MY KTEO

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Συνεχής αύξηση των αγοραπωλησιών ακινήτων

Εικόνες που είχαν να δουν από το 2008 αντικρίζουν πλέον οι φορολογούμενοι στα τμήματα Κεφαλαίου των εφοριών.
Πολλοί φορολογούμενοι σπεύδουν να πραγματοποιήσουν κάποια μεταβίβαση ή αγορά ακινήτου προκειμένου να προλάβουν την αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα γίνει από την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που προέρχονται από την έκθεση που εκδίδεται κάθε μήνα και αφορά στη διακύμανση των φορολογικών εσόδων, τον Ιούλιο οι εισπράξεις από τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων διαμορφώθηκαν στα 24,59 εκατομμύρια ευρώ έναντι 16,33 εκατ. ευρώ που είχαν διαμορφωθεί τον Ιούλιο του 2017. Παρουσίασαν δηλαδή μια αύξηση της τάξης του 50,5%. Αυξητικά κινήθηκαν και τα έσοδα που αφορούν στο 7μηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, την εν λόγω περίοδο τα φορολογικά έσοδα που συνδέονται με τις μεταβιβάσεις ακινήτων, όπως αυτά που προέρχονται από τον φόρο μεταβίβασης, διαμορφώθηκαν στα 204,63 εκατ. ευρώ ενώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο είχαν διαμορφωθεί στα 145,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 40,8%, δηλαδή μια αξιόλογη αύξηση που μόνο τυχαία δεν είναι.

Όπως άλλωστε αναφέρεται στην έκθεση της ΑΑΔΕ η αύξηση αυτή κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται με την "αναμενόμενη μεταβολή των αντικειμενικών αξιών που δύναται να οδήγησε πλήθος υποψήφιων αγοραστών ακινήτων στην ταχύτερη ολοκλήρωση των αγορών τους πριν την εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης”. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Ωστόσο, οι νέες τιμές ζώνης τέθηκαν από φέτος σε ισχύ μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ ενώ για όλους τους υπόλοιπους φόρους θα τεθούν σε εφαρμογή από την Πρωτοχρονιά. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές που αυξάνονται οι τιμές ζώνης συμφέρει η πραγματοποίηση μεταβίβασης πριν την εκπνοή του έτους.

Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί της αντικειμενικής αξίας ή της αναγραφόμενης στο συμβόλαιο εφόσον η δεύτερη είναι υψηλότερη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτήν την περίοδο γίνονται αγοραπωλησίες κυρίως ακινήτων υψηλής αντικειμενικής αξίας που η αύξηση των τιμών ζώνης θα προκαλέσει και μεγάλη αύξηση του φορολογικού κόστους της μεταβίβασής τους.

capital.gr του Σπύρου Δημητρέλη