MY KTEO

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Ερέτριας – Αμαρύνθου του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ερέτρια


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πολιτική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Ερέτριας – Αμαρύνθου του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Ερέτρια. Στην συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης
Στερεάς και χαιρέτισε η υποψήφια δήμαρχος Ερέτριας Καραμπέτσου Ασημίνα.

Στην ομιλία του ο Κώστας Μπασδέκης χαιρέτισε όλους όσους το διάστημα αυτό συναντιούνται με το ΚΚΕ, κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα συστράτευσης και ένταξης στη μάχη. Κάλεσε όσους ακόμη διστάζουν και προβληματίζονται, να πάρουν τις αποφάσεις τους και να σταθούν δίπλα στο ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση, ακόμη και αν δεν συμφωνούν σε όλα. Στην ομιλία του ανέφερε:

«Σήμερα υπάρχει αρκετή πείρα, δυστυχώς δυσάρεστη, και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για δοκιμές και επισφαλείς επιλογές σε δοκιμασμένα κόμματα και σχήματα. Όλες αυτές οι κυβερνητικές επιλογές ένα στόχο υπηρέτησαν με συνέπεια και αποτελεσματικότητα. Την στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου με ταυτόχρονο τσάκισμα των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

            Η αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ που έχει συγκρουσιακό χαρακτήρα υποδηλώνει ότι στη μεταμνημονιακή εποχή ο διαγκωνισμός μεταξύ τμημάτων του κεφαλαίου και μονοπωλιακών ομίλων είναι ιδιαίτερα οξύς και έντονος για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην κερδοφορία από την έστω και αναιμική ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, χωρίς φυσικά να διαφωνούν στην συνέχιση της επίθεσης στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα. Σ’ αυτά τα πλαίσια έντονη είναι και η αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η εκλογική μάχη ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών θα έχει από τα πράγματα γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα. Στο κέντρο της αντιπαράθεσης θα βρεθούν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα, όπως είναι οι εξελίξεις και η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης στη χώρα σε συνδυασμό με τις αντιπαραθέσεις εντός ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών κέντρων που μαίνονται.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η πρόσφατη επικύρωση από τη βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπου το πραγματικό διακύβευμα είναι η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Διατηρεί όμως και το σπέρμα του αλυτρωτισμού με τα περί «Μακεδονικού λαού» «Μακεδονικής Γλώσσας» και «Ιθαγένειας» και στρέφεται κατά των δύο λαών και των λαών των Βαλκανίων, τροφοδοτώντας τον εθνικισμό και στις δύο πλευρές.

Κι εδώ να τονίσουμε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες αποσταθεροποίησης και  ανασφάλειας, υποδαύλισης των εθνικισμών και των αλυτρωτισμών με στόχο την αλλαγή συνόρων. Ιδιαίτερα οι λαοί των Βαλκανίων έχουν γνωρίσει στο πετσί τους την πολιτική των ιμπεριαλιστών όλα αυτά τα χρόνια.

Μόνο το ΚΚΕ είχε και έχει καθαρή θέση χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, έθεσε από χρόνια τη θέση του Γεωγραφικού Προσδιορισμού για το όνομα, αντιτάχθηκε στους αλυτρωτισμούς και τους εθνικισμούς κι από τις δύο πλευρές, αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, καυγαδίζουν  μεταξύ τους αλλά μαζί στηρίζουν την ένταξη των Δ. Βαλκανίων και της FYROM στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπαράθεση και στο όνομα της «προοδευτικής συμμαχίας», δεν διστάζει να σηκώσει το ζήτημα της ακροδεξιάς στην προσπάθεια να συσπειρώσει λαϊκές δυνάμεις επισείοντας τον κίνδυνο ανόδου του φασισμού την ίδια ώρα πού ο μέχρι πρότινος εταίρος του οι ΑΝΕΛ ήταν τμήμα της ακροδεξιάς, έχει ευθύνη για την καθυστέρηση της δίκης της Χ.Α, ενώ  γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το τρίτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ είχε ευρύτατη στήριξη του αστικού πολιτικού συστήματος αφού υπερψηφίστηκε και από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι κλπ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει παράσταση με τον κατώτατο μισθό. Διατήρησε τα μέτρα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ακόμα αυτά που δίνει θα τα εξανεμίσει με τη φορολογία και την επόμενη περίοδο. Δεν επαναφέρει τις Συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθορίζει τον κατώτατο μισθό με υπουργική απόφαση και ανάλογα με τις οικονομικές συγκυρίες, τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών. Κρύβει επίσης ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων εργαζομένων δουλεύουν με ελαστικές μορφές και δεν παίρνουν ούτε τον κατώτατο μισθό. Παράλληλα παραμένουν οι δραματικές μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας, τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060.

Όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν τη ζωή των λαϊκών ανθρώπων θα είναι στο επίκεντρο όλων των εκλογικών μαχών. Για όλα αυτά χρειάζεται ισχυρό ΚΚΕ:
           Για να μεγαλώσουν τα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που ασκεί η όποια κυβέρνηση.
           Για να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης και διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών.
           Για να νιώσουν πραγματικά αδύναμοι οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που υλοποιούν την αντιλαϊκή  πολιτική. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
           Για να απομονωθούν οι ναζιστές της ΧΑ που χρησιμοποιούνται ως εμπροσθοφυλακή για το χτύπημα του εργατικού κινήματος.
           Για να δυναμώσει η ελπίδα, για να υπάρξει πραγματική «καθαρή διέξοδος» και σίγουρη προοπτική για το λαό, ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, κρίσεις, πολέμους.
           Με το ΚΚΕ γιατί έχει πρόγραμμα και σχέδιο για μια οργάνωση της οικονομίας και της εξουσίας που μπορεί να εξασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία.

. Είναι κάλπικος ο διαχωρισμός ανάμεσα στα «τοπικά» και τα γενικά προβλήματα του λαού και της χώρας. Στην ΕΕ σχεδιάζονται ενιαία τα αντιλαϊκά μέτρα προς το συμφέρον του κεφαλάιου και υλοποιούνται από την κεντρική και τοπική διοίκηση, με ευθύνη όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων.

