MY KTEO

Σάββατο 13 Απριλίου 2019

«Ψυχρολουσία» για τους ιερείς από τον Γαβρόγλου!


Δίχως τέλος φαίνεται ότι είναι η κόντρα του Υπουργού Παιδείας με τους κληρικούς. Την ώρα που το μείζον θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών οδήγησε την προωθούμενη συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας στις καλένδες, η σημερινή αποκάλυψη του Κώστα Γαβρόγλου από του βήματος της
Βουλής, αναμένεται να ανοίξει νέο κύκλο αντιπαραθέσεων….

Ο κ. Γαβρόγλου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη, ο οποίος επιτέθηκε στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου κάτω από το τραπέζι, «ξεσπάθωσε» αποκαλύπτοντας οτι από τις 10.400 θέσεις ιερέων, οι οποίες σήμερα, οι πραγματικές οργανικές θέσεις είναι μόλις 6.000 -ούτε μία παραπάνω», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ο νόμος ο οποίος ορίζει τις οργανικές θέσεις, για να γνωρίζετε, είναι ο αναγκαστικός ν. 536/1945 και οι οργανικές θέσεις ιερέων στην Εκκλησία είναι έξι χιλιάδες, ούτε μία παραπάνω. Είναι έξι χιλιάδες. Δεν είναι δέκα χιλιάδες τετρακόσιες», ήταν τα λόγια του Υπουργού Παιδείας!

Τι γίνεται με τους 4.000 επιπλέον ιερείς;

Ο κ. Γαβρόγλου σε μια προσπάθεια να ρίξει περισσότερο φως στην υφιστάμενη κατάσταση, σημείωσε, μάλιστα, ότι σε ενδεχόμενο έλεγχο δύναται οι επιπλέον 4.000 ιερείς να βρεθούν στον αέρα. Καθώς, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουν οργανικές θέσεις. Διότι εάν αύριο έρθει το όποιο ελεγκτικό συμβούλιο και πει «γιατί μισθοδοτούνται οι ιερείς οι οποίοι δεν έχουν οργανικές θέσεις;», μπορεί να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Το ξέρετε αυτό;».

Μισθοδοσία μόνο για τους έγγαμους κληρικούς

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ο Υπουγός Παιδείας σημείωσε ότι με βάση τον νόμο του 1945 πρέπει να μισθοδοτούνται μόνο οι έγγαμοι ιερείς, κάτι το οποίο σήμερα δεν συμβαίνει.

«Ο νόμος του 1945 είναι απολύτως σαφής. Ο νόμος μιλάει για τους έγγαμους κληρικούς. Ξέρετε τι γίνεται σήμερα, άραγε; Θα ήθελα να μου απαντήσετε, αν γνωρίζετε. Διότι ο νόμος του 1945 πήγε να προστατεύσει τους έγγαμους κληρικούς από μια εξευτελιστική καθημερινότητα. Είναι σωστό, κατά τη γνώμη σας, να μισθοδοτούνται ιερομόναχοι; Είναι σωστό να μισθοδοτούνται άγαμοι κληρικοί; Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα», τόνισε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Και ο Υπουργός Παιδείας συνέχισε: «Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και να σας πω κάτι; Έχετε ρωτήσει καθόλου τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο αν έχει κάνει μια κατανομή των οργανικών θέσεων ανά Μητρόπολη; Γιατί και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα»
«Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν πολλοί ιερείς στα αστικά κέντρα και ελάχιστοι στις επαρχίες της χώρας και στις απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό ακριβώς πήγε να διορθώσει το πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο και τον Πρωθυπουργό. Αυτό που εσείς, με δική σας πρωτοβουλία, είπατε ότι τελείωσε, πήγε στις καλένδες τώρα, δεν πρόκειται να συνεχιστεί».

