MY KTEO

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Αφορολόγητο: Προς αύξηση της ελάχιστης δαπάνης με κάρτες

Σε  αύξηση της ελάχιστης δαπάνης με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες για κατοχύρωση του αφορολόγητου από προσανατολίζονται οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών, συνεχίζοντας την προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής,
δεδομένων των ενδείξεων ότι, ακόμα, σημαντικός όγκος συναλλαγών γίνεται με «μαύρο» χρήμα. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει μέσα στο προσεχές διάστημα τα σημερινά όρια να αυξηθούν από 10% για ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, 15% για το τμήμα εισοδήματος από 10.000 έως 30.000 ευρώ και 20% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.000 ευρώ και άνω, σε 15%, 20% και 25% αντίστοιχα. Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν και παρεμβάσεις στα κλιμάκια.

Παράλληλα, μείωση του ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου συναλλαγών με μετρητά προβλέπεται για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων, από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι για τις επαγγελματικές δαπάνες η πληρωμή γίνεται υποχρεωτικά μέσω τράπεζας από το πρώτο ευρώ. Πέραν αυτών, το ΥΠΟΙΚ ολοκληρώνει το μηχανισμό για την εφαρμογή της έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων, αρχικά σε πιλοτική βάση και από το 2020 σε πλήρη εφαρμογή, με στόχο να καταργηθεί η χειρόγραφη καταχώρηση τιμολογίων και άρα να μην υπάρχει δυνατότητα έκδοσης πλαστών και εικονικών.

Το ηλεκτρονικό σύστημα θα εντοπίζει «ύποπτες» συναλλαγές και θα σημαίνει συναγερμό για φορολογικό έλεγχο.


sofokleousin.gr