MY KTEO

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Μεγάλη ανατροπή στο καθεστώς των απολύσεων -Δημιουργείται «ανάχωμα» για τους εργαζόμενους


Πολύ σηµαντικό ανάχωµα στις αναιτιολόγητες απολύσεις θέτει το νοµοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εργασίας, καθώς εισάγει την έννοια του «βάσιµου λόγου» ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να θεωρείται µια απόλυση έγκυρη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ethnos.gr, η ρύθµιση αναφέρει πως η απόλυση θεωρείται έγκυρη εφόσον οφείλεται σε βάσιµο λόγο, κατά την έννοια του Αναθεωρηµένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

Έγκριτοι εργατολόγοι µιλούν για πολύ σηµαντικό «ανάχωµα στις απολύσεις» και ριζική αλλαγή του σηµερινού πλαισίου, που επιτρέπει την απόλυση µισθωτών µε συµβάσεις αορίστου χρόνου χωρίς αιτιολόγηση. Πλέον θα απαιτείται «βάσιµος λόγος» που να συνδέεται µε την ικανότητα ή τη συµπεριφορά τους, ή να βασίζεται στις λειτουργικές απαιτήσεις της επιχείρησης. Και αν αυτό δεν θεµελιώνεται, θα µπορεί το δικαστήριο να διατάξει την ακυρότητα της απόλυσης και την επαναπρόσληψη του εργαζοµένου.
«Το δίκαιο της απόλυσης αλλάζει σε τέτοιο βαθµό στα ποιοτικά του εργαλεία όσο δεν έχει αλλάξει από το 1920» δηλώνει ο δικηγόρος–εργατολόγος Γιάννης Καρούζος. Οπως εξηγεί ο ίδιος, η χώρα µας µε τον νόµο 4359 του 2016 κύρωσε τον Αναθεωρηµένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, αλλά στην πραγµατικότητα µε βάση κυρίαρχες απόψεις εργατολόγων και δικαστηρίων η εφαρµογή του κρίθηκε µάλλον «χαλαρή». Υπήρχαν µάλιστα αντιφατικές αποφάσεις δικαστηρίων, που κατέληγαν σε διαφορετικές κρίσεις.

Το Εφετείο Θεσσαλονίκης, για παράδειγµα, απεφάνθη πως ο εργοδότης θα µπορούσε να καταγγείλει τη σύµβαση εργασίας του εργαζοµένου, όπως παγίως συµβαίνει στην Ελλάδα, για οποιαδήποτε αιτία ή και χωρίς αιτία, εφόσον όµως η απόλυσή του αυτή δεν ήταν καταχρηστική. Το Εφετείο Πειραιά έκρινε το αντίθετο. Με την προωθούµενη διάταξη αίρεται η όποια διαφωνία υπήρχε.

«Μέχρι σήµερα, ο εργοδότης όταν απέλυε έναν εργαζόµενο µε σύµβαση αορίστου χρόνου δεν είχε υποχρέωση να αιτιολογεί την απόλυση. Αυτό συνέβαινε µόνο στις περιπτώσεις πρόωρης απόλυσης για συµβάσεις ορισµένου χρόνου, όπου απαιτείται σπουδαίος λόγος. Πλέον θα πρέπει να συντρέχει βάσιµος λόγος για να είναι έγκυρη µια απόλυση µισθωτού αορίστου χρόνου, ενώ το βάρος της απόδειξης για πρώτη φορά το έχει ο εργοδότης» εξηγεί ο κ. Καρούζος. ∆ίνεται έτσι η δυνατότητα στους εργαζόµενους να διεκδικήσουν επαρκή αποζηµίωση ή άλλη κατάλληλη επανόρθωση, σε περίπτωση απόλυσης δίχως βάσιµο λόγο, εκτός από την αποζηµίωση που καταβάλλεται λόγω της απόλυσης».