Ορισμένα παραδείγματα:
Στα χνάρια των οδηγιών της ΕΕ για την ενέργεια, αδειοδοτεί η Περιφέρεια αφειδώς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών κλπ χωρίς να λέει κουβέντα για τα σπίτια που παραμένουν χωρίς ρεύμα, το ότι έχει γίνει είδος πολυτελείας.
Ο κ. Μπακογιάννης παρουσιάζει τη Στερεά πρώτη στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, έργα που πραγματοποιήθηκαν, εμείς όμως βλέπουμε ότι τόσο το κεντρικό όσο και το οδικό δίκτυο μεταξύ των χωριών συνολικά στην Εύβοια να βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση, χρόνια τώρα.
Υπερηφανεύεται η Περιφέρεια για την προώθηση του τουρισμού στην περιοχή, δεν λέει κουβέντα όμως για τις άθλιες εργασιακές συνθήκες, ούτε  βέβαια για το γεγονός ότι έχει μειωθεί σημαντικά η δυνατότητα διακοπών της μεγάλης πλειοψηφία του λαού.
Στον τομέα της Αγροτικής παραγωγής εκτός των άλλων, μια βασική διαδικασία που είναι στην ευθύνη της Περιφέρειας όπως η δακοκτονία, η οποία παρεμπιπτόντως χρηματοδοτείται από χρήματα των ίδιων των αγροτών, όχι μόνο δεν διεκπεραιώνεται με το σωστό επιστημονικό και ορθολογικό τρόπο αλλά αντίθετα εκπονείται πλημμελώς με αποτέλεσμα τη φετινή χρονιά να φαίνεται η υποβάθμιση της παραγωγής σε μεγάλο τμήμα μικρών και μεσαίων αγροτών. Την ίδια ώρα που περιφέρεια και δήμοι ορκίζονται στο όνομα της ποιότητάς του, δεν παίρνουν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία αυτού του προϊόντος. 
Συνδράμει στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή γιγαντώνοντας τους μονοπωλιακούς ομίλους και την απρόσκοπτη κερδοφορία τους στην παραγωγή του ψαριού. Την ίδια ώρα προωθεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμβάλλοντας στην καταστροφή των μικρών και μεσαίων αλιέων αφού τους εκτοπίζει από τη δραστηριότητα και πριμοδοτεί την καταστροφή των σκαφών τους.
Το σύνολο των υποδομών Υγείας στην περιφέρεια έχει χειροτερέψει με δραματικές  συνέπειες για το λαό. Έχει σοβαρές ευθύνες για το γεγονός ότι εδώ το Νοσοκομείο της Χαλκίδας και των Κ.Υ της περιοχής που δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες κατοίκων και εργαζόμενων.
Οι τραγικές ελλείψεις στην πολιτική προστασία που έχουν αποτυπωθεί τα τελευταία χρόνια με τις ελλείψεις στην αντιπυρική προστασία, στην αντισεισμική θωράκιση, στην αντιπλημμυρική προστασία όπως δραματικά αποδείχτηκε με τις πρόσφατες πλημμύρες στη Φθιώτιδα και Εύβοια. Μία χιονόπτωση όχι ιδιαίτερα μεγάλη, είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν  χωριά για μέρες,  είχαμε θάνατο συνανθρώπου μας στη Εύβοια, έμειναν χωρίς πρόσβαση σε Κ.Υ και νοσοκομεία, χωρίς νερό και ρεύμα πολλά χωριά σε όλη την περιοχή. Την ίδια ώρα που από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Μπακογιάννης και διάφοροι δήμαρχοι κόμπαζαν για την ετοιμότητά τους στην αντιμετώπιση των ακραίων όπως έλεγαν καιρικών φαινομένων.

Στον αντίποδα της αντιλαϊκής πολιτικής βρέθηκε και βρίσκεται το ΚΚΕ και η Λαϊκή Συσπείρωση.
Οι κομμουνιστές και οι αγωνιστές που συνεργάστηκαν με το ΚΚΕ,  οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και τους Δήμους της Στερεάς έδωσαν μάχες για κάθε λαϊκό πρόβλημα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και της επίθεσης του κεφαλαίου, για τους μισθούς και τις συντάξεις, την υγεία, την πρόνοια, την παιδεία για τα δικαιώματα της νεολαίας και των γυναικών. Βρίσκονται στο πλευρό των ανέργων και των απολυμένων, απαιτούν το δικαίωμα στη δουλειά. Διεκδικούν υποδομές, έργα που υπηρετούν τις ανάγκες του λαού. Απαιτούν επαρκή κρατική χρηματοδότηση και αντιτάσσονται στην ανταποδοτικότητα, στους φόρους και τα τέλη που επιβάλλουν η διοίκηση της περιφέρειας και οι δήμοι. Ήταν πραγματική ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ και θα είναι ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στην αντιλαϊκή πολιτική ακόμα κι αν αναλάβουν ευθύνη διοίκησης, όπως κάνουν οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι.

Κανένας εργάτης και εργάτρια, κανένας μικρομεσαίος αγρότης και επαγγελματίας, νέος και νέα των λαϊκών οικογενειών να μην ακουμπήσει τις ελπίδες του στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ ή σε διάφορες παραλλαγές, είναι κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το έχουν αποδείξει.
Αυτοί που αισθάνονται αριστεροί, όλες οι ζωντανές λαϊκές δυνάμεις, είναι καιρός να ξεπεράσουν τις παγίδες των ψεύτικων προσδοκιών και της αναμονής, να αχρηστεύσουν την παγίδα του μικρότερου κακού που γίνεται συνεχώς και πιο μεγάλο κάθε φορά. Να πάρουν την απόφαση που θα κάνει τη διαφορά, να μπουν στον αγώνα και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για να ισχυροποιηθεί παντού, στις  βουλευτικές, στις ευρωεκλογές, στις τοπικές εκλογές,  στα σωματεία, στο μαζικό κίνημα. Αυτό θα δώσει δύναμη στην υπόθεση της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας  που είναι κινητήρια δύναμη  της λαϊκής αντεπίθεσης.

