MY KTEO

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Φορολογικές δηλώσεις 2019: «Διαζύγιο» από φέτος - Πόσες δόσεις δόθηκαν για την αποπληρωμή του φόρου


Φορολογικές δηλώσεις 2019: Με υποχρεωτικό διαζύγιο της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης προχωρά από φέτος η Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων. Κάθε σύζυγος, ανεξάρτητα αν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση, θα λάβει ξεχωριστό εκκαθαριστικό, χωρίς ωστόσο να γίνεται συµψηφισµός.

Χθες δηµοσιεύτηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις 2019. Για τα ζευγάρια, ακόμα και αν συμβιούν με σύμφωνο συμβίωσης και κάνουν κοινή φορολογική δήλωση, θα λαµβάνει ο καθένας ξεχωριστά το δικό του εκκαθαριστικό, χωρίς να γίνονται µεταξύ τους συµψηφισµοί του αποτελέσµατος της εκκαθάρισης.

Με βάση ό,τι ίσχυε µέχρι πέρυσι το αποτέλεσµα της εκκαθάρισης του συζύγου συµψηφιζόταν µε το αποτέλεσµα της εκκαθάρισης της συζύγου και η διαφορά, αν ήταν θετική, βεβαιωνόταν στο όνοµα του συζύγου, ενώ αν ήταν αρνητική, η επιστροφή φόρου γινόταν και πάλι στον σύζυγο. Πλέον από φέτος κάθε σύζυγος θα λαµβάνει το δικό του εκκαθαριστικό σηµείωµα (πράξη προσδιορισµού του φόρου) και είτε θα καλείται να πληρώσει φόρο είτε θα του επιστρέφεται φόρος χωρίς να γίνονται συµψηφισµοί.

Καµία αλλαγή στις δόσεις

Καµία αλλαγή δεν προβλέπεται στο ηµερολόγιο πληρωµής του φόρου εισοδήµατος. Ανεξαρτήτως του χρόνου υποβολής της φορολογικής δήλωσης, ο φόρος θα πληρωθεί σε τρεις διµηνιαίες δόσεις, δηλαδή Ιούλιο, Σεπτέµβριο και Νοέµβριο. Στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης υπάρχουν µικροαλλαγές, όπως η διαγραφή κωδικών οι οποίοι έχουν πλέον περιέλθει σε αχρησία λόγω αλλαγών στη φορολογική νοµοθεσία. Σηµειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δηµοσίων Εσόδων σχεδιάζει να ανοίξει φέτος την εφαρµογή για την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης νωρίτερα από ποτέ, δηλαδή ακόµη και στα µέσα Μαρτίου.

Πότε ανοίγει το Taxisnet

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του TAXISnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η αντίστροφή μέτρηση ξεκίνησε χθες με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργου Πιτσιλή για το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης.

Στην απόφαση παρέχονται οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης του βασικού εντύπου της φορολογικής δήλωσης και διευκρινίζεται ότι οι σύζυγοι θα λάβουν δύο ξεχωριστά εκκαθαριστικά σημειώματα ανεξάρτητα αν έχουν υποβάλει κοινή δήλωση. Παράλληλα και φέτος η εξόφληση των χρεωστικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων θα γίνει σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η πρώτη στο τέλος Ιουλίου η δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.