MY KTEO

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Εύβοια: Πολικές αέριες μάζες απο το βράδυ της Τρίτης

Το διαδοχικό σερί ψυχρών εισβολών συνεχίζεται με μία ακόμα απο την Τρίτη.
Πιο συγκεκριμένα, πολύ ψυχρές αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα αναμένεται να κινηθούν
“σφαίρα” προς τα νοτιοδυτικά, δημιουργώντας ένα πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που θα διασχίσει τη νότια χώρα κατα τη διάρκεια της Τρίτης. Ανάλογα με το πόσο βόρια ή νότια θα είναι η τροχιά του θα εξαρτηθεί και το σε ποιές περιοχές θα σημειωθούν πολύ έντονα φαινόμενα την Τρίτη με τη μορφή βροχών βέβαια για τα χαμηλά υψόμετρα καθώς η ψυχρή μάζα στα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας ακολουθεί απο την Τρίτη το βράδυ και μετά.
Καθώς το όλο σύστημα θα κινείται ανατολικά πολύ γρήγορα, τα όποια φαινόμενα απο το βράδυ της Τρίτης -οπότε και θα είναι πιο έντονη η μεταφορά ψύχους στα χαμηλά υψόμετρα- θα περιοριστούν στο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα έχουν ήδη στραφεί σε ισχυρούς βορειοδυτικούς παντού.
Όσον αφορά το νομό μας, λίγες χιονομπόρες ίσως σημειωθούν ως το ξημέρωμα-πρωί της Τετάρτης μόνο στα ανατολικά/νότια της Εύβοιας και κυρίως στις περιοχές που γειτνιάζουν με ορεινούς όγκους . Ωστόσο δεν θα πρέπει να αναμένουμε μια σημαντική κακοκαιρία με γενικευμένα φαινόμενα αφού :
  • Οι ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα είναι εμπόδιο στην ενεργοποίηση του Lake effect μηχανισμού ακόμα και για τις περιοχές της ανατολικής Εύβοιας
  • Απουσιάζει οποιαδήποτε σύγκλιση ανέμων πάνω απο την περιοχή μας και κυριαρχεί μόνο το βορειοδυτικό ρεύμα 
  • http://eviaweather.com/