MY KTEO

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

Μπατζελή: Η συμπληρωματικότητα των μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας είναι το ζητούμενο και όχι οι ανέξοδοι τοπικοί ανταγωνισμοί



Το Κίνημα Αλλαγής, μπήκε στην κούρσα της διεκδίκησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με το «γκανιάν». Η Κατερίνα Μπατζελή τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΙΝΑΛΛ στη Στερεά Ελλάδα και το πλούσιο βιογραφικό της, αλλά και η εμπειρία της στην πολιτική δεν μπορούν να
αφήσουν τους αντιπάλους της αδιάφορους. Η πρώην ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλάει αποκλειστικά στο Eviatop για τις προτεραιότητες που έχει θέσει για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Κώστα Μπακογιάννη, τη ΛΑΡΚΟ…

Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητες σας για την περιφέρεια
Απ. Η ανάπτυξη. Η  δημιουργία θέσεων εργασίας , η δημιουργία προϊόντων προστιθέμενης αξίας  από την βιομηχανία και γεωργία, από τον μεταποιητικό τομέα.  Η δημιουργία αλυσίδων παραγωγής μεταξύ των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων και των μικρότερων που μπορεί να είναι εξειδικευμένες σε ένα τομέα, η σύνδεση της γνώσης-παιδείας με την καινοτομία των επιχειρήσεων, η  δυναμική εξωστρέφεια των παραγωγικών μονάδων όχι μόνο διάμεσου εκθετηρίων.
Οι υποδομές που έχουν γίνει είναι οι βασικές που  διευκολύνουν και ενισχύουν τον κομβικό ρόλο της Περιφέρειας στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών και διακομιστικού  εμπορίου, έργα τα οποία ούτε και αυτά δεν έχουν ακόμη σχεδιαστεί.
Αλλά η περιφέρεια δεν είναι μόνο αυτή γύρω από την εθνική οδό Αθηνών –Θεσσαλονίκης. Είναι οι πόλεις-κόμβοι που διαμέσου αυτών δημιουργούνται και στηρίζονται οι τοπικές κοινωνίες, η εργασία και η παραγωγή.
Τέλος και πολύ σημαντικό: η αποψίλωση της Περιφέρειας με «θαυματουργικό τρόπο» των πανεπιστημιακών δομών θα την οδηγήσει σίγουρα σε ρυθμούς επιστημονικής και καινοτομικής υστέρησης έναντι των άλλων περιφερειών και του ρυθμού της ίδιας της χώρας. Όταν όλη η Ευρώπη θα επενδύει στη σύνδεση καινοτομίας, παραγωγής και βιομηχανίας ,η Στερεά δεν θα είναι εκεί εάν δεν κάνουμε τώρα αυτό που πρέπει. Η διεκδίκηση πανεπιστημιακών δομών στην Περιφέρεια μας πρέπει να ξεφύγει από μια στείρα διεκδίκηση τοπικού χαρακτήρα και να συνδεθεί με την ανάγκη για έρευνα και καινοτομία.
Η αποκέντρωση, πρέπει να καταλάβουνε όλοι  δεν είναι αφηρημένη έννοια.
Είναι επιλογή πολιτική. Σχεδιασμού, οργάνωσης, αναδιανομής.
Μόνο συντηρητικοί  πολιτικοί δεν την ενστερνίζονται ή την παραποιούν.

-Ο εκλογικός νόμος κάνει τις συνεργασίες αναπόφευκτες, ποια κριτήρια έχετε για να προχωρήσετε σε μια συνεργασία
Απ. Οι συνεργασίες θα είναι βάση προγραμμάτων και προγραμματικών συμφωνιών. Δεν το απαιτεί μόνο η απλή αναλογική-διατηρώντας τις πολιτικές μου επιφυλάξεις  για την  κατ επίφαση  απλή αναλογική του Κλεισθένη-αλλά και η σταθερότητα που πρέπει να έχει κάθε μορφή διακυβέρνησης συμπεριλαμβανομένης  και της περιφερειακής.
Οφείλουμε να σχεδιάσουμε από κοινού τις μεγάλες παρεμβάσεις,  να συνεργαστούμε με τους δήμους που πρέπει να αναλάβουν από την πλευρά τους ευθύνες και χρηματοδότηση. Δεν μπορεί και δεν θα δεχτώ  το «αλισβερίσι» να υποκαταστήσει την λειτουργία του περιφερικού σώματος .Η κοινωνία μας παρακολουθεί και μας κρίνει σε καθημερινή βάση. Πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας αυτό για να αποκαταστήσουμε τους δεσμούς εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

-Από χρόνια υπάρχει η αίσθηση ότι η Λαμία κυριαρχεί στη Περιφέρεια σε βάρος των άλλων πόλεων. Ισχύει κάτι τέτοιο και αν ναι, πώς θα το αλλάξετε 
Απ. Όποιος  εγκλωβίζεται σε τοπικιστικά και μόνο κριτήρια χάνει την ουσία της αυτοδιοικητικής πολιτικής και των δυνατοτήτων της.
Εάν δε, έχετε δει την Λαμία να συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας και της ανάπτυξης να μου το πείτε… Όλη η περιφέρεια συρρικνώνεται. Υπάρχουν  ευθύνες. Αλλά  προσωπικά δεν θα αναλωθώ στον επιμερισμό ευθυνών αλλά στον επιμερισμό πολιτικών και δράσεων για την ανάπτυξη. Η Ευρώπη αλλάζει τον χάρτη χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων.  Περιφερειοποιεί  τον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Αυτό με ενδιαφέρει και με αυτό θα ασχοληθώ προσωπικά, οι συνεργάτες μου και το περιφερειακό συμβούλιο. Βασικό για εμένα είναι κάθε πόλη να αποκτήσει δικά της ιδιαίτερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Η Λαμία έχει μια πρόσβαση και μια προτεραιότητα στα δίκτυα, η Χαλκίδα έχει ένα τεράστιο μέτωπο στη θάλασσα και  θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει ως ένας μεγάλος κόμβος για όλες τις αναπτυξιακές πολιτικές που σχετίζονται ακριβώς με αυτό. Η συμπληρωματικότητα των μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας είναι το ζητούμενο και όχι οι ανέξοδοι τοπικοί ανταγωνισμοί, που θολώνουν το τοπίο ενός μεγάλου περιφερειακού σχεδιασμού.

-Έχετε πλούσια εμπειρία στα θέματα του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τι θα προτείνεται στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν. Κάποια καινοτομία ίσως;
Απ. Από την εμπειρία μου εκείνοι πρέπει να μας προτείνουν. Τη γη μόνο λίγοι ξέρουν να την διαχειρίζονται. Μόνο οι αγρότες.
 Εκείνο που πάντα προσπαθούσα από δικής  μου πλευράς  είναι να υπάρχουν οι δομές και τα εργαλεία που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής τους, που θα ενισχύεται η συλλογική τους δράση παραγωγική και εμπορική, που θα βελτιώνουν την διάθεση των προϊόντων τους  στην αγορά και που θα έχουν συνεργασία ισοτιμίας και αξιοπρέπειας με τους μεταποιητές του κλάδου. Πρέπει να προετοιμαστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο , γιατί μεταξύ των μεγάλων αλλαγών που γίνονται  στην ΕΕ ,είναι και εκείνη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Θα οργανωθούμε στην Περιφέρεια μας με τον καλύτερο τρόπο. Είναι ένα από τα προσωπικά μου στοιχήματα για τους Στερεολαδίτες αγρότες. Η καινοτομία είναι στον νέο τρόπο οργάνωσης της παραγωγής .Θα το σχεδιάσουμε από κοινού…

-Έχετε μια ευδόκιμη προϋπηρεσία ως υπουργός και ως ευρωβουλευτής, είστε και γυναίκα, τελικά ποιο είναι μεγαλύτερο πλεονέκτημα για σας στις εκλογές   
Απ. Νομίζω η γνώση σε διαφορετικές πολιτικές και διοικητικές οντότητες και η εμπειρία στο χειρισμό σχεδίων για την ανάπτυξη. Όσο για τους ρόλους μου που λέτε, αυτοί πάντα συνυπήρχαν.  Η πολιτική, διοικητική  και οργανωτική εμπειρία ως υπουργός και βουλευτής, η ευρωπαϊκή γνώση και οι διασυνδέσεις από όλες τις θέσεις που υπηρέτησα στα Ευρωπαϊκά Όργανα όπως του Συμβούλιο Υπουργών και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο  και εκείνου  της ευαισθησίας, και της προσφοράς μίας γυναίκας για τους συνανθρώπους μας. Ο συνδυασμός πλεονεκτημάτων μπορεί να σε κάνει αναγνωρίσιμη, αλλά πιστεύω αποδεκτή γίνεσαι για την καθαρότητα των πράξεων και των πεποιθήσεων σου.

