MY KTEO

Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Συνέντευξη της Βάσως Κόντου στο Eviatop: "Ο μόνος τρόπος να προοδεύσει μία κοινωνία, ένας Δήμος, είναι όλοι μας να επιλέγουμε αυτούς που καταρχήν θέλουν να προσφέρουν και το μπορούν"

Από τις υποψηφιότητες στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που προκάλεσε αίσθηση, αυτή της Βάσως Κόντου. Δυνατό χαρτί για το συνδυασμό του Βασίλη Καθαροσπόρη, η επιτυχημένη επιχειρηματίας από το Ληλάντιο αποφάσισε να ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την
οποία δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Θέλει μόνο να προσφέρει στον τόπο της. Η Βάσω Κόντου μιλάει στο Eviatop για τους λόγους που την οδήγησαν στην απόφαση αυτή, για τα προβλήματα του Δήμου Χαλκιδέων και όχι μόνο…

ΕΡ.: Με ποιες σκέψεις αποφασίσατε να ζητήσετε την ψήφο των συμπολιτών σας και να είστε υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις εκλογές του Μαΐου;

ΑΠ.: Νομίζω, ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν, ότι θέλουν να προσφέρουν και να δημιουργήσουν κάτι στον τόπο τους. Όμως αρκετές φορές απογοητεύονται και μένουν μακριά από το όνειρό τους, γιατί βλέπουν ένα φαύλο κύκλο ανηθικότητας, που υπάρχει από ομάδες συμφερόντων, που σκοπό έχουν να διαιωνίζουν τη στασιμότητα και το τίποτα, μόνο και μόνο, για να εξυπηρετήσουν προσωπικές επιδιώξεις μιας μικρής ομάδας.
Και σε όλα αυτά οι πολλοί πού βρίσκονται; Το κοινό συμφέρον του τόπου, πόσο εξυπηρετείται; Αναρωτιόμαστε όλοι εκείνοι που παρακολουθούσαμε αμέτοχοι τόσα χρόνια.
Ε, ακριβώς αυτό λοιπόν συνειδητοποίησα. Ότι δηλαδή, όσο μένουμε άπραγοι εμείς που δεν έχουμε προσωπικές επιδιώξεις, αλλά θέλουμε - στο μέτρο των δυνάμεών μας – να ωφελήσουμε τον τόπο, τόσο αυτοί, που είναι οπαδοί της στασιμότητας, θα βρίσκονται στο προσκήνιο, δυστυχώς όμως με τη δική μας ανοχή.
Τώρα όμως ανοχή τέλος.  ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ!  Το έχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας, στους νέους μας, τους οποίους και πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε.

ΕΡ.: Τι χρειάζεται άμεσα ο Δήμος Χαλκιδέων για να γίνει καλύτερος;

