MY KTEO

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Σεξ στην εφηβεία: Τι πρέπει να ξέρεις αν είσαι μητέρα

Ο αυνανισμός που γίνεται η νέα αγαπημένη αλλά και κρυφή ασχολία για τα αγόρια. Οι πολύωρες συζητήσεις μεταξύ κοριτσιών σχετικά με το σεξ και την «πρώτη φορά».
Κι όλα αυτά που μέσα στο μυαλό του εφήβου μπορεί να δημιουργούν σενάρια που είναι μακριά από την πραγματικότητα αλλά προκαλούν την φρέσκια και φυσιολογική σεξουαλικότητά τους. Σκέψεις που σχετίζονται με το σεξ και διάφορα φετίχ. Πίσω από αυτές τις «περίεργες» σκέψεις, επιθυμίες ή και συμπεριφορές των εφήβων, πολλοί είναι οι λόγοι που κρύβονται. Είναι φυσικό, ο γονιός που θα μάθει ή θα αντιληφθεί πως συμβαίνει κάτι τέτοιο με το παιδί του, αμέσως να ανησυχήσει και να βάλει στο νου του το χειρότερο σενάριο, να σκεφτεί «κάτι δεν πάει καλά με το παιδί μου».

Το βασικό χαρακτηριστικό στη συμπεριφορά τους 
Χαρακτηριστικό των εφήβων είναι ο ναρκισσισμός, η τάση δηλαδή να νιώθουν καλύτεροι από τους άλλους, να έχουν την αίσθηση μία υπεροχής και γοητείας. Στη σκέψη του εφήβου δεν υφίσταται πως μπορεί να υπάρχει άλλο άτομο που να είναι πιο όμορφο, πιο έξυπνο, πιο δημοφιλές και πιο πετυχημένο από εκείνον. Στην προσπάθεια λοιπόν να τα αποδείξει όλα αυτά, η φαντασία του μπορεί να δημιουργήσει διάφορα σκηνικά.

Περιπτώσεις που γίνεται έντονη η επίδειξη της σεξουαλικότητας του ατόμου είναι από τις πιο συνηθισμένες. Πιο συγκεκριμένα, τόσο στην πραγματική ζωή όσο και στην ψηφιακή του ταυτότητα, ο έφηβος και η έφηβη επιλέγουν να προβάλλουν προκλητικά το σώμα τους, κάποιες φορές με ενήλικη συμπεριφορά. Επιπλέον, είναι γεγονός πως η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής όλο και μειώνεται, με τελευταία στοιχεία να δείχνουν την ηλικία των 12 ως είσοδο στην ενεργή σεξουαλική ζωή του εφήβου. Μία ορμονική βιασύνη να γίνει σύντομα ενήλικος, παράλληλα με ένα ‘σπρώξιμο’ από την κοινωνία, είναι όσα χρειάζονται για να συμβεί κάτι τέτοιο.

Η ναρκισσιστική όψη του εφήβου, παράλληλα με τον «πυρετό» ορμονών του, είναι όσα τον ενισχύουν να αυνανίζεται, να ανακαλύπτει το σώμα του και όσες ηδονές μπορεί να του δώσει, ενώ η περιέργεια του και για το άλλο φύλο αυξάνεται. Το πορνογραφικό υλικό αρχίζει να κάνει έντονη εμφάνιση στην περίοδο της εφηβείας.

Έτσι, ο έφηβος παίρνει πολλαπλά μηνύματα αναφορικά με το σεξ – τα περισσότερα από τα οποία είναι τυποποιημένα και απομακρυσμένα από την πραγματικότητα, αλλά είναι σχεδόν ο πυρήνας των φαντασιώσεων που θα τον ερεθίζουν και στην ενήλικη ζωή του. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό πως καθώς τέτοιες διαστρεβλωμένες φαντασιώσεις μπορεί να είναι και η ρίζα ενός σεξουαλικού προβλήματος στην ενήλικη ζωή καθώς το μυαλό θα είναι περιορισμένο στο να κυνηγά την εικόνα των πορνό και να μην αξιολογεί τη ρεαλιστική διάσταση του σεξ.

Το σεξ είναι συχνά θέμα ταμπού ακόμη και στις ημέρες μας. Έτσι, είναι σίγουρα ένα προκλητικό θέμα που θα προκαλέσει σχόλια. Συνεπώς, παρασυρόμενος από την επερχόμενη «δόξα», ο έφηβος δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως τι συμβεί. Μην ξεχνάμε εξάλλου, πως ούτε βιολογικά ούτε και ψυχικά είναι ολοκληρωμένος ώστε να μπορεί να βιώσει το σεξ.

Όταν ανακαλύπτουν την ομοφυλοφιλία 
Ένας έφηβος θα αντιληφθεί τη διαφορετικότητα του όταν δεν θα έχει επιθυμία για το αντίθετο φύλο, αλλά θα έλκεται από το ίδιο. Τότε, στην περίοδο εκείνη, είναι που το αίσθημα μειονεξίας και «ελαττωματικότητας» μπορεί να κάνει την εμφάνιση του. Εκείνος που θέλει να είναι ο καλύτερος από όλους σε κάθε τομέα, ξαφνικά νιώθει πως αποκλίνει από το κανονικό. Αυτό μπορεί να επιφέρει είτε την προσωπική του φοβία και αποφυγή προς την ίδια του τη σεξουαλική ταυτότητα ή μία έκρηξη προς τους γύρω του που με προκλητικό τρόπο θα επιδεικνύει την έλξη του προς το ίδιο φύλο.

Τι πρέπει να κάνεις ο ίδιος και τι οι γονείς
Είναι γεγονός παρ’ όλα αυτά πως ένα έφηβος θα έκανε τα πάντα για να έχει την προσοχή των σημαντικών ατόμων που τον περιτριγυρίζουν. Ως νάρκισσος, τρεφόμενος από τον θαυμασμό των γύρω του, έχει απαίτηση από τον εαυτό του να είναι διαρκώς και ως υπόδειγμα στο επίκεντρο της προσοχής όλων.

Σημασία έχει ο έφηβος που εμφανίζει τέτοιου είδους σκέψεις ή/και συμπεριφορές, να μην δυσανασχετεί, να τις απολαμβάνει και να μην νιώθει δυσφορία. Η δυσφορία του μπορεί να έχει έμμεση όσο και άμεση εμφάνιση. Συνεπώς, στην περίπτωση που δεν ζητήσει βοήθεια από τους γονείς του άμεσα (που είναι σπάνιο να συμβεί), προτιμά να στριμώχνει όλη αυτή την ενόχληση μέσα του.

Απομακρύνεται από φίλους ή γίνεται επιθετικός, πέφτει η επίδοσή του στα μαθήματα, ξεκινά να μειώνεται το ενδιαφέρον του για όσα έκανε ως τώρα και στρέφεται κυρίως προς κάθε σεξουαλικό ερέθισμα. Αυτό μπορεί να τον παγιδεύσει μέσα στο δωμάτιό του, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή του… και εκεί ο ειδικός θα βοηθήσει εκείνον και τους γονείς του να διαχειριστούν τη σεξουαλικότητά του, όχι καταπατώντας την αλλά βρίσκοντας πιο λειτουργικούς τρόπους διοχέτευσης.


πηγή:Joytv