Στον χαιρετισμό της η υποψήφια δήμαρχος Ερέτριας με τη Λαϊκή Συσπείρωση συμπλήρωσε, ότι κριτήριο για κάθε κάλπη χρειάζεται να είναι η κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. 

Κάλεσε να βγουν συμπεράσματα και μπροστά στη συζήτηση που έχει φουντώσει περί προσώπων, η συζήτηση για τους ικανούς, για τους ανεξάρτητους, τους νέους…
Οι δήθεν ανεξάρτητοι και υπερκομματικοί είναι όλοι εξαρτημένοι και πολιτικά ταγμένοι. Στο κρίσιμο δίλλημα: ανάπτυξη για τα κέρδη των ομίλων, για τους λίγους ή ανάπτυξη για τους πολλούς, για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών λαϊκών αναγκών παίρνουν θέση: για τους ομίλους, για τους λίγους. Τι εννοούν δηλαδή όταν μιλάνε για ανάπτυξη, «για το καλό του τόπου».
Ακόμα κυκλοφορούν και οι «μετανιωμένοι» που με άλλον ξεκίνησαν, με άλλον τελειώνουν τη θητεία τους και με άλλον μπορεί να βάλουν υποψηφιότητα. Όλα αυτά δείχνουν ένα και μόνο πράγμα: ότι συναινούν στο κύριο, ποια κατεύθυνση, ποιον στρατηγικό στόχο στηρίζουν.
Γίνεται πολύ κουβέντα για να βγουν μπροστά νέοι, νέα πρόσωπα. Το νέο όμως έγκειται στο ηλικιακό κριτήριο; Γιατί εμπειρία από νέους έχουμε. Και ο Τσίπρας νέος είναι… Τι νέο έφερε η πολιτική του; Τους όρκους πίστης στην εφαρμογή της πολιτικής του κεφαλαίου; Τη συνέχεια στο ξεπάστρεμα των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων; Το να δουλεύουν εκατοντάδες νέοι και της περιοχής μας με 9,35 ευρώ τη μέρα κάτω από το καθεστώς μαθητείας και πρακτικής; Η παράδοση της υγείας στους ιδιώτες; Το ότι στα σχολεία οι γονείς αναγκάζονται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για φωτοτυπικό χαρτί, για θέρμανση, για συντήρηση, για φροντιστήρια κλπ; Και αντίστοιχα για τις υποδομές αθλητισμού – πολιτισμού;
Ούτε το κριτήριο της ηλικίας μπορεί να κάνει διαφορά μπροστά στο δίλλημα αν θα δυναμώσει η φωνή που υπερασπίζεται τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες ή θα συνεχίζει να βάζει πλάτη σε όλη την αντιλαϊκή λαίλαπα που περνάει και από τους Δήμους.
Γιατί όλοι συνηγορούν στο στόχο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τον ενεργό ρόλο της τοπικής διοίκησης σε αυτή για να αυγαταίνουν τα κέρδη των λίγων. Όλοι τους, παλιοί και νέοι συνομολογούν στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας, στην κατοχύρωση της αυτοδιοίκησης των Δήμων, για να περάσουν σε αυτόν περισσότερες δικαιοδοσίες, ακόμα και στην διαιώνιση των ΣΔΙΤ.
Μα για να δούμε τι μας λέει η πείρα μας γι’ αυτά:
-           Η διαχείριση των απορριμμάτων μέσα από τον ΦΟΔΣΑ (ανώνυμη εταιρία) σημαίνει λειτουργία με ιδιωτικο – οικονομικά κριτήρια, εκχώρηση όλων των σχετικών υποδομών σε αυτόν, να πληρώνουμε έως και τρεις φορές πάνω για τα σκουπίδια. Ακόμα και για την απόκτηση εξοπλισμού δεν μπαίνει η λογική της διεκδίκησης κρατικής χρηματοδότησης αλλά δάνεια και πάλι θα καταλήξουν για χέρια του ΦΟΔΣΑ, ενίσχυση της ανταποδοτικότητας.
-           Στα πλαίσια εκχώρησης των ανταποδοτικών σε ιδιώτη βρίσκεται και ο ηλεκτροφωτισμός. Φαινόμενο που δεν είναι μόνο στον Δήμο μας και δείχνει για άλλη μια φορά πως και στον Δήμο Ερέτριας ακολουθείται πιστά η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.
-           Πληθαίνουν οι φωνές από όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις που ζητούν περισσότερη αυτοτέλεια στους Δήμους, να περάσει κομμάτι της φορολογίας σε αυτούς (όπως ο ΕΝΦΙΑ). Ενίσχυση δηλαδή της φοροεπιδρομής από τους Δήμους και πολιτική που οδηγεί σε αύξηση των τελών αντί να στηθεί μέτωπο απέναντι σε κάθε κυβέρνηση που πετσοκόβει την κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους. 
-           Σχολεία στα οποία καταγράφονται τα μεγάλα ζητήματα αλλά δεν δίνονται λύσεις ούτε από το δήμο ούτε από την περιφέρεια, όσο αφορά την αντισεισμική θωράκιση, την αντιπυρική προστασία, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Αλλά ακόμα και ζητήματα εξοπλισμού, λειτουργικά, συντήρησης συνεχίζουν σε ένα βαθμό να επιβαρύνουν τους γονείς.  
-           Αποτέλεσμα των ΣΔΙΤ είναι το κλειστό γυμναστήριο στην Άνω Βάθειας, οι κακοτεχνίες σε έργα, οι τεράστιες καθυστερήσεις, όπως έργα από τα πλημμυροπαθή ή τα πυρόπληκτα, ακόμα να εκκρεμούν.
-           Αποτέλεσμα του στρατηγικού σχεδιασμού είναι τα πιο προσοδοφόρα φιλέτα του Δήμου να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απαξίωση ώστε να δρομολογηθούν ευκολότερα στο ξεπούλημα.  
-           Σχεδιάζουν σε συνεργασία με τον ΟΛΝΕ, αξιοποίηση παραλιακού μετώπου, μαρίνα κλπ χωρίς να λύνονται ζητήματα που υπάρχουν στα λιμανάκια για τους μικρούς ψαράδες και τους ερασιτέχνες, στου οποίους έφεραν και χαράτσι. 