Ο κ. Γαβρόγλου ζήτησε από όλα τα κόμματα να πάρουν θέση, λέγοντας πως το γεγονός ότι σήμερα μισθοδοτούνται 10.400 ιερείς, ενώ είναι 6.000 οι οργανικές θέσεις που προέβλεπε ο νόμος, είναι μια απίστευτη παθογένεια.

«Το ερώτημα είναι: ως πολιτικά κόμματα θέλουμε να μπει μια τάξη σε αυτό, ναι ή όχι; Εμείς δεν λέμε να διώξουμε κανέναν. Εμείς δε λέμε να σταματήσει η μισθοδοσία. Εν πάση περιπτώσει, όμως, όταν υπάρχουν έξι χιλιάδες οργανικές και μέσα από μια απίστευτη παθογένεια, που έγινε σιγά-σιγά από το 1945 και μετά, σήμερα η πολιτεία μισθοδοτεί πάνω από δέκα χιλιάδες, αυτό είναι μια θεσμική ακαταστασία, στην οποία τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν θέση.

Εδώ, λοιπόν, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα. Το μεν πολιτικό πρόβλημα είναι ότι το μόνο που ενδιαφέρει τη Νέα Δημοκρατία είναι να κάνει αυτή την αντιπολίτευση του μαύρου-άσπρου. Σας ρωτώ, λοιπόν, αν εσείς είστε υπέρ του να μπορέσει να μπει μια τάξη, ένας ορθολογισμός περαιτέρω κατοχύρωσης των κληρικών, ώστε αυτή η χώρα, επιτέλους, να έχει τα αντίστοιχα μητρώα, την αντίστοιχη μισθοδοσία κλπ».

Κυριαζίδης: Τι θα γίνει με την ένταξη 190 ιερέων

Από την πλευρά του ο κ. Κυριαζίδης, την ώρα που κατηγόρησε την Κυβέρνηση για μονομερείς ενέργεις και θεσμοθετήσεις, ενώ ο κλήρος αφορά όλα τα κόμματα, ρώτησε τον κ. Γαβρόγλου «Η ερώτηση μου τον Γενάρη είχε ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο, καθότι είχατε δεσμευθεί ότι μέσα στο 2018 θα έχετε εντάξει στις Μητροπόλεις εκατόν ενενήντα ιερείς. Δεν το κάνατε και αποφεύγετε και μας λέτε τώρα για τον αρχικό νόμο του 1945, -αν είναι δυνατόν να μείνουμε εκεί- που αλλιώς ήταν τα πράγματα τότε, σε άλλη κατάσταση βρισκόταν η χώρα και βρισκόμαστε τώρα σε έναν άλλον αιώνα. Θα πρέπει να το καταλάβετε»

«Από την άλλη πλευρά, δεν μπορείτε μονομερώς να προχωρείτε σε αυτού του είδους τις θεσμοθετήσεις, τις νομοθετήσεις, διότι ο κλήρος αφορά όλα τα κόμματα. Εφόσον πράγματι βλέπετε όλα αυτά εσείς εσωτερικά κι έχετε όλη αυτή την πλήρη πληροφόρηση, που ενδεχομένως να μην την έχουμε εμείς -γιατί εμένα με ενδιαφέρει ο τόπος μου εκεί που χωριά δεν έχουν ιερέα και είναι σημαντικό, σας το λέω αυτό, και ούτε έχει η Μητρόπολη αυτόν τον μεγάλο αριθμό ιερέων που τους κρατάει στη Μητρόπολη και δεν τους κατανέμει, το αντίθετο συμβαίνει στη Δράμα, άρα, λοιπόν, άλλο είναι το ζήτημα- οφείλατε, λοιπόν, να καθίσετε και να μην πάτε κάτω από το τραπέζι, να κάνετε την όποια «συνέργεια» που λέτε με την Αρχιεπισκοπή ή τον Αρχιεπίσκοπο».

Ο κ. Κυριαζίδης ζήτησε μάλιστα από τον Υπουργό Παιδείας η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην νομοθέτησει για την κάλυψη των 4.000 ιερέων.

Πηγή: dogma.gr