MY KTEO

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Συνέντευξη Γιώργου Πάνου στο Eviatop: «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι εκλεγμένοι είναι οι «υπηρέτες» του συνόλου των πολιτών»


Για πρώτη αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά και τάχθηκε στο πλευρό του Βασίλη Καθαροσπόρη. Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ, ο Γιώργος Πάνος, προϊστάμενος του Τομέα Ανάπτυξης του ΟΛΝΕ, διαιτητής, οικογενειάρχης και γνώστης των προβλημάτων του
Δήμου Χαλκιδέων. Μιλάει στο Eviatop για την απόφασή του αυτή και καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για ένα καλύτερο Δήμο…

ΕΡ.:  Για ποιους λόγους αποφασίσατε να θέσετε υποψηφιότητα στις εκλογές;

ΑΠ: H απόφασή μου να θέσω για πρώτη φορά την υποψηφιότητά του στην κρίση των συνδημοτών μου πηγάζει από την ειλικρινή μου πεποίθηση ότι θέλω και μπορώ να προσφέρω τις υπηρεσίες μου για το καλό του τόπου μας. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και ούτε φιλοδοξώ να γίνω. Εξάλλου πιστεύω ότι για να ασχοληθείς με τα κοινά πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να αγαπάς τον τόπο σου και να θέλεις να προσφέρεις μακριά από προσωπικά και κομματικά συμφέροντα. 

Ο δήμος  Χαλκιδέων είναι ο τόπος στον οποίο ζω και εργάζομαι, είναι  ο τόπος τον οποίο αγαπώ και στον οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μου και είμαι σίγουρος ότι με όραμα και σχέδιο  για ανάπτυξη αλλά  κυρίως με  σκληρή δουλειά μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και  να βγούμε από τα αδιέξοδα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά μας όλα αυτά τα χρόνια. Γνωρίζω ότι τα προβλήματα είναι πολλά, άλλα μικρά και άλλα μεγάλα, όλα όμως ζητούν λύση και όχι αδιαφορία ή ατολμία. Δε με τρομάζουν τα δύσκολα και έχω μάθει από την εργασιακή μου εμπειρία ως Προϊστάμενος του Τομέα Ανάπτυξης του ΟΛΝΕ να σηκώνω τα μανίκια προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.  

Άλλωστε, ότι και   να λέει ο καθένας, το έργο που επιτελούμε καθώς και η πορεία της ζωής μας είναι η  αδιάψευστη μαρτυρία των προθέσεών μας για το κοινωνικό σύνολο και για αυτό  θα κριθούμε από τους ψηφοφόρους.

ΕΡ.: Σε τι υπερέχει η πρόταση του συνδυασμού ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ από τους αντιπάλους του;

ΑΠ: Ο συνδυασμός ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ είναι ένα κίνημα πολιτών με αγάπη και αγωνία για αυτόν τον τόπο, με όραμα και όρεξη για δουλειά χωρίς κομματικά στεγανά και μικροπολιτικά συμφέροντα. Βέβαια,  το βασικό στοιχείο υπεροχής του συνδυασμού μας είναι ο ίδιος ο Βασίλης  Καθαροσπόρης, ένας άνθρωπος ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια ενασχόλησής του με τα κοινά έχει αποδείξει την αξία και την αποτελεσματικότητά του και ο οποίος πρέπει πλέον να βγει στο προσκήνιο ως δήμαρχος  και να προσφέρει τις πραγματικές του υπηρεσίες στο δήμο μας. 

Το γεγονός ότι στην πρότασή του συστρατευθήκαμε τόσοι πολλοί  άνθρωποι από ολόκληρη τη δημοτική μας ενότητα με δέσμευση στην πρόοδο και στο κοινό καλό, νομίζω ότι από μόνο του λέει πολλά. Τα προβλήματα απαιτούν τεχνογνωσία και το αποτέλεσμα μπορεί να έρθει μόνο από ανθρώπους οι οποίοι τα ζουν καθημερινά και οι οποίοι αφουγκράζονται τον πολίτη ακόμη και της πιο απομακρυσμένης περιοχής της δημοτικής μας ενότητας. 