Λένε όλοι τους ότι ασχολούνται με την καθημερινότητα του τόπου.
Ποια καθημερινότητα τους αφορά όταν την καθημερινή ζωή των εργαζομένων, των λαϊκών οικογενειών την καίνε τα μεγάλα προβλήματα με τη δουλειά, το μισθό, τη φοροληστεία, τους πλειστηριασμούς κλπ. Και αυτά τα προβλήματα παραμένουν όσο υλοποιείται αυτή η πολιτική που υπηρετούν.
Σχετικά με τις ανεμογεννήτριες για παράδειγμα, όλοι βρίσκονται στην πλευρά της υπεράσπισης της επένδυσης, όπως λένε, της εταιρίας. Με όποιο μπορεί να είναι το κόστος για το περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων, τις επιπτώσεις σε κτηνοτρόφους,  μελισσοκόμους κλπ. Κι έρχεται ο όμιλος ως «σωτήρας» του τόπου και μας πετάει ένα ψίχουλο μπας και κάνουμε κανένα έργο, μπας και κάποιοι κάτοικοι της περιοχής μας έχουν και μια έκπτωση 50 ευρώ το χρόνο στο ρεύμα. Για κάτι που έχει βγει από την τσέπη μας από δυο μπάντες και με χρηματοδότηση στο κεφάλαιο και από τα σχετικά τέλη που πληρώνουμε όλοι μας με το ρεύμα. Και εμείς σκεφτόμαστε αν θα ανοίξουμε τη λάμπα, το air-condition και πόση ώρα, γιατί  ακριβοπληρώνουμε το ρεύμα.

