MY KTEO

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Αναγνωστάκης: Έθεσα υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με αρχές την αυτονομία από κόμματα, την ανεξαρτησία από κομματικές γραμμές και τη διεκδικητική Αυτοδιοίκηση




Αποφάσισε να επιστρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, μετά από ένα διάλειμμα 10 ετών. Ποτέ δεν έκρυψε την αγάπη του για την Αυτοδιοίκηση, την οποία υπηρέτησε στο παρελθόν πολλά χρόνια, ως δημοτικός σύμβουλος και ως δήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων. Στα 10
χρόνια που μεσολάβησαν πέτυχε όλους τους στόχους που είχε θέσει, εκπροσώπησε τους Ευβοείς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα τελευταία χρόνια είναι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του πολίτη μία θέση την οποία υπηρετεί με ευθύνη και συνέπεια και η προσπάθειά του φέρνει αποτελέσματα. Ο κ. Αναγνωστάκης, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και μιλάει στο Eviatop, για τις προτεραιότητες που έχει θέσει, αλλά και για τον νυν Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη.


-Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές, σας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Οι άμεσες προτεραιότητές μας είναι : 
Η Ολοκλήρωση του ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας και η επιτάχυνση των απορροφήσεων των Τομεακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ και Αγροτικής Ανάπτυξης, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν έργα και επενδύσεις καθώς και η εξειδίκευση των Πολιτικών Προτεραιοτήτων, για ένταξη στα χρηματοδοτικά εργαλεία ΕΣΠΑ 2021-2027.
Η  επανεκκίνηση της περιφερειακής οικονομίας, η αντιμετώπιση της φτώχιας, η ανεργία των νέων, η απασχόληση και τελικά η ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων και η επούλωση των πληγών που άφησε η μακροχρόνια κρίση.
Η συνεργασία με το Διοικητικό Μηχανισμό της Περιφέρειας, η ενεργοποίηση των Παραγωγικών Συλλογικών Φορέων,  των Επαγγελματικών Επιστημονικών Ενώσεων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από μια συμμετοχική διαδικασία Δημοκρατικού Προγραμματισμού, για εκπόνηση θεματικών, κλαδικών προγραμμάτων δράσης.
-Ο Εκλογικός Νόμος κάνει τις συνεργασίες αναπόφευκτες. Ποια κριτήρια έχετε για να προχωρήσετε σε μια συνεργασία;
 Η εφαρμογή της απλής αναλογικής  επιβάλλει συναινέσεις  και συνεργασίες, που είναι έτσι κι αλλιώς αναγκαίες στην Αυτοδιοίκηση. Τα κριτήριά μας για να προχωρήσουμε σε συνεργασίες, δεν μπορεί παρά να είναι: 
            Η σύμπτωση του προγραμματικού λόγου.
            Η προσήλωση στις δημοκρατικές αρχές και διαδικασίες.
            Η συμφωνία στις αρχές του Δημοκρατικού Προγραμματισμού.
            Η αξιοπιστία λόγων και έργων της κάθε παράταξης.

-Από χρόνια υπάρχει η αίσθηση ότι η Λαμία κυριαρχεί στη Περιφέρεια σε βάρος των άλλων πόλεων. Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι, πώς θα το αλλάξετε;

Η εποχή των έντονων τοπικισμών και ανταγωνισμών, κυρίαρχων και δευτερευουσών πόλεων πέρασε ανεπιστρεπτί. Η Λαμία είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας, με την ιστορία της και τη συμβολή της στο κοινωνικό αναπτυξιακό γίγνεσθαι  της Περιφέρειας. Φυσικά, ανάλογη συμβολή και ρόλο έχουν και οι άλλες πόλεις της Στερεάς.
Στο Χωροταξικό της Περιφέρειας αποτυπώνονται, με σαφή τρόπο, οι πόλοι ανάπτυξης και  η ισόρροπη ανάπτυξη των αστικών κέντρων, που είναι αλληλοσυμπληρούμενα και αλληλοϋποστηριζόμενα. Μακριά από εμάς οι αντιλήψεις που αμφισβητούν το ρόλο των πόλεων της περιφέρειας.
 Έχουμε   να αντιμετωπίσουμε σοβαρότερα προβλήματα, όπως το ρήγμα αστικών κέντρων-υπαίθρου, την ερημοποίηση των χωριών, τις μεγάλες ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Επιδιώκουμε εδραίωση περιφερειακής συνείδησης, μέσα από Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας, Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις,  που ξεπερνούν τα διοικητικά όρια των ΟΤΑ.                     Η περιφέρειά μας πρέπει να αμβλύνει τις ανισότητες και αυτό θα πράξουμε.


