MY KTEO

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Τέλος χρόνου για τις μεταβιβάσεις ακινήτων - Αυξήσεις «φωτιά» σε λίγες μέρες


Κάθε χρόνο, με την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, περίπου 3 δισ. ευρώ ενισχύουν τα έσοδα του προϋπολογισμού. Φέτος η αγορά ακινήτων παρουσιάζει «σημάδι ζωής» με τον φόρο μεταβιβάσεων να παρουσιάζει αύξηση 30%.
Όσο μάλιστα πλησιάζουμε στην εκπνοή του έτους οι μεταβιβάσεις ακινήτων ανεβάζουν ταχύτητα.
Οι φορολογούμενοι έχουν πλέον στη διάθεσή τους μόνο οκτώ ημέρες για να ολοκληρώσουν την αγορά, τη γονική παροχή ή δωρεά ενός ακινήτου πριν αλλάξει ο χρόνος και τεθούν σε εφαρμογή οι νέες αντικειμενικές αξίες που θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τον φόρο μεταβιβάσεων.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν φέτος μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ενεργοποιούνται από την Πρωτοχρονιά για όλες τις μεταβιβάσεις και τους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Οι αγοραπωλησίες κατοικιών, οικοπέδων, επαγγελματικών ακινήτων θα κοστίζουν έως και 50% ακριβότερα στις περιοχές που οι τιμές ζώνης τράβηξαν την ανηφόρα. Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στην Καλλιθέα που επιβαρύνεται σήμερα με φόρο μεταβίβασης 1.842,75 ευρώ, από την Πρωτοχρονιά ο φόρος για το ίδιο ακίνητο εκτοξεύεται στις 2.720,25 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 47,6%.