καθώς η αντιπυρική περίοδος των
καλοκαιρινών μηνών έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί ήδη σε Κύμη, Πισσώνα, Πολιτικά και άλλες μικρότερες, προμηνούν ένα δύσκολο καλοκαίρι εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη και την ενίσχυση της δασοπροστασίας. Ο λαός της Εύβοιας έχει πικρή πείρα από τις καταστροφές των προηγούμενων ετών, που έπληξαν σχεδόν όλες τις περιοχές του νομού, από τη Λίμνη μέχρι την Κάρυστο. Η ανησυχία και αγωνία για το τι μπορεί να προκύψει φέτος σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, είναι εύλογη, καθώς με τις μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα πρόληψης, προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό συνυπάρχουν μια σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες όπως η ανομβρία, οι υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κλπ.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΑΦΗΝΕΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ

Για την περιβόητη ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων που έχει έρθει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, δεν περισσεύουν κονδύλια για τη δασοπροστασία και πυρασφάλεια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που τώρα μετονομάζεται σε Κίνημα Αλλαγής, διατηρεί κλειστή τη στρόφιγγα για τη χρηματοδότηση της δασικής υπηρεσίας και του πυροσβεστικού σώματος, διαθέτοντας μόλις το 0,035% του κρατικού προϋπολογισμού.
Συνέπεια αυτών των μειώσεων είναι η απουσία προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα με δασικούς δρόμους και αντιπυρικές ζώνες, προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δυνάμεις που διατέθηκαν για την πρόσφατη κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Πισσώνα, όπου παρουσιάστηκε σοβαρή δυσκολία στην πρόσβαση κοντά στις πύρινες εστίες. Την κατάσταση δυσκολεύει το απαρχαιωμένο οδικό δίκτυο της Εύβοιας.
Το κατασταλτικό έργο του Πυροσβεστικού σώματος επιβαρύνουν οι σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό καθώς το ήδη υπάρχον δεν επαρκεί για την αποτελεσματική κάλυψη του νομού με τη γεωγραφική διασπορά και την πυκνή  βλάστηση που έχει, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και τα εκατοντάδες χρωστούμενα ρεπό. Την ίδια στιγμή το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνει ο πεπαλαιωμένος τεχνικός εξοπλισμός με οχήματα άνω της 15ετίας με σοβαρά μηχανολογικά προβλήματα και  οι μεγάλες ελλείψεις σε μέτρα ατομικής προστασίας (γάντια, προσωπίδες, κράνη κλπ) που σε ορισμένες περιπτώσεις αναγκάζονται να τα αγοράζουν μόνοι τους, καθώς αυτά που τους παρέχονται δεν επαρκούν σε ποσότητα και ποιότητα.
Η λύση δε βρίσκεται στα μπαλώματα με χορηγίες διάφορων φορέων που υποκαθιστούν την ευθύνη του κράτους για τη δασοπυρόσβεση και πυρασφάλεια, ενώ είναι αμφίβολοι τόσο οι σκοποί τους όσο και η απρόσκοπτη συνέχισή τους.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ, ΤΟΥΣ «ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ»! ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ!
Η κυβερνητική πολιτική τη στιγμή που αφήνει απροστάτευτο το δασικό πλούτο οδηγεί στον αφανισμό τον κλάδο των ρητινοκαλλιεργητών επιχειρώντας να επιβάλλει τη μείωση της επιδότησης που συμπληρώνεται με την αβάσταχτη φορολογία. Η συμβολή των ρητινοκαλλιεργητών στην κατάσβεση πολλών πυρκαγιών εν τη γεννέση τους την ώρα που εργάζονται για το μεροκάματό τους μέσα στο δάσος είναι πασίγνωστη στο λαό της Εύβοιας. Η εκδίωξή τους από τα δάση, μαζί με τα τεράστια προβλήματα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους θα δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον, τους κατοίκους, τους αγροτοκτηνοτρόφους και τις περιουσίες τους. Η στήριξη στο δίκαιο αγώνα τους και η ικανοποίηση των αιτημάτων τους θα έχει πολλαπλάσια οφέλη για το λαό της περιοχής.