ΑΠ.: Σε κάθε οικογένεια, επιχείρηση, οργανισμό, πάντοτε χρειάζονται δύο πράγματα. Η διαχείριση της καθημερινότητας και ο στρατηγικός σχεδιασμός, δηλαδή το που θέλουμε να είμαστε σε τέσσερα χρόνια.  Έτσι και ο Δήμος μας, αφ’ ενός χρειάζεται την άμεση συνδρομή μας, για να λυθούν όλα τα απλά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών που χρόνια τώρα μένουν άλυτα, και αφ’ ετέρου χρειάζεται έναν στρατηγικό σχεδιασμό, για να ξεφύγουμε από την στασιμότητα και να φτιάξουμε έναν κυριολεκτικά νέο Δήμο, όπως αξίζει ο πασίγνωστος από την αρχαιότητα Δήμος μας να είναι.
Χρειάζεται να αναδείξουμε τις φυσικές και ιστορικές ομορφιές του Δήμου μας, την παγκόσμια μοναδικότητα της θέσης του γύρωθεν από τα στενά του Ευρίπου και τη μοναδικότητα του θαλάσσιου φαινομένου μας.
Χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, ώστε να εκσυγχρονίσουμε τις Υπηρεσίες του Δήμου, με σκοπό ο δημότης να εξυπηρετείται άμεσα και γρήγορα. Χρειάζεται δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον, φιλικό στον δημότη, μέσα στο οποίο θα μπορούν να αναπτυχθούν όλοι οι συμπολίτες μας. Διότι τι να κάνεις παραδείγματος χάριν μια ωραία επιχείρηση, εάν το περιβάλλον γύρω της όχι μόνο δεν αναπτύσσεται αλλά αντίθετα ερημοποιείται;
Χρειάζεται να δημιουργήσουμε έναν «πρότυπο» Δήμο, έναν ευρωπαϊκό προορισμό, ένα κέντρο πολιτισμού, αθλητισμού και τεχνολογίας, μια πηγή έμπνευσης, ήθους, παιδείας, ομαδικότητας & αξιοπρέπειας. Έναν Δήμο που θα μπορεί να προσφέρει στους ΑΜΕΑ θαλπωρή και δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης. Έναν Δήμο που θα προστατεύει τα ζώα, με περιβαλλοντολογική και οικολογική συνείδηση. Έναν Δήμο που θα δίνει ίσες ευκαιρίες στους νέους μας και θα αξιοποιεί τις ικανότητές τους.
Ο Δήμος μας πρέπει να δώσει έμφαση στον ερασιτεχνικό-αγωνιστικό αθλητισμό σε πρώτη φάση, που απασχολεί και διδάσκει τα παιδιά μας, όλους μας, την ορθή έννοια της ευγενούς άμιλλας και προσπάθειας, τη συστηματική οργάνωση αυτής, όπως επίσης χαρίζει υγεία και ευεξία. Παράλληλα όμως γύρω από τον ερασιτεχνικό, ή ημιερασιτεχνικό αθλητισμό υπάρχει ένα ολόκληρο παγκόσμιο κίνημα, που δημιουργεί κύματα εσωτερικού και εξωτερικού τουρισμού, που πρέπει οπωσδήποτε να εκμεταλλευτούμε, αφού ο Δήμος μας βρίσκεται 45 λεπτά μόνο μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά και την ίδια την πρωτεύουσα, διαθέτοντας το προνόμιο των όμορφων παραλιών και της αξιοθαύμαστης ενδοχώρας, που τον καθιστούν περιζήτητο προορισμό.
Από την άλλη πλευρά μου προξενεί τεράστια εντύπωση το γεγονός, που πρόσφατα ξαναζήσαμε, του πλημμυρικού  φαινομένου στην εν γένει περιοχή του Δοκού, που κανείς έως τώρα ούτε καν είχε μελετήσει, πόσο μάλλον να δώσει λύση!
ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ!

ΕΡ.:  Έχετε τολμήσει με επιτυχία στον επιχειρηματικό  στίβο, πώς θα σας βοηθήσει αυτό στην ενασχόληση σας με τα κοινά;

ΑΠ.: Από την επιχείρησή μου έμαθα να οργανώνω την καθημερινότητα, να σχεδιάζω για το μέλλον, ορίζοντας τις προτεραιότητες στους στόχους μου και να προσπαθώ να τους επιτύχω.
Έμαθα, ότι, για να σε εμπιστευτούν, να πιστέψουν σε εσένα και να σε στηρίξουν, πρέπει πρώτα να το κάνεις εσύ. Έμαθα να στέκομαι όρθια και να αγωνίζομαι να ξεπεράσω τις καθημερινές δυσκολίες. Έμαθα να αναγνωρίζω τους ανθρώπους, να βγάζω από τον καθένα τον καλό του εαυτό και να αξιοποιώ ακόμη και την τελευταία ικανότητά του για το κοινό καλό. Έμαθα να αναγνωρίζω την προσπάθεια, και να την επιβραβεύω. Έμαθα ότι η πίστη στα ιδανικά είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει για όλη σου τη ζωή.

ΕΡ.:  Επιχειρηματίας, σύζυγος, μητέρα και υποψήφια. Πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση του χρόνου;

ΑΠ.: Η διαχείριση του χρόνου είναι μια ολόκληρη επιστήμη, την οποία ευτυχώς έχω διδαχθεί και εφαρμόζω με κάθε λεπτομέρεια κάθε στιγμή. Όλα όσα πρέπει να κάνεις αξιολογούνται σύμφωνα με την προτεραιότητά τους και την σημαντικότητά τους. Επίσης έχω εκχωρήσει αρμοδιότητες σε πρόσωπα που εμπιστεύομαι και έχω προσεκτικά επιλέξει με βάση το ήθος τους και τις ικανότητές τους. Από την άλλη πλευρά η οικογένειά μου κατανοεί τις δυσκολίες του εγχειρήματός μου, συμφωνεί μαζί μου και με υποστηρίζει με αγάπη και με δύναμη. Υπάρχουν βέβαια δυσκολίες, αλλά γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να τις επιλύουμε.

