MY KTEO

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Δημοσκόπηση της PRORATA για λογαριασμό του Eviatop για το Δήμο Χαλκιδέων: Εύθραυστο προβάδισμα Παγώνη-Δυνατότερη διεκδικήτρια η Βάκα- Από κοντά ο Καθαροσπόρης(πίνακες)


Υπολογίσιμη αρχή για όλους τους υπόλοιπους. Μετακινήσεις, συμμαχίες και αναποφάσιστοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα

Δημοσκόπηση για τις Δημοτικές εκλογές στο Δήμο Χαλκιδέων διενήργησε η δημοσκοπική εταιρεία PRORATA για λογαριασμό του Eviatop από τις 14 έως τις 18 Νοεμβρίου σε δείγμα 1000
ατόμων. Θα πρέπει να διευκρινιστεί, ότι στη δημοσκόπηση δεν συμπεριλαμβάνεται υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, αφού ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί οι επικεφαλής των ψηφοδελτίων.

Η δημοσκόπηση έθετε ως πρώτο ερώτημα ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στο Δήμο, με την καθαριότητα να διακρίνεται ως το σημαντικότερο πρόβλημα του Δήμου ανεξαρτήτως δημοτικής ενότητας κατοικίας ή ηλικίας των ερωτηθέντων.
Η αξιολόγηση της σημερινής δημοτικής αρχής είναι μέτρια έως αρνητική σε όλους τους διαφορετικούς τομείς δράσης της, με εξαίρεση τις Δομές κοινωνικής φροντίδας, τομέας στον οποίο καταγράφηκε θετική αξιολόγηση.

Η άποψη των πολιτών για την επανεκλογή του Χρήστου Παγώνη, δεν είναι θετική. Το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν επανεκλογή του σημερινού Δημάρχου Χαλκιδέων είναι στο 25%.

Στη δημοφιλία, το μόνο από τα πρόσωπα που εμφανίζουν σημαντικά θετικό ισοζύγιο δημοτικότητας είναι η Έλενα Βάκα.

Καταγράφεται ουσιαστική τριχοτόμηση των προτιμήσεων μεταξύ των κ.κ. Παγώνη, Βάκα και Καθαροσπόρη, παρά το ελαφρύ προβάδισμα του σημερινού Δημάρχου στην κλασική ερώτηση πρόθεσης ψήφου. Με δεδομένο ότι το 34% των ερωτηθέντων δεν διευκρινίζουν την επιλογή τους, τα συμπεράσματα που μπορούν να εξαχθούν δεν είναι ασφαλή.

Η Έλενα Βάκα συγκεντρώνει σαφώς υψηλότερο ποσοστό προτιμήσεων των ψηφοφόρων της ΝΔ σε σύγκριση με τον Βασίλη Καθαροσπόρη, ενώ ο Χρήστος Παγώνης συγκεντρώνει περίπου ίσα ποσοστά ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

Η Έλενα Βάκα φαίνεται να είναι σε θέση να επικρατήσει των αντιπάλων της σε έναν δεύτερο γύρο, ενώ στην περίπτωση μιας αντιπαράθεσης των κ.κ. Παγώνη και Καθαροσπόρη, το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο.

Η Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης, είναι αυτή στην οποία ο Δήμαρχος Χρήστος Παγώνης συγκεντρώνει τα υψηλότερα ποσοστά του, ενώ η Δημοτική Ενότητα Ληλαντίων είναι η δυνατή Ενότητα για την Έλενα Βάκα. Το Ληλάντιο είναι επίσης η Δημοτική Ενότητα στην οποία ο Βασίλης Καθαροσπόρης παρουσιάζει το υψηλότερο από τα ποσοστά του, η Νέα Αρτάκη για την Ελένη Μιτζιφίρη και η Δημοτική Ενότητα Αυλίδας για το Γιάννη Μπάκα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η εταιρεία διερεύνησε και συνδυασμούς προτιμήσεων βάσει ηλικίας, μορφωτικού επιπέδου, επαγγέλματος, δημοτικής ενότητας κλπ. Επιπλέον, σχετικά με τον πιθανότατο  β΄ γύρο, έγινε αναλυτικότερη διερεύνηση των μετακινήσεων των ψηφοφόρων σε σχέση με την προτίμησή  τους στον α΄ γύρο.
Με δεδομένο, ότι δεν έχουν ανακοινωθεί όλες οι υποψηφιότητες για το αξίωμα του δημάρχου, ούτε έχουν καταρτιστεί οι συνδυασμοί, η παρουσίαση εξειδικευμένων στοιχείων δεν προσφέρει συμπεράσματα στο μέσο αναγνώστη.
Πόσο μάλλον όταν η άτυπη προεκλογική περίοδος θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά στην Αυτοδιοίκηση.




























Δείτε το Α’ Μέρος της δημοσκόπησης εδώ για την πρόθεση ψήφου στις Εθνικές εκλογές  εδώ