MY KTEO

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Επιβλήθηκαν κατασχέσεις σε όλο τον… "Βόλο"

Κατασχέσεις σε μια ολόκληρη πόλη επέβαλε πέρυσι η φορολογική διοίκηση. Ανεβάζοντας στροφές στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επέβαλε το 2018 κατασχέσεις σε επιπλέον 118.361 οφειλέτες του δημοσίου,
δηλαδή σε όλον τον πληθυσμό μιας πόλης όπως ο Βόλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τον Δεκέμβριο ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων, φυσικών και νομικών προσώπων, ανήλθε στους 1.168.438 έναντι 1.050.077 που ήταν τον Δεκέμβριο του 2017. Με άλλα λόγια, κάθε εργάσιμη ημέρα του 2018 η εφορία επέβαλε κατασχέσεις σε περίπου 470 φορολογούμενους.

Πρόκειται για φορολογούμενους που συνήθως έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 2.000 ευρώ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών. Οφειλέτες οι οποίοι διατηρούν μια "σχέση" με το δημόσιο ταμείο, δηλαδή καταβολή ποσών έναντι της οφειλής, ακόμη και εκτός ρύθμισης, συνήθως γλιτώνουν τις κατασχέσεις καθώς η "καλή διαγωγή" τους σταθμίζεται από τα δικαστικά τμήματα των εφοριών που προωθούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Τα κυριότερα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης που λαμβάνει η φορολογική διοίκηση εναντίον των οφειλετών είναι τα εξής:

-Η έκδοση κατασχετηρίου που αποστέλλεται σε όλες τις τράπεζες. Με το κατασχετήριο ζητείται να δεσμευτούν τα τραπεζικά υπόλοιπα στους λογαριασμούς του οφειλέτη. Οι τράπεζες ρίχνουν στη συνέχεια ένα "δίχτυ" στους τραπεζικούς λογαριασμούς του οφειλέτη και έτσι κάθε ποσό που εμφανίζεται στους λογαριασμούς του δεσμεύεται και αποδίδεται στο δημόσιο ταμείο. Γλιτώνουν μόνο 1.250 ευρώ μηνιαίως από έναν λογαριασμό που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ως ακατάσχετος στο taxisnet.

-Η έκδοση κατασχετηρίου για τον μισθό ή την σύνταξη του οφειλέτη που αποστέλλεται στο εργοδότη του μισθωτού ή το ασφαλιστικό ταμείου του συνταξιούχου. Στην περίπτωση μισθού ή σύνταξης ισχύει ακατάσχετο όριο 1.000 ευρώ. Στο τμήμα μισθού ή σύνταξης 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50% και από τα 1.500 ευρώ και άνω κατάσχεται το 100%.

-Η έκδοση κατασχετηρίου ενοικίων ή απαιτήσεων από πελάτες που αποστέλλεται στον ενοικιαστή ή την επιχείρηση- πελάτη του οφειλέτη. Ο ενοικιαστής ή ο πελάτης του οφειλέτη αναγκάζεται να αποδώσει στο δημόσιο μέρος του ενοικίου ή της απαίτησης.

-Η δέσμευση ακινήτων του οφειλέτη και η εκποίησή τους με αναγκαστική πλειστηριασμό. Είναι, ωστόσο, το μέτρο που λαμβάνεται τελευταίο.


Capital.gr του Σπύρου Δημητρέλη