MY KTEO

Τετάρτη 17 Απριλίου 2019

Συνέντευξη της Νίκης Ροδίτη στο Eviatop: "Η δράση είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά και θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε σαν κοινωνία"


Μία από τις πιο αξιόλογες νέες υποψηφιότητες στο συνδυασμό του Χρήστου Παγώνη, είναι αυτή της δικηγόρου Νίκης Ροδίτη. Επιστήμονας, με κοινωνική δράση, με διάθεση προσφοράς στον τόπο που ζει και εργάζεται, με γνώση των προβλημάτων της Χαλκίδας και προτάσεις για το πώς αυτά
μπορούν να επιλυθούν. Η όμορφη Νίκη Ροδίτη μιλάει σήμερα στο Eviatop για την απόφασή της να είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της 26ης Μαϊου…

ΕΡ.: Ποια είναι η Νίκη Ροδίτη;

ΑΠ.: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα στον προσφυγικό συνοικισμό Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου, έχουσα ρίζες από την Σμύρνη της Μ.Ασίας. Το 1994 απεφοίτησα από το 1ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου και εισήχθην στη Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ, από όπου απεφοίτησα το 1998. Στη συνέχεια μετέβην στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσω την άσκησή μου κοντά στον θείο μου και αδελφό της μητρός μου, διακεκριμένο δικηγόρο, μία περίοδο κατά την οποία είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά εξέχουσες προσωπικότητες της νομικής επιστήμης και της μαχομένης δικηγορίας. Παρά τα ανωτέρω, λίγες επισκέψεις στην πόλη της Χαλκίδος, ήταν αρκετές προκειμένου να την ερωτευτώ και να αποφασίσω να εγκατασταθώ μόνιμα εδώ από το 2001. Έκτοτε, διατηρώ μαζί με τον σύζυγό μου Κωνσταντίνο Χάνο δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της πόλης. Ακόμη, είμαι μέλος του Δ.Σ. της Υπηρεσίας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος, ενός φορέως δημοσίου δικαίου που σαν σκοπό έχει την πρόληψη και καταστολή της παιδικής παραβατικότητας αλλά και την στήριξη των οικογενειών τους με πολλαπλούς τρόπους.

Άλλωστε, από την αρχή της καριέρας μου έδειξα μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματα που αφορούν την οικογένεια και το παιδί. Για τον λόγο αυτό και παρείχα τις υπηρεσίες μου δωρεάν σε φορείς του δήμου που αφορούσαν την προστασία του παιδιού, την κακοποιημένη γυναίκα, σε απόρους και γενικά σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Είμαι εγγεγραμμένη ως εθελόντρια Δικηγόρος στο Χαμόγελο Του Παιδιού και φυσικά είμαι μέλος της Πανελλήνιας Εταιρείας Οικογενειακού Δικαίου , το τελευταίο συνέδριο μάλιστα της οποίας επεδίωξα και συνέβαλα να γίνει στην Χαλκίδα. Επιπλέον παρείχα τις υπηρεσίες μου ,για δέκα και πλέον έτη, ως Δικηγόρος σε γνωστή Τράπεζα στη Χαλκίδα. Είμαι μητέρα δυο αγοριών 13 και 9 ετών, του Ιωάννη και Μιχαήλ Χάνου αντίστοιχα, γεγονός που ενδυνάμωσε έτι περισσότερο την αγάπη μου για την οικογένεια και τα παιδιά ! Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που συμμετέχω στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Χαλκίδος.

ΕΡ.:  Στην τρέχουσα θητεία του κ. Παγώνη το στοίχημα ήταν η Δημοτική αγορά. Ποιο θα είναι για τη νέα Θητεία;

ΑΠ.: Θεωρώ ότι το στοίχημα της νέας θητείας του κου Παγώνη θα πρέπει να είναι μια στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης, ώστε η Χαλκίδα να γίνει προορισμός και πόλος έλξης επισκεπτών καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου! Πολλές διοργανώσεις με αθλητικό και πολιτιστικό και γαστρονομικό ακόμη περιεχόμενο (γαστρονομικός τουρισμός), τόσο σε εθνικό ή και διεθνές επίπεδο θα είναι ο λόγος ώστε να εδραιωθεί ο Δήμος της Χαλκίδας στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι μπορούμε να ενδυναμώσουμε και να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τον θρησκευτικό τουρισμό που διέρχεται από την πόλη μας καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου με προορισμό την Βόρεια Εύβοια.  Σε αυτό θα συντελέσει και η αξιοποίηση και η ανάδειξη των μνημείων και της ιστορίας της πόλης μας αλλά και του μοναδικού στον κόσμο φαινομένου της παλίρροιας του Ευρίπου, καθώς αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο επισκέψεων στην πόλη μας τόσο από απλούς επισκέπτες,  όσο και από εξειδικευμένες επιστημονικές ομάδες. Άλλωστε, τα ήδη δρομολογημένα έργα της δημοτικής αγοράς, της πλατείας αγοράς μαζί με άλλες αστικές αναπλάσεις θα δώσουν άλλη πνοή στην εικόνα του Δήμου μας. Επιπλέον, η δημιουργία της «Τεχνόπολης Ευρίπου» με την ταυτόχρονη λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών του ΕΚΠΑ θα συντελέσουν, ώστε να παρουσιάσει ο Δήμος μια εξωστρεφή πρωτοβουλία, με σκοπό την αναπτυξιακή τροχιά, ώστε να καταφέρουμε επιτέλους να βγούμε από την κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την πόλη μας. Εξάλλου, η εξωστρέφεια και η επαφή της πόλης μας  και η διασύνδεσή της με άλλες πόλεις της Ελλάδας  ή του εξωτερικού θα της δώσουν μία άλλη προοπτική, ώστε να η Χαλκίδα να γίνει πλέον διεθνής προορισμός.