 ΕΡ.:  Η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι προσφορά, ματαιοδοξία, φιλοδοξία, ή όλα αυτά μαζί;

ΑΠ.: Μπορεί να είναι όλα αυτά μαζί ή και τίποτα από αυτά. Μπορεί να είναι μόνο και μόνο η χαρά τις δημιουργίας. Αλλά επειδή η δημιουργία αυτή είναι για το κοινό καλό, σίγουρα είναι και η προσφορά. Κινητήριος όμως δύναμη για τους ανθρώπους από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν η φιλοδοξία, όταν όμως, σημειώνω, συνοδεύεται από ευγενή άμιλλα και υγιή ανταγωνισμό. Η ματαιοδοξία σίγουρα δεν χωράει κατά την άποψή μου, διότι όλα αυτά τα κάνουμε λίγο για εμάς και πολύ περισσότερο για τα παιδιά μας. Και για τα παιδιά μας τίποτα δεν είναι αρκετό.

ΕΡ.: Γιατί να προτιμήσουν οι Χαλκιδαίοι τον συνδυασμό του κ. Καθαροσπόρη;

ΑΠ.: Ο Καθαροσπόρης ξέρει το Δήμο σπιθαμή προς σπιθαμή, λακκούβα προς λακκούβα, σπίτι προς σπίτι. Έχει το πλεονέκτημα που του δίνει η ενασχόληση του για πάνω από 20 χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Λόγω της εμπειρίας αυτής λοιπόν, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μια ομάδα ικανών ανθρώπων, κίνημα όπως το αποκαλεί ο ίδιος, όλοι επιτυχημένοι επαγγελματίες στις δουλειές τους. Αυτό αμέσως μας δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα της προσφοράς ο καθένας από τον τομέα του στην τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς να έχουμε φιλοδοξίες για θέσεις, τίτλους και αξιώματα. Η ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ οραματίζεται μια ανθρώπινη πόλη με ίσες ευκαιρίες για όλους, και είναι ικανή να την κάνει πράξη.

ΕΡ.:  Ποια είναι η υπόσχεση που μπορείτε να δώσετε στους δημότες του Δήμου Χαλκιδέων;

ΑΠ.: Θέλουμε πραγματικά όχι μόνο να αλλάξουμε το πρόσωπο του Δήμου, αλλά να δημιουργήσουμε έναν νέο. Θέλουμε να υιοθετήσουμε την πράσινη φιλοσοφία.  Να δημιουργήσουμε μία ενεργειακή κοινότητα σε όφελος των περισσότερο αδύναμων οικονομικά συνανθρώπων μας, αλλά και σε όφελος των επιχειρήσεων και των δημοτών εν γένει. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό πόλο έλξης, όπου όλοι οι δημότες αναπόφευκτα θα αναπτυχθούν. Θα στραγγίσουμε μέχρι και τελευταίο οικονομικό Ευρωπαϊκό πόρο για το σκοπό μας.
Υποσχόμαστε, ότι θα το προσπαθήσουμε σθεναρά και ότι όλες τις ενέργειές μας θα τις επικοινωνούμε με την κοινωνία συνεχώς, όχι μόνο για χάρη της διαφάνειας, αλλά για να έχουμε την συνεχή συμμετοχή των δημοτών με τις ιδέες τους και τελικά τη  στήριξη της κοινωνίας στο έργο μας.

ΕΡ.: Με τι κριτήριο πρέπει να ψηφίζουν οι πολίτες;

ΑΠ.: Εμείς οι πολίτες έχουμε ένα πανίσχυρο όπλο, την ψήφο μας, που όμως μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια. Γι’ αυτό πρέπει να ψηφίζουμε μετά από ώριμη σκέψη και χωρίς συναισθηματισμούς, κρίνοντας τον καθένα από τις πράξεις και έργα του (είτε στη δημόσια είτε στην ιδιωτική του ζωή) και όχι από τα λόγια.  
Ο μόνος τρόπος να προοδεύσει μία κοινωνία, ένας Δήμος, είναι όλοι μας να επιλέγουμε αυτούς που καταρχήν θέλουν να προσφέρουν και το μπορούν και κατά βάση ΔΕΝ έχουν προσωπικές επιδιώξεις, αλλά στόχος τους είναι η δημιουργία.
Ας δώσουμε όλοι μαζί τη ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ!