MY KTEO

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Επιτυχημένη η ημερίδα του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας στην Άμφισσα

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 στην Άμφισσα ημερίδα με θέμα «Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας».

Την ημερίδα διοργάνωσε ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε σε συνεργασία με τον Δήμο Δελφών και την συμμετοχή του Δικτύου των ΦοΔΣΑ και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης - ΕΕΑΑ.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκε ο σχεδιασμός του ΦοΔΣΑ, που περιλαμβάνει το σύνολο των έργων που προβλέπονται στο Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και ιδιαίτερα τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στις πόλεις της Άμφισσας, Λαμίας, Χαλκίδας & Θήβας αλλά και τα επιμέρους έργα όπως μονάδες κομποστοποίησης και σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων καθώς και το τοπικό σχέδιο του Δήμου Δελφών για την ολοκληρωμένη διαχείριση και τις δράσεις διαλογής στην πηγή, σε συνεργασία με την ΕΕΑΑ.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε έχει ήδη εκτελέσει έργα προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ, κατασκευάζει και δημοπρατεί έργα προϋπολογισμού 35.904.000 ευρώ και παράλληλα ωριμάζει νέα έργα, μέσω ενταγμένων μελετών, προϋπολογισμού 75.000.000 ευρώ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων για την Περιφέρειά μας θα ανέλθει σε 121.404.000 ευρώ και προέρχεται αποκλειστικά από δημόσια χρηματοδότηση και όχι από  Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Με την ολοκλήρωση του συνόλου των έργων η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα διαθέτει ένα πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων με 42 συνολικά έργα (4 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, 4 μονάδες κομποστοποίησης, 8 χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων, 18 σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων και 8 χώρους συγκέντρωσης και επεξεργασίας αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών & κατεδαφίσεων).

Ειδικότερα για την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, η ολοκλήρωση κατασκευής της μονάδας κομποστοποίησης και του νέου χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων που θα τεθεί σε λειτουργία εντός του τρέχοντος έτους θα σηματοδοτήσει την έναρξη του νέου μοντέλου διαχείρισης με την προδιαλογή των οργανικών απορριμμάτων στην πηγή και την προσθήκη ενός επιπλέον κάδου (καφέ χρώματος) στους Δήμους Δελφών & Δωρίδας, όπως προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διαδικασία και προχωρά η ανάθεση της μελέτης αναβάθμισης της μονάδας κομποστοποίησης για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.

Ο ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας Α.Ε σε συνεργασία με τους Δήμους – Μέλη του, προχωρά στην υλοποίηση του σχεδιασμού του με γνώμονα την τήρηση του νέου Εθνικού πλαισίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, διασφαλίζοντας δημόσιους πόρους προς όφελος των πολιτών.