MY KTEO

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Τρίτη διεθνική ανταλλαγή μαθητών του 2ου ΓΕΛ Αλιβερίου στην πόλη Orte της Ιταλίας 08-14 Απριλίου 2019



Η τρίτη βραχυπρόθεσμη ανταλλαγή μαθητών στο πλαίσιο του σχεδίου Erasmus+ΚΑ219 με θέμα “Generazione Web Europeo” (Η Γενιά του Ευρωπαϊκού ιστού) πραγματοποιήθηκε στην πόλη Orte της Ιταλίας, στην περιφέρεια του Λάτιο από τις 08 έως τις 14 Απριλίου 2019. Μετέβησαν 26

συνολικά μαθητές από την Ελλάδα, την Ολλανδία και την Ισπανία οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Ιταλών μαθητών.













Από το 2ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου συμμετείχαν οι μαθήτριες Ζαχαρούλα Κέλλη και Ρουζαλίνα Λατίποβα από την Α΄ Τάξη και Παναγιώτης Γλάρος, Κωνσταντίνα Κόλλια, Ανδρέας Λαλανίτης, Μικελιάνα Μπίτσα, Σπύρος Μαχιλάι και Αντώνης Χονδρογιάννης από τη Β΄ Τάξη. Οι έξι από τους οκτώ Έλληνες μαθητές με χαρά ξανασυναντήθηκαν με τους εταίρους που γνώρισαν στη δεύτερη ανταλλαγή μαθητών στην Ολλανδία τον περασμένο Νοέμβριο.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τη ζεστή φιλοξενία των Ιταλικών οικογενειών. Γνώρισαν τον τρόπο ζωής των Ιταλών συμμαθητών τους και συναναστράφηκαν τους Ισπανούς και Ολλανδούς εταίρους τους τόσο κατά τις πρωινές δραστηριότητες στο εξοπλισμένο σχολείο Istituto Omnicomprensivo Orte, όσο και κατά τις απογευματινές εκπαιδευτικές επισκέψεις και τις βραδινές συναντήσεις τους. Η προετοιμασία των Ιταλών συναδέλφων ήταν άψογη και οι δραστηριότητες εντός και εκτός σχολικής μονάδας πολύ ενδιαφέρουσες για τους μαθητές μας. Συνεργάστηκαν σε μεικτές ομάδες και δημιούργησαν μια ψηφιακή τουριστική μπροσούρα για διαφορετικές ηλικίες, που τους ανατέθηκε με κλήρωση, για κάποια τοποθεσία τουριστικού ενδιαφέροντος της περιοχής του Λάτιο εξασκώντας την Αγγλική Γλώσσα και αναπτύσσοντας ψηφιακές δεξιότητες. Στο τέλος αξιολόγησαν τη συμμετοχή τους μέσω ερωτηματολογίου και παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους στους Ιταλούς γονείς και κηδεμόνες.
Παράλληλα με σύμμαχο τον καλό καιρό, ανακάλυψαν τα αξιοθέατα και τα φυσικά τοπία του Λάτιο της Τοσκάνης και της Ούμπρια. Πριν συναντηθούν με τις οικογένειες στο Όρτε ξεναγήθηκαν στο Κολοσσαίο, τις Αυτοκρατορικές Αγορές, την Πιάτσα Βενέτσια, την Πιάτσα Ναβόνα, το Πάνθεον, την Φοντάνα Ντι Τρέβι και την Πιάτσα Ντι Σπάνια.
Στο Όρτε μετά τις δραστηριότητες στο σχολείο μυήθηκαν στο trekking κάνοντας μια πορεία 8χλμ. για να θαυμάσουν την Ετρουσκική πυραμίδα του 7ου ή 6ου π.Χ. αι. που ανακαλύφτηκε τη δεκαετία του 1990 από δύο τοπικούς αρχαιολόγους και τον Πύργο της Κία ή Πύργο του Πιέρ Πάολο Παζολίνι όπου ο διάσημος ηθοποιός, ποιητής, συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης συνέγραφε τα έργα του και έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Την τοποθεσία ανακάλυψε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας του «Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο». Ξεναγήθηκαν στο υπόγειο υδραγωγείο της παλιάς πόλης του Όρτε και στα στενά σοκάκια με θέα τον ποταμό Τίβερη και απόλαυσαν μια παράσταση από ντόπιους με Μεσαιωνικά κοστούμια στην κεντρική πλατεία.
Την Πέμπτη επισκέφτηκαν στη γραφική Τοσκάνη την πανέμορφη Φλωρεντία με τα κτήρια και τα μνημεία επιβλητικής αρχιτεκτονικής  που τους μετέφερε σε μία άλλη εποχή, μεγαλείου, πλούτου και άφθονης τέχνης. Η ξενάγηση άρχισε από τη Σάντα Κρότσε που χτίστηκε το 1294 σε γοτθικό ρυθμό και φιλοξενεί τους τάφους πολλών γνωστών τέκνων της Φλωρεντίας, όπως του Γαλιλαίου, του Μακιαβέλι, του Μιχαήλ Αγγέλου, του Λορέντσο Γκιλμπέρτι και του Λεονάρντο Μπρούνι. Εντυπωσιάστηκαν από τις διαστάσεις της Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε με τον πελώριο θόλο του Μπρουνελέσκι που δεσπόζει στο ιστορικό κέντρο κι αποτελεί τον διάσημο καθεδρικό ναό της πόλης. Θαύμασαν τις διάσημες Πύλες του Παραδείσου του Βαπτιστηρίου, που φιλοτεχνήθηκαν από χρυσό αναπαριστώντας σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη από τον Λορέντσο Γκιμπέρτι. Είδαν τo Παλάτσο Βέκιο και θαύμασαν τον πελώριο Δαβίδ του Μιχαήλ Αγγέλου, που παριστάνει το βιβλικό ήρωα που σκότωσε τον Γολιάθ. Περπάτησαν στην πολυσύχναστη Παλιά Γέφυρα που αποτελεί την παλαιότερη γέφυρα της πόλης, καθώς χρονολογείται από το 1345. Η μέρα έκλεισε με ξενάγηση στην Πινακοθήκη Ουφίτσι, την πρώτη πινακοθήκη στον κόσμο που δημιουργήθηκε στα τέλη του 16ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Βαζάρι, όπου θαύμασαν τα διάσημα έργα του Μποτιτσέλι, Άνοιξη και Αφροδίτη, καθώς και έργα άλλων Αναγεννησιακών καλλιτεχνών.
Σε απόσταση 7,7χλμ. από το Terni, επαρχιακή πρωτεύουσα της ιταλικής περιοχής της Ούμπρια επισκέφτηκαν το φυσικό τοπίο Cascata delle Marmore (Καταρράκτες του Marmore), τον ψηλότερο ανθρωπογενή καταρράκτη στον κόσμο που δημιουργήθηκε από τους αρχαίους Ρωμαίους. Το συνολικό ύψος του είναι 165 μέτρα. 
Η περιήγηση τελείωσε στο «τρομακτικό» Parco dei Mostri ή Πάρκο των τεράτων στον κήπο του Bomarzo που ανατέθηκε το 1552 από τον πρίγκιπα Pier Francesco Orsini, σα μια έκφραση θλίψης και σχεδιάστηκε για να σοκάρει. Αυτό το πάρκο ενέπνευσε το Σαλβαδόρ Νταλί στο έργο του «Ο πειρασμός του Αγίου Αντωνίου».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρον και σε φιλική ατμόσφαιρα ήταν το δείπνο των εκπαιδευτικών που συνόδευαν τις αποστολές με Ιταλικές οικογένειες υποδοχής και με τη Διευθύντρια του σχολείου Fiorella Crocoli.
 Το τελευταίο βράδυ παραμονής στο Όρτε όλοι διασκέδασαν σε μια φιλική ατμόσφαιρα και ευχαριστήθηκαν στο αποχαιρετιστήριο δείπνο που οργανώθηκε από τις οικογένειες στη ζεστή αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι μαθητές μας ανέπτυξαν ποικίλες δεξιότητες και πιστεύουμε πως η συνάντηση αυτή αποτέλεσε σπουδαίο ερέθισμα για την περαιτέρω πρόοδό τους, παράλληλα με τους δεσμούς φιλίας που ανέπτυξαν με τους εταίρους τους.
Την Ελληνική αποστολή συνόδευαν οι καθηγήτριες Λίτσα Γλάρου, πρόσωπο επαφής και υπεύθυνη για την εκτέλεση του σχεδίου, και Ελαφρού Αναστασία, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας.
Η επόμενη συνάντηση 26 μαθητών από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στο 2ο ΓΕΛ Αλιβερίου και οι εταίροι μαθητές θα φιλοξενηθούν από οικογένειες μαθητών της σχολικής μας μονάδας ανταποδίδοντας τη φιλοξενία.
Το σχέδιο έχει τριετή διάρκεια 2017-2020 και στόχοι του είναι οι ανοιχτές και καινοτόμες πρακτικές σε μια ψηφιακή εποχή και η προώθηση της εκπαίδευσης στην επιχειρηματικότητα, και την κοινωνική επιχειρηματικότητα μεταξύ των νέων. Συντονίστρια χώρα είναι η Ιταλία, με το σχολείο Istituto Omnicomprensivo, του Όρτε, ενώ συνεργάζονται, η Ελλάδα με το 2ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου, η Ολλανδία, με το σχολείο RSG Wolfsbos, του Hoogeveen, και η Ισπανία, με το σχολείο Euclides Enseñanza Andalusia, της Σεβίλλης. Επίσημο site του Προγράμματος: http://www.gew-project.eu/.