MY KTEO

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για ανύπαρκτο οικόπεδο!


Το θέμα της έκτασης 3,5 στρ. στην περιοχή του Καράμπαμπα, έκταση που προοριζόταν για Κέντρο Υγείας και τώρα, έπειτα από 31 χρόνια οι χίλιοι ιδιοκτήτες ζητούν να αποχαρακτηριστεί, συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας.
Πρώτος το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Σανιδάς αναφέροντας σχετικά: «Είναι μια έκταση 3,5 στρεμμάτων και για 31 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα ενώ προοριζόταν για Κέντρο Υγείας. Οι δικαιούχοι ζητούν την επιστροφή της έκτασης αυτής με αντικειμενική αξία 97 ευρώ το τ.μ. Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Υγείας συμφωνεί στον αποχαρακτηρισμό του. Δεν θα συμμετάσχω στην διαδικασία της ψηφοφορίας γιατί μέσα στους δικαιούχους εμπλέκονται συγγενικά μου πρόσωπα και η παρουσία μου εδώ είναι παρουσία απλού πολίτη. Το Δημοτικό Συμβούλιο με παλαιότερη απόφασή του αποφασίζει την τροποποίηση και αποχαρακτηρίζει την έκταση ως χώρο Κέντρου Υγείας. Η Πολεοδομία ζητά τρελά πράγματα από τους ιδιοκτήτες ώστε η έκταση να πάει και πάλι στα χέρια τους! Είναι προφανές ότι ο ιδιοκτησιακός έλεγχος είναι ανέφικτος και οι ιδιοκτήτες ξεπερνούν τους χίλιους, ζητούν την βοήθεια του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο κ. Σταματούκος πρότεινε να πάνε οι ενδιαφερόμενοι δικαστικά αλλά η Υπηρεσία δέσμευσε για 31 χρόνια την περιουσία τους και όπως φαίνεται στην απόφαση του Δ.Σ. δύο οικογένειες προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη, δικαιώθηκαν αλλά δεν αποζημιώθηκαν! Και οι χίλιοι ιδιοκτήτες πληρώνουν ΕΝΦΙΑ 31 χρόνια, αυτό μην το ξεχνάτε! Είναι κάτι το φοβερό! Η αποζημίωση θα πρέπει να έρθει από το Υπουργείο Υγείας»!
Στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Ζεμπίλης ανέφερε ότι είναι μια σύνθετη υπόθεση «ο νόμος και η υπηρεσία επιβάλλει να υπάρξει μια ιδιαίτερη διαδικασία. Έπρεπε να έχουμε το ακριβές ποσό της αποζημίωσης. Στην δική μου θητεία δεν λάβαμε απόφαση όμοια επειδή διαπιστώθηκε ότι πριν 10ετίες υπήρξαν κάποια λάθη. Έπρεπε να έχουμε την εισήγηση της υπηρεσίας, τις απόψεις των ενδιαφερομένων, το ποσό της αποζημίωσης. Η υπηρεσία δεν προτείνει κάτι. θα πρότεινα να αναβληθεί το θέμα για την επόμενη συνεδρίαση με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για αυτό το θέμα». Ο Νίκος Λεβέντης συμφώνησε με την πρόταση αναβολής του κ. Ζεμπίλη τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι οι εισηγήσεις των θεμάτων είναι ελλείπεις. «Έχουν καταστραφεί οι πόλεις. Μην γελιόμαστε. Και η τελευταία πιθαμή γης έχει καταστραφεί για 2 και 8 ορόφους! Να κοιτάξουμε τι μπορούμε να αφήσουμε στα παιδιά μας. Δεν ξέρω αν υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα που θα μπορούσαμε να απαλλοτριώσουμε το μέρος αυτό. βεβαίως οι άνθρωποι να αποζημιωθούν απλά λέω να μείνει στον Δήμο και να ψάξουμε προγράμματα. Και να συμπληρώσω, ίσως ακουστεί λαϊκίστικο, οι άνθρωποι δεν πληρώνουν 30 χρόνια ΕΝΦΙΑ, 5 χρόνια πληρώνουν ΕΝΦΙΑ…»
Ο Βαγγέλης Σταματούκος ανέφερε πως «για 30 χρόνια είναι δεσμευμένη μια περιουσία και δεν θα έπρεπε να είναι ! Ή θα πρέπει να αποζημιωθεί ή να αποδοθεί στους δικαιούχους. Για να γίνει το δεύτερο, θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος νέος χώρος. Άρα μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο. Αυτό δείχνει με ποια επιπολαιότητα αντιμετωπίζει η εκάστοτε Δημοτική αρχή αντιμετωπίζει το θέμα αυτό! ξέρει ο Δήμος πόσα αδιάθετα οικόπεδα έχει που μπορούν να περάσουν στους ιδιοκτήτες χωρίς παρατράγουδα; Φώναζα και επί Ζεμπίλη , φωνάζω και επί Παγώνη. Φτιάξτε ένα γραφείο με σκοπό να λυθούν αυτά τα θέματα. Να δοθεί αποζημίωση στους ιδιοκτήτες, να απαλλοτριωθεί το μέρος και να προτείνω στους 1.000 ιδιοκτήτες να το κάνουν δωρεά αν θέλουν στον Δήμο!»
Η Ελένη Μιτζιφίρη δήλωσε υπέρ στο να βρεθεί λύση «και αν η υπηρεσία δώσει μια λύση νόμιμη, να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες».  Ο λόγος δόθηκε και σε έναν εκ των ιδιοκτητών, τον κ. Γιώργο Παπασωτηρίου, «σας άκουσα όλους με προσοχή. Από όταν ζούσε ο παππούς μου ο οποίος έφυγε με αυτό το απωθημένο, περίμενε μια λύση. Κάτι που και εγώ περιμένω. Αυτός ο χώρος έχει δεσμευτεί άδικα. Και Δημοτικό και Γυμνάσιο και Λύκειο και Σούπερ Μάρκετ και παιδική χαρά και τα πάντα υπάρχουν σε αυτή την περιοχή. Αδίκως κρατείται παράνομα αυτή η έκταση και δεν συμφωνώ να δωρίσουμε οι ιδιοκτήτες κ. Σταματούκο ότι μας ανήκει».