Όλοι στην  ομάδα του ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ είμαστε έτοιμοι να δώσουμε την καθημερινή μάχη στους δρόμους και στα πεζοδρόμια του δήμου, δίπλα και μαζί με όλους, με στολές εργασίας και όχι να απολαμβάνουμε με τα  κουστούμια μας τα δημαρχιακά αξιώματα.  Είμαστε μια πραγματικά δυνατή ομάδα και επαναλαμβάνω το πιο σημαντικό είναι ότι στο τιμόνι βρίσκεται ο Βασίλης Καθαροσπόρης, ο οποίος – και θα μου επιτρέψετε εδώ να χρησιμοποιήσω μια ποδοσφαιρική ορολογία λόγω και της πολυετούς ενασχόλησής μου με τον χώρο της διαιτησίας ποδοσφαίρου- είναι ο κόουτς που διαθέτει την πείρα και τη γνώση ώστε να στηθεί σωστά η ομάδα στο γήπεδο, να μπει η μπάλα στα δίχτυα και έτσι να βγει ο δήμος μας  επιτέλους νικητής. 

ΕΡ.: Ποια πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα μιας νέας δημοτικής αρχής;

ΑΠ.: Το έργο της επόμενης δημοτικής αρχής είναι σίγουρα δύσκολο γιατί υπάρχουν πολλές εκκρεμείς υποθέσεις και πολλά προβλήματα τα οποία ζητούν επιτακτική λύση. Είμαι άνθρωπος που δε μου αρέσουν ούτε τα ευχολόγια ούτε τα μεγάλα λόγια. 

Η κατεύθυνση στην οποία πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε όλοι από την επόμενη κιόλας μέρα της εκλογικής αναμέτρησης είναι η επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας –είμαστε ήδη καθημερινά στους δρόμους και συνομιλούμε με  τους συμπολίτες μας-  επενδύοντας παράλληλα στην αξιοποίηση και ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού του δήμου. Οι εργαζόμενοι είναι η  κινητήριος δύναμη, ο μοχλός ανάπτυξης  και με σωστό σχεδιασμό και συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε από τα πιο μικρά ως τα πιο σπουδαία. Επειδή είμαι εργαζόμενος σε δημόσιο φορέα, αλλά και λόγω της ιδιότητάς μου ως Πρόεδρος των εργαζομένων των Περιφερειακών Λιμένων Ελλάδας, γνωρίζω από πρώτο χέρι τι σημαίνει να υπάρχει υγιής και σωστή συνεργασία μεταξύ της Διοίκησης – των εκλεγμένων δηλαδή – και των εργαζομένων. 

Όταν οι αιρετοί δεν αγαπάνε την «καρέκλα της εξουσίας» και βρίσκονται δίπλα στην κοινωνία και τους εργαζόμενους τότε μπορούν να αλλάξουν πολλά και να πετύχουμε ακόμη περισσότερα. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι εκλεγμένοι είναι οι «υπηρέτες» του συνόλου των πολιτών και με αυτή την αντίληψη προχωράμε η ομάδα του ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ.

 ΕΡ.: Όλα αυτά τα χρόνια Δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια έθεταν θέμα Λιμενικού Ταμείου τότε ΟΛΝΕ τώρα. Τι πρέπει να γίνει με τις αρμοδιότητες κατά τη γνώμη σας;

ΑΠ.: Θα μου επιτρέψετε, επειδή ο ΟΛΝΕ είναι ο φορέας στον οποίο εργάζομαι, να διευκρινίσω ότι ο Οργανισμός διαχειρίζεται τη Χερσαία Ζώνη, δηλαδή εκεί που τελειώνει η ρυμοτομική γραμμή, όχι μόνο του δήμου Χαλκιδέων αλλά και των υπόλοιπων δήμων  του Νομού Εύβοιας. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι τα όρια αρμοδιοτήτων τόσο του Δήμου  όσο και του ΟΛΝΕ  καθορίζονται με πλήρη σαφήνεια από το νομικό πλαίσιο. 

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα αλλά ακριβώς το αντίθετο. Ο Οργανισμός και ο Δήμος οφείλουν να συνεργάζονται τόσο για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου όσο και για τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Το λιμάνι πρέπει να ενωθεί με την καθημερινότητα της πόλης και η αυτοδιοίκηση μπορεί να έχει έναν πιο ουσιαστικό ρόλο, όπως για παράδειγμα θα πρότεινα στο Δ.Σ. του ΟΛΝΕ να υπάρχει και ένας εκπρόσωπος από το Δήμο.  Ένα άλλο παράδειγμα είναι η αξιοποίηση της Χερσαίας Ζώνης στην περιοχή Κουρέντι Χαλκίδας. 

