MY KTEO

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει αυτή τη προοπτική

Του Θεοφάνη Σπανού
Ακούω από πολλους φίλους τεχνοκράτες και μη, την ανάγκη για ξένες επενδύσεις στη χώρα. Θα ήθελα να πω κάποια πράγματα.
Οι ξένες επενδύσεις σε οποιαδήποτε χωρά έχουν νόημα όταν αυτή χώρα προσφέρει φθηνό εργατικό δυναμικό και γενικότερα χαμηλό κόστος εργασίας.
Αυτές οι χώρες προσφέροντας αυτά παίρνουν ως αντάλλαγμα τεχνογνωσία απαραίτητη ώστε να γίνουνε από χώρες χαμηλού κόστους και παράγωγης φθηνών προιοντων σε χώρες παράγωγης προιοντων μεσαίας και υψηλής άξιας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει αυτή τη προοπτική. Οι ξένες επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα (Κωτσοβολος Dixons) έχουν να κάνουν κυρίως με την εσωτερική αγορά και δεν προσφέρουν τίποτα παρά να κάνουν πλούσιες σε ρευστο τις οικογένειες των μετόχων. Αυτοι πουλάνε τις εταιρείες τους κοψοχρονιά καθώς η πρόσβαση σε χαμηλότοκο δανεισμό που έχουν οι ξένες πολυεθνικές δεν τους επιτρέπουν να τις ανταγωνιστούν.
Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το φυσικό της μοντέλο που τόσο έχει επικριθεί, αυτό της μικρής οικογενειακής επιχείρησης προσαρμοσμένης όμως σε μια νέα εξαγωγική τροχιά κ όχι στο παρασιτικό εναγκαλισμό του κράτους. Πρέπει να φτιαχτούνε βιοτεχνίες οι οποίες θα παραγουνε προιοντα υψηλής άξιας χρησιμοποιώντας ,αξιοποιώντας ,και καθιερώνοντας το μπραντ Ελλάδα ως συνώνυμο της ποιότητας.

Τέλος πρέπει η κάθε κυβέρνηση να παρακολουθήσει στενότερα τις τεχνολογικές επαναστασεις που θα έρθουν και να επενδύσει σε αυτές πριν αυτές φτάσουν στο πικ τους, κάτι που θα εκτοξεύσει την Ελλάδα.Αυτο ειναι κάτι απολυτά εφικτό αφού αυτές οι επαναστάσεις βασίζονται περισσότερο στη γνώση και στο άτομο παρά σε βιομηχανική υποδομή.
Αυτά βεβαία για να γίνουν πρέπει να αναμορφωθεί το τραπεζικό σύστημα πλήρως και να ανοίξει η κάνουλα των δάνειων για τους νέους επιχειρηματίες.
Ολα αυτα δεν σημαινουν πως δεν υπάρχουν και ξένες επενδύσεις που για τους δικούς τους ειδικούς λογούς προσφέρουν στην χώρα.