MY KTEO

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2019

Σε οριακό σημείο το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας

Σε οριακό σημείο αναμένεται να φέρει το σύστημα φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται από σήμερα. Σύμφωνα με την "Καθημερινή”, η ανησυχία πηγάζει από το γεγονός ότι μειώνονται τα αποθέματα λιγνίτη
στις αυλές των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ και οι μονάδες φυσικού αερίου καλούνται να υποκαταστήσουν το πιθανό έλλειμμα λιγνιτικής παραγωγής τη στιγμή που η Ρεβυθούσα δεν διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου και τα προγραμματισμένα φορτία LNG δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.

Για τον λόγο αυτό η ΔΕΠΑ αναζήτησε και ναύλωσε έκτακτο φορτίο LNG, το οποίο αναμένεται να φτάσει στη Ρεβυθούσα στις 24 του μηνός. Πάντως, απόφαση της ΡΑΕ να ζητήσει από τους ηλεκτροπαραγωγούς αποθέματα ασφαλείας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση, καθώς θα στερήσει από την αγορά περί τα 67.000 κυβικά μέτρα αερίου.

Η ΡΑΕ με τη νέα απόφαση της επισείει την απειλή προστίμων προς τους υπόχρεους ηλεκτροπαραγωγούς για το γεγονός ότι δεν ανταποκρίθηκαν σε προηγούμενη απόφαση της που τους υποχρέωνε να διατηρήσουν αποθέματα πέντε ημερών.

www.capital.gr