MY KTEO

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Καινοτόμο ρολόι προειδοποιεί για έμφραγμα

Έναν καινοτόμο βιοαισθητήρα σε μορφή ρολογιού που παρακολουθεί την καρδιά όποιου το φοράει και προειδοποιεί για πιθανό έμφραγμα έως και δύο ώρες πριν αυτό εκδηλωθεί
κατασκευάζουν ερευνητές στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την εταιρεία νανοηλεκτρικής BLNanobiomed και την εταιρεία οργανικών υλικών Organic Electronic Technologies.

«Κάποιος που βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη περιοχή, αλλά ακόμα και στο σπίτι του αν νιώσει πόνο, τοποθετούμε μια σταγόνα αίμα στον βιοαισθητήρα, ο οποίος είναι όπως τα στικ που μετρούν το ζάχαρο, το στικάκι τοποθετείται σε αυτό το ρολόι και στη συνέχεια όλα τα δεδομένα στέλνονται ηλεκτρονικά στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ότι ο συγκεκριμένος ασθενής κινδυνεύει από έμφραγμα και θα πρέπει να μεταφερθεί σύντομα για να σωθεί η ζωή του», εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, καρδιολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής και διευθύντρια της ομάδας νανοϊατρικής στο ΑΠΘ.

Πρόκειται για μια πρωτοπόρα εργασία, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο πουθενά στον κόσμο, παράλληλα ο βιοαισθητήρας είναι εκτυπώσιμος, δηλαδή μπορεί να παραχθεί από μεγάλους βιοεκτυπωτές με αποτέλεσμα το τελικό προϊόν να έχει μειωμένο κόστος, ενώ ταυτόχρονα επιτυγχάνεται μαζική παραγωγή.

«Θα ακολουθήσουν δοκιμές σε ασθενείς με έμφραγμα και κλινικές μελέτες για να ελεγχθεί η λειτουργικότητά του και εκτιμούμε ότι σε περίπου έναν χρόνο ο βιοαισθητήρας θα έχει τελειοποιηθεί», επισήμανε η κ. Καραγκιοζάκη.


athina984.gr