Η  αποδέσμευση της εν λόγω περιοχής από τον ΟΛΝΕ και η ένταξή της στο Σχέδιο Πόλεως μπορεί να δώσει  τη δυνατότητα για δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου, κοινόχρηστων χώρων, μικρών υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων, κ.α., η υλοποίησή των οποίων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω  αναπτυξιακών προγραμμάτων του δήμου. Ή αν θέλετε, άλλο ένα παράδειγμα είναι  η πρόταση για αποχαρακτηρισμό της Χερσαίας Ζώνης στην περιοχή «Πάρκο Λαού» και την απόδοση του παλιού αιγιαλού (μέσω Υπουργείου Οικονομικών) στο Δήμο για περαιτέρω συνδυασμένη ανάπτυξη των υφιστάμενων χρήσεων.
 
 ΕΡ.: Έχει κερδηθεί το στοίχημα της Δημοτικής Αγοράς ή κάτι πρέπει να προσέξουμε;

ΑΠ.: Το ζήτημα της Δημοτικής  Αγοράς μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ καλό μάθημα για όλους μας. Έργα μείζονος σημασίας δεν πρέπει να χρονίζουν και να καταλήγουν  σαν το «γεφύρι της Άρτας». Είναι δεδομένο ότι έχει καθυστερήσει το εν λόγω έργο και είναι αντιληπτό σε όλους μας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω χρονοτριβή. 

Χρειάζεται, λοιπόν η βούληση, η τόλμη και η αποφασιστικότητα,  και με δεδομένο ότι πλέον το θέμα ξεκόλλησε από το ΚΑΣ αλλά και το ότι υπάρχει μαξιλάρι χρηματοδότησης ύψους 3 εκατομμυρίων μέσω της περιφέρειας,  επιβάλλεται μέσα στο 2019 να υλοποιηθεί η δημοπράτηση του. Εμβληματικού χαρακτήρα έργα, όπως αυτό της Δημοτικής Αγοράς, δεν κερδίζονται με διαφημιστικού τύπου μακέτες παρά μόνο με την ολοκλήρωσή τους.  Και για να το πω πιο απλά «αν δεν σπάσεις αυγά, ομελέτα δεν φτιάχνεις»! Πάρτε για παράδειγμα τον ΟΛΝΕ και την δημιουργία του. 

Αν στο τιμόνι δεν υπήρχε ένας άνθρωπος σαν τον Θανάση Τσέργα ικανός, με διορατικότητα και στόχευση στην ανάπτυξη δε θα είχε υλοποιηθεί αυτό το μεγαλόπνοο έργο της συγχώνευσης και εξυγίανσης των 10 λιμενικών ταμείων του νομού. Ο συνδυασμός ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ ως επόμενη δημοτική αρχή, εφόσον οι πολίτες μας εμπιστευθούν, διαθέτει την  αποφασιστικότητα, την  υπευθυνότητα και το σχέδιο ώστε  να ολοκληρωθεί  επιτέλους αυτό το λιμνάζον  έργο. 

ΕΡ.:  Πώς θα είναι σε τέσσερα χρόνια η Χαλκίδα και οι ενότητες της αν κερδίσει τις εκλογές η ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ;

ΑΠ.: Η περιοχή μας, ο δήμος μας, μας δείχνουν το δρόμο. Ζούμε σε έναν τόπο ευλογημένο, προικισμένο με τόση ομορφιά αλλά και με τόσα πολλά προβλήματα που ζητούν λύση.  Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι για το ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ όλες οι ενότητες του δήμου μας έχουν την ίδια βαρύτητα και θα δώσουμε την ίδια προσοχή  στα ζητήματα που υπάρχουν ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά ώστε να αλλάξει το σκηνικό εγκατάλειψης και μεροληψίας. 

Το στοίχημα για μας είναι - και θα το κερδίσουμε -  η βελτίωση  της καθημερινότητας όλων μας. Τέλος,  πιστεύω ότι βασική προτεραιότητα είναι να αναπτυχθεί ένα καινούριο αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο θα στηρίζεται στη συνεργασία όλων των δημόσιων φορέων, όπως για παράδειγμα Περιφέρεια, Επιμελητήριο, ΟΛΝΕ,  κλπ, ώστε να έχουμε μια πορεία παραγωγική και αναπτυξιακή σύμφωνα με τα  ευρωπαϊκά πρότυπα.