MY KTEO

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Στη Βουλή τα πλημμυρικά φαινόμενα και οι καταστροφές στις περιοχές Δοκός- Αγ. Ελεούσα- Λιανή Άμμος- Έξω Παναγίτσα στη Χαλκίδα


Επίκαιρη ερώτηση  προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
Προγραμματίζεται να συζητηθεί στη Βουλή την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019
Θέμα: Για τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις καταστροφές στις περιοχές Δοκός- Αγ. Ελεούσα- Λιανή Άμμος- Έξω Παναγίτσα στη Χαλκίδα

Πνιγμένες στο νερό παραμένουν ολόκληρες περιοχές του Δήμου Χαλκιδέων ως αποτέλεσμα της πολιτικής που για την υπεράσπιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και αφήνει στο έλεος των φυσικών φαινομένων τους ανθρώπους του μόχθου, τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Πριν από περισσότερο από δύο μήνες κάτοικοι από τις περιοχές Δοκός- Αγία Ελεούσα- Λιανή Άμμος- Έξω Παναγίστα του Δήμου Χαλκιδέων προειδοποιούσαν για τις καταστροφές καθώς έβλεπαν να συγκεντρώνονται ύδατα σε σημεία της περιοχής. Το διάστημα αυτό η στάθμη του νερού σταδιακά ανεβαίνει με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν, σπίτια, υπόγεια, αυλές, καλλιέργειες, μικροεπιχειρήσεις της περιοχής. Ορισμένοι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν, άλλοι, καθημερινά, για να φύγουν ή να γυρίσουν στα σπίτια τους κάνουν τεράστιους κύκλους, πολλοί βρίσκονται σε απόγνωση. 
Η επιβάρυνση της περιοχής είναι ακόμα μεγαλύτερη με τη δημόσια υγεία να βρίσκεται σε κίνδυνο καθώς: Έχουν πλημμυρίσει και οι βόθροι και λύματα βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρη την περιοχή απειλώντας τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων πλημμύρισε το αντλιοστάσιο του αποχετευτικού δικτύου της περιοχής, που σημαίνει ότι πλέον δεν μπορούν να διοχετευτούν προς το βιολογικό καθαρισμό ούτε τα λύματα του αποχετευτικού δικτύου. Έχουν πολλαπλασιαστεί τα κουνούπια στην ευρύτερη περιοχή.
Κάτοικοι που ζουν χρόνια στην περιοχή εκτιμούν ότι ο όγκος των υδάτων θα αυξηθεί καθώς τα χιόνια από τα βουνά δεν έχουν λιώσει για να σταματήσει η ροή.
Το φαινόμενο είναι γνωστό χρόνια στην περιοχή. Όταν ανεβαίνει η στάθμη των υπόγειων υδάτων έχει ως αποτέλεσμα στην περιοχή να αναβλύζει νερό από σημεία του εδάφους και τα πηγάδια. Φέτος φάνηκε από νωρίς ότι η στάθμη του νερού θα ανέβαινε περισσότερο από τις προηγούμενες φορές.
Στην περιοχή της Λιανής Άμμου που ήταν η φυσική αποστράγγιση της ευρύτερης περιοχής, το παλιό δίκτυο καναλιών που ποτιζόταν η περιοχή και κατέληγε στην θάλασσα και μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αποστράγγιση σε πολλά σημεία έχει μπαζωθεί, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος των καναλιών δεν έγινε εγκαίρως ο απαραίτητος καθαρισμός. Η άντληση των νερών που γίνεται μέχρι στιγμής είναι ελάχιστη σε σχέση με τον όγκο του νερού που έχει συσσωρευτεί.
Η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν έχει επιφέρει έως τώρα κάποια ανακούφιση. Η ζωή των εργαζομένων και του λαού είναι εκτεθειμένη στα φυσικά φαινόμενα παρά το γεγονός ότι υπάρχουν οι τεχνολογικές, επιστημονικές δυνατότητες να αντιμετωπιστούν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
           Να γίνουν άμεσα όλα τα απαραίτητα έργα για την προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των κατοίκων, για την απομάκρυνση με κάθε πρόσφορο τρόπο των υδάτων που λιμνάζουν, την πραγματοποίηση ψεκασμών και απολυμάνσεων, την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την απαλλαγεί από ΕΝΦΙΑ και φόρους.
           Να προγραμματιστεί η υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων.

Ο βουλευτής
Γιώργος Λαμπρούλης