MY KTEO

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Η συνταγή της ημέρας: Καλαμάρι με ρύζι

Υλικά Συνταγής:
2 καλαμάρια μέτρια φρέσκα καθαρισμένα (σύνολο 700 γραμ. περίπου)
2 ½ φλ. ρύζι μακρύκοκκο
1/4 φλ. ελαιολαδο
2 κρεμμύδια ξερά κόκκινα ψιλοκομμένα

1 σκ. σκόρδο σπασμένη
1 κ.σ πελτέ ντομάτας
1/4 φλ. ούζο ή κρασί λευκό
1 φλ. ντομάτες τριμμένες
5 φλ. ζεστό νερό
αλάτι
πιπέρι
λίγο άνηθο (ή μάραθο ή μαϊντανό)
λεμόνι για το σερβίρισμα


Εκτέλεση:
Για την υπέροχη και νησίσιμη συνταγή, καλαμάρι με ρύζι κοκκινιστό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ολόκληρα μικρά καλαμαράκια (γόνο).

Σε περίπτωση που βάλουμε τα μεγάλα καλαμάρια, τα καθαρίζουμε αφαιρώντας  το κόκαλο και το μελάνι (με γάντια). Τρυπάμε κάτω κάτω και ρίχνουμε μπόλικο τρεχούμενο νερό, πλένοντάς τα πολύ καλά, να φύγει η άμμος από το εσωτερικό.

Τα κόβουμε σε φέτες (ροδέλες) και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια. Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Σε αυτό το στάδιο, τα αφήνουμε στο σουρωτήρι και τα σκεπάζουμε με βρεγμένη καθαρή πετσέτα. Διατηρούνται για 1 ημέρα στη συντήρηση του ψυγείου στο ράφι με την πιο δυνατή ψύξη.

Ζεσταίνουμε μια μέτρια σε μέγεθος πλασοτέ κατσαρόλα (ρηχή και φαρδιά ) και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.

Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το για 3-4 λεπτά. Προσθέτουμε το καλαμάρι (καλά στεγνωμένο) και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να αλλάξει χρώμα. Αφαιρούμε το σκόρδο.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και να γίνει διάφανο για 2 λεπτά. Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό.

Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και 5 φ. βραστό νερό. Αλατοπιπερώνουμε και μισοσκεπάζουμε το φαγητό.

Σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) για περίπου 15 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι. Προς το τέλος του βρασμού αν θέλουμε πασπαλίζουμε άνηθο, μαϊντανό η μάραθο.

Σε αυτή τη φάση στην επιφάνεια του ρυζιού, θα έχουν σχηματιστεί τρυπούλες εδώ κι εκεί. Δεν ανακατεύουμε.

Αποσύρουμε από την φωτιά. Βάζουμε καθαρή πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με το καπάκι. Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά του.

www.argiro.gr