-Η ΛΑΡΚΟ είναι σημαντική για την Περιφέρεια για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και ιστορικούς. Τι μπορεί να κάνει ένας Περιφερειάρχης για να σωθεί η εταιρεία.
Απ. Πρέπει η ιστορία της ΛΑΡΚΟ να διδάσκεται σε όλα τα Παν/μια, εντός και εκτός Ελλάδας, ως αρνητικό παράδειγμα,  για το, πώς, μία επιχείρηση μοναδική στην παραγωγή ενός διεθνώς  ανταγωνιστικού προϊόντος, καταστρέφεται και κανείς να μην αναλαμβάνει καμία ευθύνη.
Η εταιρεία αργοπεθαίνει και η κυβέρνηση της δίνει ασπιρίνες. Η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε εκτός από σημαντικός παραγωγικός κόμβος , να είναι ένας από τους σημαντικούς ενεργειακούς περιφερειακούς  κόμβους, όχι μόνο της  Περιφέρειας, αλλά και της χώρας. Θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο δικτύωσης μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων, και παράλληλα περιβαλλοντικό πρότυπο αποκατάστασης για τον  μετριασμό των κλιματικών επιβαρύνσεων, όταν σήμερα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Με αυτονόητα ανταποδοτικά κέρδη για την τοπική κοινωνία και για τη εθνική οικονομία ευρύτερα.
Η ΛΑΡΚΟ σήμερα  βρίσκεται σε αφασία… Η εταιρία κινδυνεύει, οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν. Ο/Η περιφερειάρχης  πρέπει  πρώτα απ΄ όλα να ενεργοποιήσει  τους κρατικούς φορείς που είναι μέτοχοι να αλλάξουν ρότα… Να κινητοποιηθούν… Να ενεργήσουν… Κανείς θεσμικός φορέας σήμερα δεν ενδιαφέρεται για τη ΛΑΡΚΟ. Είναι Εθνικό έγκλημα. Είναι η μόνη εταιρία σίδερο- νικελίου σήμερα στην Ευρώπη.

-Πόσο δυσκολεύει το έργο ενός περιφερειάρχη η περίπτωση να μην ανήκει στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα
Απ. Ούτε δυσκολεύει ,ούτε διευκολύνει. Αρκεί να ξέρεις και να τηρείς την διάκριση εξουσιών και ρόλων. Να ξέρεις να διεκδικείς για το κοινωνικό σύνολο. Να εφαρμόζεις το αυτονόητο. Να συνεργάζεσαι για την ανάπτυξη. Να σχεδιάζεις για τις επόμενες γενεές. Το κάθε κυβερνών κόμμα έχει περιορισμένο χρονικό ορίζοντα. Η ανάπτυξη, η κοινωνική συνοχή  και η αναδιανομή έχουν βάθος χρόνου και είναι διαχρονικές αξίες των προοδευτικών ανθρώπων.

8. Πώς  σχολιάζετε τη θητεία του Κ Μπακογιάννη
Απ. Ως Περιφερειάρχης  της «δεύτερης γενιάς» αυτοδιοίκησης -η πρώτη γενιά ήταν εκείνη του κ.Κλ .Περγαντά- έδωσε μία «εικόνα και ταυτότητα» στην Περιφέρεια της Στερεάς. Από την άλλη πλευρά «υποτίμησε» τα θέματα της ωρίμανσης μεγάλων αναπτυξιακών υποδομών και πολιτικών. Αυτές λείπουν από την Περιφέρεια.  Ένα άλλο θέμα που είναι κατά τη γνώμη μου πρώτης προτεραιότητας, είναι αυτό της ασφάλειας των πολιτών. Εγώ όταν λέω ασφάλεια δεν εννοώ «Νόμο και τάξη» αλλά διασφάλιση των συνθηκών ζωής των πολιτών ευρύτερα.
Η τρίτη γενιά περιφερειαρχών του «Κλεισθένη» θα πρέπει να προχωρήσει και σε αυτό. Ασφάλεια  όλων των γενεών, για το ζην και το ευ ζην, με πολιτικές την ανάπτυξη, την εργασιακή και συνταξιοδοτική κατοχύρωση ,την διατροφική και περιβαλλοντική προστασία, την παραγωγική και ενεργειακή δικτύωση ,την καινοτομία ,την πολιτιστική και ιστορική διεύρυνση.
Το αποτύπωμα εκείνου που θέλει να θεωρείται ως καθοδηγητής μετριέται με εκείνο του επόμενου….