MY KTEO

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Παιδί και φόβος για το σκοτάδι

Το σκοτάδι είναι ένας από τους πιο κλασικούς φόβους των παιδιών. Πάμε να δούμε πώς θα ηρεμήσετε το αγγελούδι σας, αλλά κυρίως πώς θα το βοηθήσετε να ξεπεράσει τον συγκεκριμένο φόβο.


Ο πρώτος και προφανής τρόπος είναι να βάλετε ένα φωτάκι νυκτός στο δωμάτιο του παιδιού ή στο διάδρομο, αφήνοντας την πόρτα του ανοιχτή. Όταν εκφράσει το φόβο που νιώθει για το σκοτάδι, καθιερώστε λίγο πριν τον ύπνο να κάθεστε μαζί του με χαμηλό φως και να του μιλάτε καθησυχαστικά.

Με την επανάληψη της συγκεκριμένης ιεροτελεστίας θα μάθει σταδιακά να φοβάται λιγότερο. Εναλλακτικά, μπορείτε να του διαβάζετε ή να του λέτε ιστορίες όπου γίνονται όμορφα πράγματα στο σκοτάδι, έτσι ώστε να μην το συνδυάσει στο μυαλό του ως κάτι με απαραίτητα αρνητική χροιά. Μην απειλείτε το παιδί ότι θα το τιμωρήσετε κλείνοντάς το σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, γιατί έτσι-εκτός ότι είναι εντελώς αντιπαιδαγωγική μέθοδος-ο φόβος του για το σκοτάδι θα πολλαπλασιαστεί. Μην κοροϊδεύετε και μην απορρίπτετε το συγκεκριμένο φόβο του παιδιού. Θυμηθείτε ότι κι εσείς σε μικρή ηλικία είχατε ανάλογους φόβους.

Πηγή: mother.gr