Γεγονός που έχει φέρει και τραγικά περιστατικά αλλά και κόψιμο ρεύματος σε χιλιάδες περιπτώσεις που αδυνατούν να πληρώσουν. Και εδώ ο Δήμος αντί για να βγει μπροστά, στο πλάι των λαϊκών οικογενειών και ν’ απαιτήσει μείωση των τιμολογίων και των φόρων στο ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, ακολουθεί την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ στην λογική του επιδόματος – σταγόνα στον ωκεανό για την επιδότηση κάποιων των χρεωμένων για το ρεύμα νοικοκυριών. Άλλωστε πρόταση της Λαϊκής Συσπέιρωσης από την πρώτη στιγμή ήταν η μείωση των δημοτικών τελών και των χρεών στα λαϊκά νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη. Την οποία πρόταση δεν την συζήτησαν καν, την απέρριψαν ομόφωνα.

Και για να συνεχίσω στο κομμάτι της καθημερινότητας, να δούμε τι άλλο σημαίνει: να ζεις σε ένα ασφαλές περιβάλλον, στα δημόσια κτήρια, στις υποδομές, στα σχολεία να υπάρχει αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία, να υπάρχουν ελεύθεροι χώροι προσεγμένοι, να υπάρχουν εγκαταστάσεις αθλητισμού και πολιτισμού ελεύθεροι για το λαό με όλες τις απαραίτητες υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.

Ούτε γίνεται όλα αυτά να μπαίνουν σε προτεραιότητα μόνο όταν είναι να φέρουν κέρδος σε κάποιους, όταν δηλαδή μπαίνουν στη ζυγαριά κόστους – οφέλους και αν βγάζουν όφελος για κάποιους λίγους τελικά να είναι επιλέξιμα…

Οι περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης θεωρούνται δεδομένες από τη δημοτική αρχή αλλά και από όλους τους υπόλοιπους υποψηφίους νέους και παλιούς. Γι αυτό δεν διεκδικούν και τίποτα από όσα αναφέραμε πριν και με αυτούς τους όρους.

Γι’ αυτό και σε μεγάλης σημασίας ζητήματα όπως η πυρασφάλεια, η αντιπλημμυρική προστασία, γίνεται επίκληση στην εθελοντική δράση και  αναζητούνται χορηγοί. 

Δεν αποτελεί πολυτέλεια τον 21ο να μπορεί να συνεχίζεται απρόσκοπτα η ζωή και δραστηριότητα των κατοίκων παρά τα όποια καιρικά φαινόμενα, δεν αποτελεί πολυτέλεια η πρόληψη από αυτά. Δεν γίνεται να δικαιολογούμε τη συνειδητή ανυπαρξία σχεδίου για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών με ευθύνη του κράτους και συνυπεύθυνη τη δημοτική αρχή.

Μπροστά σ’ αυτά τα ζητήματα δεν υπάρχει ανεξάρτητος συνδυασμός!
Ή παλεύει μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για να διεκδικήσει σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής
Ή αποδέχεται αυτή την κατάσταση μοιρολατρικά και διαχειρίζεται ότι περισσεύει από τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, διαχειρίζεται τη φτώχια, ρίχνοντας νερό στο μήλο της εκμετάλλευσης.

Το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης όπως είναι γνωστό στηρίζεται από το ΚΚΕ και αυτό αποτελεί εγγύηση για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, τους νέους, τους συνταξιούχους της περιοχής μας.