Η ΓΝΗΣΙΑ ΛΑΪΚΗ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΡΩΓΟΣ ΣΕ ΕΝΑ ΠΛΗΡΩΣ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ
Όλα τα προηγούμενα χρόνια η συμβολή του λαϊκού παράγοντα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξέσπασαν στο νομό μας ήταν ανεκτίμητη. Στο πλευρό των πυροσβεστών και της μάχης που έδιναν με τα μέσα που διέθεταν, η συμβολή των Ευβοιωτών ήταν καθοριστική για να περιοριστούν τα πύρινα μέτωπα, να σωθούν λαϊκές περιουσίες κάτω από μεγάλους κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα.
Η εμπειρία αυτή αποδεικνύει ότι η ενεργός συμβολή του λαού στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών μπορεί να είναι αποτελεσματική όταν είναι επικουρική σε ένα πλήρως επανδρωμένο και άρτια εξοπλισμένο Πυροσβεστικό Σώμα.
Καμιά ανοχή στην επικίνδυνη λογική που εκμεταλλεύεται τη γνήσια αλληλεγγύη και ευαισθησία του λαού για να δίνεται άλλοθι στην πολιτική που επιχειρεί να καλύψει πάγιες και διαρκής ανάγκες με την εθελοντική δράση. Καμιά εμπλοκή της επιχειρηματικής δραστηριότητας των λεγόμενων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και άλλων φορέων καθώς η δράση τους αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την πυρόσβεση, στη συρρίκνωση και υποκατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος, στην κατηγοριοποίηση της πυροπροστασίας και την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων που εποφθαλμιούν κέρδη είτε από τη δραστηριότητα αυτή είτε από την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της γης.

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ, ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ & ΤΗΣ ΓΗΣ
Ο λαός της Εύβοιας έχει πλέον μεγάλη πείρα, και μπορεί να διαπιστώσει ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δε μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως και αυτές της εξασφάλισης της προστασίας και διαχείρισης της γης, του φυσικού περιβάλλοντος, των δασών, των λαϊκών περιουσιών.
Η αξιοποίηση των δασών και γενικά της γης απ’ όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά είναι που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Στην Εύβοια, σε μέρη που τα προηγούμενα χρόνια ξέσπασαν πυρκαγιές, τώρα έχουν συγκεντρωθεί αιολικά πάρκα, ξενοδοχεία και οικοδομικοί συνεταιρισμοί.
Για να μπορεί ο λαός μας να καρπώνεται τα οφέλη από τη γη και το δάσος που αποτελούν πηγή πλούτου, είναι αναγκαίο, ρεαλιστικό και επίκαιρο να μετατραπούν σε κοινωνική- λαϊκή περιουσία. Σε αυτό το δρόμο είναι ανάγκη να δυναμώσει σήμερα η διεκδίκηση μέσα από το οργανωμένο εργατικό- λαϊκό κίνημα, από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς απαιτώντας:
         Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αύξηση του προσωπικού και κάλυψη των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους πυροσβέστες. Μονιμοποίηση όλων (5ετούς θητείας, εποχικοί). Σύγχρονο μισθολόγιο και δικαιώματα όπως προβλέπονται για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.
         Εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης, τη βελτίωση των υποδομών και τεχνικών μέσων, την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος με επίγεια, εναέρια και πλωτά μέσα, καθώς και επαρκών μέσων ατομικής προστασίας των πυροσβεστών. Οργάνωση της πυρασφάλειας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών και της Τοπικής Διοίκησης.
         Σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών- αντιδιαβρωτικών- αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων των ορεινών περιοχών.
         Καμιά κατάργηση ή συγχώνευση κλιμακίου όπως αυτή που σχεδιάζεται στο Δήμο Κύμης- Αλιβερίου. Αναβάθμιση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, των σταθμών και των κλιμακίων με πλήρη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.
         Άμεση υπογειοποίηση των υπαρχόντων δικτύων ενέργειας της Εύβοιας που έχει αποδειχθεί πως ευθύνονται για πολλές πυρκαγιές.