MY KTEO

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Ανοικτή Επιστολή Διαμαρτυρίας του Νίκου Φωκίτη προς την πρόεδρο του επιμελητήριου Εύβοιας Παρασκευή Αγιοστρατίτη

Ανοικτή Επιστολή Διαμαρτυρίας του Φωκίτη Νικόλαου του Κωσταντίνου
Προς Την πρόεδρο του επιμελητήριου Εύβοιας Παρασκευή Αγιοστρατίτη                                        Κυρία Πρόεδρε
Παρ ότι σας εκτιμώ βαθύτατα και μας συνδέουν πολυετής κοινοί  αγώνες, βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να συντάξω την παρούσα επιστολή, ως ύστατο μέσο, προκειμένου να προασπίσω τα
δημοκρατικά ιδεώδη που πρέπει να διέπουν το  θεσμό του επιμελητηρίου, το οποίο υπηρετούμε αμφότεροι.  Κατά την γνώμη μου, βασικός κανόνας της δημοκρατίας είναι η πολυφωνία και όχι οι μονόπλευρες απόψεις ή οι πελατειακές σχέσεις.  Δυστυχώς όμως για πολλοστή φορά υποπέσατε σε αυτό το ατόπημα. 
       Προ ολίγων ημερών έγινα αποδέκτης έντονων παραπόνων από επαγγελματίες της Νότιας Ευβοίας για το τρόπο που χειριστήκατε το θέμα των επιπτώσεων από τα αιολικά πάρκα. Συγκεκριμένα  αμέσως μετά την δημοσιοποίηση του θέματος που απασχόλησε τη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου του τρέχοντος έτους,  (στην οποία δεν είχα παρευρεθεί εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων), ενημερώθηκα πως είχαν κληθεί να παρουσιάσουν προ ημερησίας διατάξεως τις απόψεις τους,  εκπρόσωποι συλλόγων και διαφόρων κοινωνικών ομάδων σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών. Είμαι βέβαιος πως γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ένα πολυετές και  φλέγων ζήτημα για το Νομό μας. Τα συμφέροντα είναι πολλά και αντικρουόμενα. Την παρούσα χρονική στιγμή κάποιοι επαγγελματίες, τους οποίους έχουμε ταχθεί να προασπίζουμε, επωφελούνται απ' αυτή την κατάσταση.  Να σας επισημάνω ότι την  Νότια Εύβοια περίπου 5000 άνθρωποι απασχολούνται τον κατασκευαστικό τομέα αυτής της επενδυτικής κίνησης. Δεκάδες επιχειρήσεις σίτισης και εστίασης που θα είχαν οδηγηθεί στο "λουκέτο¨ παραμένουν ενεργές, ενώ οι τοπικές αγορές πολλών χωριών και πόλεων έχουν ξαναζωντανέψει. Παράλληλα σε όλο το Νομό μας υλοποιούνται δεκάδες ανταποδοτικά έργα που αδυνατούσαν μέχρι πρότινος να κατασκευάσουν οι Δήμοι.   Πιθανόν μακροπρόθεσμα να υπάρχουν κάποιες επιπτώσεις, αλλά κανένας μας, δεν νομίζω πως έχει  τις γνώσεις να τεκμηριώσει επιστημονικά τις απόψεις του και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Η ημιμάθεια είναι επικινδυνότερη από την άγνοια. Μόνο η συνολική παρουσίαση οποιουδήποτε θέματος ή προβλήματος οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα. Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι για να δαιμονοποιήσουμε ή να αγιοποιήσουμε αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.  Μην λησμονείτε  ότι δραστηριοποιούμαστε στην Εύβοια, σε έναν Νομό με δεκάδες κλειστά εργοστάσια, με χιλιάδες μακροχρόνια άνεργους και με ένα από τα χαμηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στην Ελλάδα.  Αν βέβαια εσείς αυτά τα αγνοείται , μπορείτε να κοιτάξτε λίγο γύρω σας. Σίγουρα θα σας το θυμίσουν τα λουκέτα των κλειστών επιχειρήσεων.  Δυστυχώς, αν και θα το θέλαμε, δεν εκπροσωπούμε του επαγγελματίες της Μυκόνου ή της Σαντορίνης. 
    Για ακόμη μία φορά δεν τηρήσατε τον κώδικα δεοντολογίας που επιβάλει η θέση σας, λησμονήσατε τον θεσμικό ρόλο του επιμελητηρίου και των δημοκρατικών κανόνων που το διέπουν. Οι μονόπλευρες θέσεις βλάπτουν,  ενώ ποτέ δεν οδηγούν στη επίλυση των προβλημάτων .  Επειδή για πολλοστή φορά χειρίζεστε τέτοια λεπτά θέματα με επιπολαιότητα, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας,  ώστε στο μέλλον, τόσο η προσέγγιση όσο και ο χειρισμός αυτών, να είναι σύννομος με το καταστατικό, να γίνετε με διαύγεια, δημοκρατικές διαδικασίες και να αποσκοπεί στο όφελος του κλάδου που εκπροσωπούμε.  

                                                                                 Μετά τιμής

                                                                                   Φωκίτης Νικόλαος
Μέλος του Δ.Σ. του επιμελητήριου Εύβοιας