MY KTEO

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Bουλή: Σήμερα η κρίσιμη ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση


Mε σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης ξεκίνησε η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης χθες στη Βουλή και σε αντίστοιχα υψηλούς τόνους αναμένεται να κινηθεί και σήμερα.
Το νέο δικομματικό πολιτικό σκηνικό είναι πλέον σαφές ότι έχει διαμορφωθεί, με συνειδητή
επένδυση από τη μεριά τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ σε ένα σκηνικό αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δύο μονομάχους.

Χθες ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας άνοιξε τη συζήτηση με μία ομιλία – επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη ενώ έθεσε για ακόμα μία φορά το δίλημμα ή με το ΣΥΡΙΖΑ «που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια» ή με το «παλιό πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στην επιτροπεία». Από την πλευρά το πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι την «ψήφο εμπιστοσύνης δεν τη δίνουν τα κόμματα. Τη δίνει ανοιχτά και καθαρά ο λαός, μέσα από τις εκλογές». Χαρακτήρισε στημένο το διαζύγιο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ λέγοντας ότι χρησιμοποιούν την κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης ια να κερδίσει η κυβέρνηση λίγους μήνες ακόμα στην εξουσία, να περάσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να διατηρήσουν οι ΑΝΕΛ την κοινοβουλευτική τους ομάδα.
Η συζήτηση ολοκληρώνεται απόψε τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το εικονικό «διαζύγιο» του από τον Πάνο Καμμένο.

Η κυβέρνηση – όπως όλα δείχνουν – θα κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης με οριακή πλειοψηφία 151 ψήφων, με βουλευτές που εξελέγησαν με διάφορα κόμματα, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω και καθιστά εύθραυστη την μακρά παραμονή της στην εξουσία.
Επόμενος στόχος της κυβέρνησης η διαμόρφωση πλειοψηφίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία ήδη παζαρεύει το Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να έρθει άμεσα στη Βουλή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας. Η ψήφος εμπιστοσύνης του Σπύρου Δανέλλη στην κυβέρνηση απόψε ωστόσο δημιουργεί ερωτηματικά και εμπόδια στο δρόμο της ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το Ποτάμι πλέον δείχνει να ταλαντεύεται. Όπως ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, «η γνώμη μας δεν αλλάζει, αλλάζουν όμως οι πολιτικές συνθήκες». Ετσι ενώ αρχικά Αμυράς και Ψαριανός δήλωναν κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και Θεοδωράκης, Μαυρωτάς, Λυκούδης, υπέρ πλέον εξετάζεται και το ενδεχόμενο της αποχής από την ψηφοφορία.