MY KTEO

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Από τα 28-30 δισ. της κρυφής αποταμίευσης και... τις εκλογές "κρέμονται" οι αποφάσεις για τον νέο Ν.Κατσέλη

Το "τεχνικό" πλαίσιο μιας εν δυνάμει συμφωνίας για τον νέο Ν. Κατσέλη βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά οι τελικές αποφάσεις μπορεί να αποδειχθούν αποκλειστικά "πολιτικές”.
Σε "τεχνικό" επίπεδο η εν δυνάμει συμφωνία έχει βρει μία ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων της κυβέρνησης για την προστασία της α' κατοικίας, είτε αυτό αφορά στεγαστικά δάνεια είτε επιχειρηματικά με εγγύηση την α' κατοικία και με σαφήνεια προσδιορισμένα τα όρια παρέμβασης των τραπεζών (επιμήκυνση, "κούρεμα").

Η "ισορροπία” αυτή δεν είναι πολύ μακριά από τα όρια του προηγούμενου (ισχύοντος μέχρι τις 28/2) νόμου, αλλά έχουν προστεθεί και διευρυνθεί τεχνικές προβλέψεων που στοχεύουν στον εντοπισμό των "στρατηγικών κακοπληρωτών". Αυτό έχει να κάνει με εκτιμήσεις των τραπεζών που κάνουν λόγο για δυνατότητες οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν από τον "κουμπαρά" της κρυφής αποταμίευσης, ήτοι των δύο με τρεις δεκάδες δισ. ευρώ που εξακολουθούν να βρίσκονται ανενεργά... στο "στρώμα".

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες για να ενεργοποιηθεί η "κρυφή" αποταμίευση από την πλευρά των "στρατηγικών" κακοπληρωτών θα πρέπει οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην επίσπευση της υλοποίησης των δικαστικών αποφάσεων να γίνουν αποτελεσματικότερες, πράγμα που έτσι κι αλλιώς δεν ισχύει σήμερα.

Τραπεζικοί κύκλοι στους οποίους απευθύνθηκε το capital.gr για να διευκρινίσουν τι ποσοστό της "κρυφής" αποταμίευσης μπορεί να επανενταχθεί στο σύστημα μέσω της αποκατάστασης των πληρωμών από τους "στρατηγικούς" κακοπληρωτές, υποστηρίζουν ότι αυτό θα μπορούσε να ξεπεράσει σταδιακά και το 30% των κεφαλαίων αυτών. Αλλά η πρόβλεψη αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μόνο αν στο μεταξύ αποσυρθούν τα capital controls και αρχίσει να αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, γιατί "πραγματικά είναι ένας φαύλος κύκλος που δεν φαίνεται από που θα σπάσει για να μπούμε σε μία ομαλή και σταδιακή απορρόφηση του προβλήματος".

Εκλογικές παρενέργειες 
Στο μεταξύ όμως οι "τεχνικές" προδιαγραφές του διαφαινόμενου συμβιβασμού μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και ΕΚΤ, μπορούν ανά πάσα στιγμή να ανατραπούν αν οι εκλογικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης, επαναφέρουν την επίσπευση των βουλευτικών εκλογών στον ορίζοντα. Σύμφωνα με παράγοντες της κυβέρνησης, "το θέμα από την άποψη αυτή δεν έχει κλείσει". Και αυτό το γνωρίζουν όλες οι πλευρές.

Εξ ου και η παράταση της ανησυχίας που απειλεί να ακυρώσει ακόμα και τις θετικές εντυπώσεις από την σχετικά επιτυχή προσπάθεια της έκδοσης του πενταετούς ομολόγου, με συνέπεια την επ' αόριστον αναβολή μίας δεύτερης προσπάθειας στην ίδια κατεύθυνση. Το ενδεχόμενο να μετακινηθεί δηλαδή η τελική απόφαση για τον νέο Ν. Κατσέλη για μετά τις βουλευτικές εκλογές (που σ' αυτή την περίπτωση θα είναι νωρίτερα) παραμένει στο τραπέζι, καθώς μέχρι την τελευταία στιγμή θα εκτιμούνται οι πιθανές συνέπειες στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να είναι αποφασιστικά, καθώς όλες οι πλευρές πέραν της κυβέρνησης αναμένεται να εξαντλήσουν τα επιχειρήματά τους και τις πιέσεις που μπορούν να ασκήσουν...

Capital.gr του Γ. Αγγέλη