MY KTEO

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Επιμελητήριο Εύβοιας: Ενημερώθηκαν για τα αιολικά πάρκα της Νότιας Εύβοιας



Για το φλέγον ζήτημα των αιολικών πάρκων στην Νότια Εύβοια ενημερώθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Εύβοιας κατά τη συνεδρίαση του την Τετάρτη το απόγευμα, μετά και τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει.

Παρόντες εκπρόσωποι συλλόγων και  κοινωνικών ομάδων, που παρουσίασαν τις αρνητικές για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες,  επιπτώσεις από την άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων κυρίως στη Νότια Εύβοια. Οι Αναστάσιος Μπαλτάς, Πρόεδρος του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας, Στέφανος Κουνής, ταξιδιωτικός πράκτορας, Graham Beumont, μεσίτης, Δημήτρης Σουφλερής, δικηγόρος και ο Γιάννης Ρίπης, Αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ερέτριας "Ο ΑΧΙΝΟΣ", έκαναν λόγω για καταστροφικές συνέπειες των ανεμογεννητριών.


 Ο κ. Μπαλτάς μάλιστα τόνισε ότι ειδικά στα Στύρα έχει διαβρωθεί το βουνό και έχει υποστεί αλλοίωση η ισορροπία του υδροφόρου ορίζοντα. Ενώ οι εταιρίες αδιαφορούν για τους αρχαιολογικούς χώρους, το περιβάλλον, ακόμα και για τις τοπικές κοινωνίες. «Η καταστροφή είναι μεγάλη και μας αφορά όλους. Εμάς, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές» κατέληξε ο κ. Μπαλτάς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του κ. Κουνή, ο οποίος πίσω από τις πυρκαγιές σε περιοχές κοντά στα αιολικά πάρκα βλέπει εμπρησμούς. Επεσήμανε μάλιστα ότι όλη αυτή η δραστηριότητα πλήττει εκτός των άλλων και των τουρισμό. Ενώ ο κ. Beumont υπογράμμισε ότι οι ιδιοκτησίες  που βρίσκονται κοντά στα άναρχα εγκατεστημένα αιολικά πάρκα, χάνουν την αξία τους.

Ο Δημήτρης Σουφλερής υπογράμμισε την έλλειψη ενημέρωσης και διαφάνειας και τόνισε ότι η Εύβοια δέχεται δυσανάλογο βάρος σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Και ο κ. Ρίπης εξέφρασε την ανησυχία του: «Μην την πατήσουμε σαν τους ιθαγενείς που με χάντρες και καθρεφτάκια τους πήραν τους θησαυρούς… Για εμάς θησαυρός είναι η πατρίδα μας… αλλά θα παραδώσουνε στις επόμενες γενιές καμένη γη» είπε ο κ. Ρίπης μεταξύ άλλων.

Παρών στην συνεδρίαση ήταν και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας Μίλτος Χέλμης, ο οποίος παρουσίασε μια άλλη οπτική. «Ο τρόπος αντίδρασης αδυνατίζει τα επιχειρήματά μας. Είναι πασιφανές ότι οι ανεμογεννήτριες είναι χρήσιμες για την παραγωγή ενέργειας.  Πρέπει να επικεντρώσουμε στο χωροταξικό και στην τήρηση της νομιμότητας» είπε ο κ. Χέλμης.
Κοντά στους συλλόγους και στους κατοίκους τάχθηκε η Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας και επισήμανε ότι πρέπει να σταματήσει η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων και βέβαια να υπάρξουν ανταποδοτικά μέτρα ανάλογα της όχλησης που παράγουν οι ανεμογεννήτριες.


 Εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας τοποθετήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης, Ηλίας Μπουρμά, ο οποίος και επεσήμανε ότι δεν είναι η Περιφέρεια αρμόδια για την αδειοδότηση των αιολικών πάρκων, αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Εδώ να τονιστεί ότι η άλλη άποψη δεν ακούστηκε, αρά και τα όποια συμπεράσματα είναι μάλλον επισφαλή…