MY KTEO

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Εκδήλωση, αφιερωμένη στον νέο Άγιο της Τοπικής μας και της Καθολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού Όσιο Ιάκωβο (Τσαλίκη)










Σήμερα Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κανήθου Χαλκίδος, με πρωτοβουλία του Προϊσταμένου του Ι. Ναού Αρχιμ. Θεοφυλάκτου Τσαγκάρη και των συνεφημερίων του Πρωτοπρεσβ. Θεόδώρου Πάζιου και Πρωτοπρεσβ. Ευαγγέλου Γαλάνη
και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε Εκδήλωση, αφιερωμένη στον νέο Άγιο της Τοπικής μας και της Καθολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Χριστού, τον προσάἀτως καταταγέντα στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας με απόφαση του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, Όσιο Ιάκωβο (Τσαλίκη), τον διατελέσαντα Ηγούμενον της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυΐδ του Γέροντος.

Την Εκδήλωση προλόγισε ο Προϊστάμενος του Ι. Ναού π. Θεοφύλακτος και πλαισίωσε ο Χορός Ιεροψαλτών του Συλλόγου Ιεροψαλτών Νομού Ευβοίας «ο ΠαπαΓιώργης Ρήγας», υπό την Διεύθυνση του Προέδρου αυτού κ. Γεωργίου Γερογιάννη, Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού και Καθηγητού της Μουσικής.

Ο Χορός των Ιεροψαλτών απέδωσε τροπάρια από την Ιερά Ακολουθία του Οσίου Ιακώβου, την οποία συνέγραψε ο Σεβασμιώτατος Μητρόπολιτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ και ενεκρίθη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τα τροπάρια προλόγισε ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου Κύμης κ. Ευάγγελος Στάμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος είχε την κεντρική ομιλία της Εκδηλώσεως, στην αρχή της οποίας συνεχάρη τους διοργανωτές και τον Σύλλογο των Ιεροψαλτών που με τέχνη ιερά απέδωσε την ιερά Υμνολογία του Αγίου Ιακώβου, καθώς και τους πληθωρικά παρευρεθέντες πιστούς αφού, όπως τόνισε, η ανακήρυξη ενός Αγίου αποτελεί έκφραση της συνείδησης της Εκκλησίας, του Ιερού Κλήρου και του πιστού Λαού.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή την έναρξη του Τριωδίου ανέφερε ότι αποτελεί μια ουσιαστικη αφορμή αναθεωρήσεως του βίου και επιστροφής στο Θεό, προβάλλοντας ταυτόχρονα τον Άγιο Ιάκωβο, ως τον άνθρωπο εκείνο του Θεού, ο οποίος διαρκώς ευρισκόταν σε αγώνα προσωπικού αγιασμού και έτσι είχε σύνοικο τον Θεό στην καρδία του, ενώ ανέλυσε με συγκεκριμένα παραδείγματα από την ζωή του Αγίου Ιακώβου, το πώς είχε τελωνικό ήθος και, κατά συνέπεια, παρέμενε αληθινά ταπεινός άνθρωπος, τόσο στη σχέση του με τον Θεό, όσο καί στη σχέση του με το Πανάγιο Σώμα του Χριστού, την Αγία Εκκλησία, καθώς και με τον εαυτό του, αλλά και στη σχέση του με τους άλλους ανθρώπους.

Τόνισε, ακόμη, το προσευχητικό ήθος του Αγίου Ιακώβου, το οποίο ποτέ δεν πρόβαλε στους ανθρώπους, καθώς και την μεγάλη φιλανθρωπική του διάθεση προς όλους ανεξαιρέτως του ανθρώπους, προς τα φιλανθρωπικά Ιδρύματα της Ιεράς Μητροπόλεως και ευρύτερα, την οποία άφησε ως παρακαταθήκη και στα πνευματικά του τέκνα και γι’ αυτό η φιλανθρωπική αυτή προσφορά της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυΐδ συνεχίζεται μέχρι και τις ημέρες μας.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Θεός δεν αφήνει ποτέ αμάρτυρο τον λαό Του και γι’ αυτό στέλνει τους Αγίους Του, οι οποίοι είναι και παραμένουν «προστάτες του γλενους παντός».

Στην Εκδήλωση αυτή της Τοπικής κατά Χαλκίδα Εκκλησίας συμμετείχαν πολλοί Κληρικοί της Πόλεως Χαλκίδος και των περιχώρων της, όπως και πλήθος ευσεβών χριστιανών, οι οποίοι γέμισαν τον ευμεγέθη Ιερό Ναό μέχρι τά πρόπυλά του, μεταξύ των οποίων και τα ανήψια του Οσίου Ιακώβου, ενώ η Εκδήλωση μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τόν Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως