MY KTEO

Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

«Κόψτε χρήμα»: Η νέα θεωρία, που κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη

Τα μικτά αποτελέσματα των πολιτικών που έχει ακολουθήσει την τελευταία τριετία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η άνοδος λαϊκιστικών και ευρωσκεπτικισμών κινημάτων
ενόψει και των κρίσιμων Ευρωεκλογών του Μαΐου ίσως να ανοίξουν την πόρτα σε μία νέα ριζοσπαστική και αρκετά δαπανηρή εναλλακτική.

Η ραγδαία επιβράδυνση της Ευρωζώνης παρά τα 2,6 τρισ. ευρώ που «έριξε» την προηγούμενη τριετία η ΕΚΤ στην οικονομία και οι πολιτικές εξελίξεις δίνου σύμφωνα με ανάλυση του Reuters ώθηση στη λεγόμενη Σύγχρονη Νομισματική Θεωρία (Modern Monetary Theory- MMT). Αυτή αμφισβητεί την συμβατική οικονομική σκέψη για τα χρέη, τα ελλείμματα και το πώς θα πρέπει να οι αρχές να διαχειρίζονται τα της οικονομίας.

Η θεωρία προωθείται με ενθουσιασμό από την Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτέζ, ανερχόμενο αστέρι της αμερικανικής Αριστεράς, και υποστηρίζει ότι μία χώρα με δυνατότητα να τυπώνει δικό της νόμισμα μπορεί να δημιουργεί και να ξοδεύει χρήμα ελεύθερα, όσο ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο. Η χώρα με αυτό τον τρόπο δεν εξαναγκάζεται σε στάση πληρωμών επί των χρεών της, αφού μπορεί πάντα να τυπώνει χρήμα για να πληρώνει τους πιστωτές της- στη θεωρία τουλάχιστον, αφού στην πράξη τα παραδείγματα χωρών της Λατινικής Αμερικής και όχι μόνο μας λένε άλλα.

Η θεωρία αυτή «είναι μία μελωδία στα αυτιά των Ευρωπαίων λαϊκιστών», που απαιτούν τη δραστική αύξηση των δημοσίων δαπανών για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, αλλά θα ήθελαν να έχουν και τη στήριξη της ΕΚΤ σε αυτή την κατεύθυνση. Οι οπαδοί της θεωρίας στην γηραιά ήπειρο τονίζουν μάλιστα πως τρία χρόνια ποσοτικής χαλάρωσης (QE) δεν πέτυχαν τελικά τίποτα περισσότερα από το να φουσκώσουν τις τιμές των μετοχών και άλλων στοιχείων ενεργητικού.

Η MMT αντιθέτως υποστηρίζει το να τυπώνεται χρήμα για τη χρηματοδοτόση κρατικών προγραμμάτων, που θα κατευθύνονται απευθείας στην πραγματική οικονομία και όχι για χρήμα, που έχει σχεδιαστεί να τονώνει τη ρευστότητα στις χρηματοοικονομικές αγορές, με την ελπίδα αυτό να περάσει στη συνέχεια και στην ανάπτυξη όπως ισχύει με το QE.

Πολλοί πάντως αμφισβητούν την αξιοπιστία της θεωρίας. Μεταξύ αυτών ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς,οποίος έχει πει πως ισοδυναμεί με «βουντού».

Ωστόσο οι ιδέες, στις οποίες στηρίζεται η θεωρία, ενισχύουν την ιδεολογική αντιπαράθεση με την ευρωπαϊκή δημοσιονομική ορθοδοξία. Και όσο οι Ευρωεκλογές τόσο αυτές προβλέπεται να κερδίζουν έδαφος.
 

Πηγή: Reuters