MY KTEO

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Κι όμως το κλάμα κάνει καλό στην υγεία!

Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα δάκρυα θεωρούνταν ως ένδειξη αδυναμίας σε ένα άτομο επειδή μόνο η πράξη του κλάματος συμβόλιζε μια ανώριμη προσωπικότητα.
Πιστεύεται επίσης ότι μερικοί άνθρωποι κλαίνε επειδή δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για τα λάθη ή τα λάθη τους και απλώς ήθελαν να πάρουν κάποια συμπάθεια. Αλλά αποδεικνύεται ότι το κλάμα είναι καλό για την υγεία μας και πρόκειται για μια φυσική διαδικασία.

Όταν είμαστε λυπημένοι – και το εκφράζουμε με κλάμα – ο οργανισμός απελευθερώνει αυτόματα χημικές ουσίες που παίζουν το ρόλο ενός φυσικού καταπραϋντικού, το οποίο βοηθά στη λιγότερο δυνατή αντίληψη μας για τον πόνο. Η πράξη του κλάματος προκαλεί την απελευθέρωση δύο ειδών ορμονών που ονομάζονται οπιοειδή και οξυτοκίνη και κάνουν τα αισθήματα του πόνου να φαίνονται λιγότερο ισχυρά. Με αυτό τον τρόπο, λειτουργούν ως φυσικό αναισθητικό, δίνοντάς μας ηρεμία και ανακούφιση.

Με λίγα λόγια, το κλάμα είναι μια καλή άσκηση που μας βοηθάει να κρατάμε το σώμα μας υγιές – είναι απαραίτητο να αφήσουμε τον εαυτό μας να ξεσπάσει όταν είμαστε στεναχωρημένοι ή ανησυχούμε για κάτι. Όταν τα δάκρυα έρχονται, είναι μια πολύ φυσική διαδικασία, και μετά το ξέσπασμα τείνουμε να αισθανόμαστε πιο ήρεμοι. Τα δάκρυα μπορούν επίσης να εκφράζουν συναισθήματα χαράς και ενθουσιασμού, αλλά εμφανίζονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια άσχημων καταστάσεων ως σύμβολο αγωνίας και πόνου.

Αλλά τι άλλα οφέλη μπορούν να έχουν για την υγεία μας;

Βοηθούν την όρασή μας
Τα δάκρυα βοηθούν στην αποφυγή της αφυδάτωσης των βλεννογόνων των ματιών, διατηρώντας τα λιπαρά και καλά ενυδατωμένα, πράγμα που βοηθά στη διατήρηση των ματιών μας σε καλή κατάσταση. Οι ειδικοί λένε επίσης ότι αν κάποιος δεν έχει την ικανότητα να κλάψει, η όραση του μπορεί να επηρεαστεί και να νοσήσει πιο εύκολα.

Σκοτώνουν κάποια βακτήρια
Τα δάκρυα έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν συγκεκριμένα βακτήρια μέσα σε λίγα λεπτά από την επαφή τους με αυτά επειδή περιέχουν μια ισχυρή ένωση που ονομάζεται λυσοζύμη. Αυτό μας προστατεύει από τα μικρόβια που προκαλούν κρυολογήματα και άλλες καταστάσεις.

Μπορούν να εξαλείψουν τις τοξίνες
Τα δάκρυα αποτελούν μέρος μιας εξαιρετικής μορφής θεραπείας που βοηθά στην εξάλειψη των τοξινών που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα λόγω στρες και άλλους λόγους.

Βοηθούν στη μείωση του στρες. 
Τα δάκρυα που πέφτουν από τα μάτια μας είναι παρόμοια υγρά με αυτά που εκκρίνονται από το σώμα όταν ιδρώνουμε, και έτσι και οι δύο είναι καλοί τρόποι για να μειώσουμε τα υψηλά επίπεδα στρες.

Βελτιώνουν τη διάθεσή μας
Όταν κλαίμε απελευθερώνουμε μεγάλες ποσότητες μαγγανίου. Αυτό έχει μια ηρεμιστική επίδραση επειδή τα υψηλά επίπεδα μαγγανίου στο σώμα μπορεί να προκαλέσουν κόπωση, ευερεθιστότητα, κατάθλιψη, άγχος και άλλες διαταραχές που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά τη συναισθηματική σταθερότητα κάποιου. Έτσι, με τα δάκρυα αποβάλλονται από το σώμα μας και επιστρέφουμε στη σταθερότητα.

Να έχεις πάντα αυτό στο νου σου!
Τώρα που ξέρεις για τα οφέλη που μπορεί να έχει ένα ξέσπασμα με κλάματα για τη συναισθηματική υγεία, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι δεν πρέπει ποτέ να προσπαθείς να περιορίσεις τα δάκρυά σου. Η καταπολέμηση της ανάγκης να κλάψεις μπορεί να βλάψει ολόκληρο το σώμα εμποδίζοντας την απελευθέρωση των ανησυχιών και των αρνητικών συναισθημάτων. Αυτά τα συναισθήματα, αν μείνουν εμφιαλωμένα, θα συγκεντρωθούν και θα προκαλέσουν κάτι πολύ χειρότερο με το χρόνο.

 govastileto.gr