Αυτό το ξέρουν όλοι οι αντίπαλοί μας, που αναγνωρίζουν την τάση ευρύτερου κόσμου να μας ακούει, να μας εμπιστεύεται. Γι’ αυτό και την προηγούμενη φορά που συγκροτήσαμε αυτό το ψηφοδέλτιο δεχτήκαμε επίθεση. Ακριβώς γιατί ήμασταν η φωνή που τους χάλαγε τη σούπα. Γι’ αυτό και τώρα κάνουν προσπάθεια να στραπατσαρίσουν τη δυνατότητα που υπάρχει να εκφραστεί πλατύτερα ένας κόσμος στηρίζοντας τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο, αυταπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, συνταξιούχο, νέο και νέα να συστρατευτεί μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια. Κόντρα στο ρεύμα της ηττοπάθειας, για να μην αισθάνεται κανένας μόνος του μπροστά στην επίθεση που εξαπολύουν από κοινού η κυβέρνηση με κάθε βαθμό τοπικής διοίκησης. Βάζοντας μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες, στους φορείς που συμμετέχουμε, στα δημοτικά και στα τοπικά συμβούλια.

Λένε ότι εμείς δεν είμαστε για να κυβερνήσουμε ή δε θέλουμε ευθύνες. Όμως η αλήθεια είναι ότι εκεί που εκλέχθηκαν κομμουνιστές δήμαρχοι με την λαϊκή συσπείρωση:
-           Εναντιώθηκαν σε όλες τις πλευρές της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων. Με μια σειρά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις πρόβαλαν τα λαϊκά προβλήματα, απέσπασαν κατακτήσεις, έδωσαν ανάσα και κουράγιο στο λαό.
-           Μείωσαν σημαντικά τη δημοτική φορολογία, χτύπησαν την ανταποδοτικότητα σε λειτουργίες και υπηρεσίες του δήμου
-           Στήριξαν τα σχολεία, διεύρυναν τους παιδικούς – βρεφικούς σταθμούς
-           Πήραν πρωτοβουλίες για δομές αλληλεγγύης στον κόσμο που ζει στην ένδεια και τη φτώχια, όχι για να κάτσει στα αβγά του αλλά για να μπορεί να διεκδικήσεις. Για παράδειγμα ο Δήμος μαζί με την αλληλεγγύη διοργάνωσε μεγάλο συλλαλητήριο από την Πάτρα στην Αθήνα διεκδικώντας μέτρα για τη στήριξη των ανέργων.
-           Στήριξαν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στους δήμους τους, αρνήθηκαν να απολύσουν τους συμβασιούχους, στήριξαν τον αγώνα τους για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

Πιο δυνατό ΚΚΕ, ενισχυμένη παρουσία της Λαϊκής Συσπείρωσης στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα σημάνει πιο δυνατή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και στους εκλεκτούς τους στο Δήμο και την Περιφέρεια.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όσους πιστεύουν, όπως και εμείς, ότι στη ζωή μας πρέπει να παλεύουμε κάθε μέρα για όλα όσα μας απασχολούν εμάς και τις οικογένειές μας.

Απευθύνουμε ιδιαίτερο κάλεσμα συμπόρευσης στους νέους και τις νέες που δίνουν ακόμη τον αγώνα για την κατάκτηση της γνώσης στο σχολείο ή τη σχολή τους μέσα από πολλές αντιξοότητες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους. Στους νέους και τις νέες που αντιμετωπίζουμε πότε την ημιαπασχόλιση ή την ανεργία και πότε τη δουλειά χωρίς ωράρια, χωρίς δικαιώματα. Δε μπορούμε να είμαστε συμβιβασμένοι με αυτή την κατάσταση με αυτό το μέλλον!

Με κάθε τρόπο στις εκλογικές μάχες να στηρίξετε τη μόνη αισιόδοξη και ελπιδοφόρα επιλογή: τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συ