-Η ΛΑΡΚΟ είναι σημαντική για την Περιφέρεια για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και ιστορικούς. Τι μπορεί να κάνει ένας Περιφερειάρχης για να σωθεί η εταιρεία;

Η ΛΑΡΚΟ είναι επιχείρηση με μέτοχο το Ελληνικό κράτος, που έδωσε δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα διαχρονικά κράτησε τη ΛΑΡΚΟ, ως κρατικοδίαιτη εταιρεία με δουλείες, για να εξυπηρετεί μικροπολιτικά συμφέροντα (διορισμούς, ρουσφέτια κ.λ.π.).
Την κατέστησε ανήμπορη να αντιμετωπίσει  το διεθνή ανταγωνισμό.
Ο  περιφερειάρχης για τη ΛΑΡΚΟ, δεν μπορεί παρά να πιέζει την κεντρική εξουσία, να μην χάσουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους, να στηρίζει πολιτικές και δράσεις για το εργατικό δυναμικό, δράσεις υπεργολαβικού χαρακτήρα με ωφέλεια στην τοπική οικονομία, (κατά το πρότυπο της ΠΕΣΙΝΕ στη δεκαετία του 1970-1980).  Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της κυριαρχίας των αγορών αλλά και της Μικτής Οικονομίας, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να  λέει ψέματα στου ανθρώπους της εργασίας.

-Πόσο δυσκολεύει το έργο ενός περιφερειάρχη η περίπτωση να ανήκει στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα;

Έθεσα Υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με αρχές:  την αυτονομία από κόμματα, την ανεξαρτησία από κομματικές γραμμές και  τη  διεκδικητική Αυτοδιοίκηση.
Η αντίληψη του κυβερνητικού περιφερειάρχη που έχει πρόσβαση στους μηχανισμούς της διοίκησης και στους πόρους, με τίμημα να στηρίζει την κυβέρνηση, μακριά από μας.
Εμείς θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τις «πολιτικάντικες διαμεσολαβήσεις», την εύνοια των ημετέρων, με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης.
Οι πόροι ανήκουν στην κοινωνία, στις Περιφέρειες, στην Αυτοδιοίκηση. Τίποτα δεν χαρίζεται…
Θα είμαστε μια Περιφέρεια αγωνιστική και διεκδικητική απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση, διότι αυτή είναι η επιταγή των πολιτών.

-Πώς σχολιάζετε τη θητεία του Κώστα Μπακογιάννη;
Ο  Κώστας Μπακογιάννης είναι ένας ευφυής άνθρωπος, γιος του αείμνηστου Παύλου Μπακογιάννη  και γόνος ιστορικής πολιτικής οικογένειας.
Ξεκίνησε από το Δήμο Καρπενησίου, πέρασε από την Περιφέρεια Στερεάς, αφήνοντας καλές εντυπώσεις και τώρα οδεύει για Δήμαρχος Αθήνας και την κεντρική πολιτική σκηνή. Για το έργο του και την αποτελεσματικότητά του θα έχω σαφή αντίληψη, μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-2020, στις 23 Νοεμβρίου.
Θα τοποθετηθώ όταν δώ τα στοιχεία του ΠΕΠ Στερεάς, τη Διοίκηση που άσκησε, τα αποτελέσματα αυτών και συνεπώς το όποιο αποτύπωμα άφησε.