ΕΡ.:  Με τις εκλογές ασχολείστε πρώτη φορά, ωστόσο έχετε κοινωνική δραστηριότητα. Μιλήστε μας για αυτή.

ΑΠ.: Ως ενεργός πολίτης που ζω και εργάζομαι σε αυτήν την πόλη, μου αρέσει να παρακολουθώ καθετί που έχει να κάνει με δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό, την επιστήμη, τον αθλητισμό, την τέχνη και για τον λόγο αυτό χαίρομαι να εντάσσομαι και να ενισχύω συλλόγους τέτοιου σκοπού. Εννοείται πως έχω ενεργό συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δράσεις και προωθώ κάθε δραστηριότητα που έχει σαν στόχο την ενίσχυση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Άλλωστε και μέσα από την εργασία μου επιδιώκω να διευκολύνω και να εξυπηρετώ τους συμπολίτες μου και έχω ιδιαίτερη ενασχόληση με υποθέσεις που αφορούν την οικογένεια.  Εξάλλου, παρέχω τις υπηρεσίες μου ως δικηγόρος σε οποιονδήποτε φορέα μου ζητηθεί. Αλλά και πέρα από αυτά θεωρώ ότι το να είναι κανείς αλληλέγγυος και δοτικός πρέπει να είναι στοιχείο της προσωπικότητάς του και της καθημερινότητας του, ακόμη και σε στιγμές που κανείς δεν δύναται να τον αντιληφθεί.

ΕΡ.:  Ποιοι είναι οι λόγοι που σας ώθησαν να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση και γιατί επιλέξατε τον συνδυασμό του κου Παγώνη;

ΑΠ.: Οι λόγοι που με ώθησαν να συμμετάσχω είναι η σκέψη πως όλοι μας θα πρέπει να γίνουμε ενεργοί πολίτες, να εκμεταλλευτούμε ο καθένας μας ανάλογα με την ιδιότητά του και τις εμπειρίες του από την ζωή, τις δυνατότητες μας και να «βάλουμε πλάτη», που θα έλεγε ο σοφός λαός, προκειμένου να βοηθήσουμε την πόλη που ζούμε να βγει από το τέλμα της οικονομικής κρίσης και της εξαθλίωσης. Δεν είναι δυνατόν να μεμψιμοιρούμε μόνον ή να διατυπώνουμε κρίσεις και κριτικές. Θεωρώ ότι η δράση είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά και θα μας βοηθήσει να αναπτυχθούμε σαν κοινωνία. Για τον λόγο αυτό επέλεξα τον συνδυασμό του κου Παγώνη, διότι θεωρώ ότι είναι αξιοπρεπής προσωπικότητα, που με τις ικανότητές του και τις δράσεις του επέτυχε να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση έργων πνοής για την πόλη μας, όπως αυτό της Τεχνόπολης, της λειτουργίας Πανεπιστημιακών σχολών, της ανάπλασης της δημοτικής αγοράς, της αστικής ανάπλασης κ.α. στην υλοποίηση των οποίων εννοείται θα ήθελα να έχω ενεργό ρόλο.

ΕΡ.:  Ποια είναι η γνώμη σας για τα κυριότερα προβλήματα της πόλης;

ΑΠ.: Θεωρώ ότι τα κυριότερα προβλήματα της πόλης είναι το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα, η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης, η έλλειψη κυκλοφοριακής αγωγής των πολιτών, η έλλειψη πεζοδρομίων και υποδομής για α.μ.ε.α. και φυσικά η αδυναμία επικοινωνίας και συνεργασίας όλων των φορέων της πόλης μας, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι δυνατότητες μας σε όλους τους τομείς και να καταφέρουμε όλοι μαζί να αναμορφώσουμε και να αναβαθμίσουμε την πόλη που ζούμε. 

Επίσης, ένα μεγάλο πρόβλημα που χρήζει άμεσης επίλυσης είναι η έλλειψη υποδομών της πόλης μας για να μπορεί αυτή φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις, ενώ ταυτόχρονα η ξενοδοχειακή υποδομή της πόλης μας είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, κάτι που χρήζει άμεσης επίλυσης, αν θέλουμε να ανταποκριθούμε στο μεγάλο στοίχημα που λέγεται τουριστική ανάπτυξη.

ΕΡ.:  Πως φαντάζεστε τη Χαλκίδα του μέλλοντος;

ΑΠ.: Φαντάζομαι την Χαλκίδα του μέλλοντος σαν την πιο όμορφη και καθαρή πόλη, μια πόλη που θα δίνει δυνατότητες στους πολίτες της, μια πόλη με προοπτική, μια πόλη με πρότυπα σχολεία, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, με υποδομές για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, με αναμόρφωση της αισθητικής της εικόνας και αξιοποίηση κάθε γωνιάς της, ώστε να αποτελεί ένα αληθινό κόσμημα για τον επισκέπτη. Ακόμη οραματίζομαι την Χαλκίδα ως πόλο υγιούς τουριστικής έλξης για όλο το χρόνο, κέντρο πολιτιστικό και επιστημονικό , που θα έχει απολαυστική καθημερινότητά και θα αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τον επισκέπτη της. Φαντάζομαι μια πόλη με ενεργούς και συνειδητοποιημένους πολίτες, που θα αποφασίσουν να αξιοποιήσουν το δυναμικό τους, με παιδιά που θα έχουν συμμετοχή σε πολλές δράσεις της πόλης, μια πόλη που θα εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για τους κατοίκους της, μια πόλη που θα είναι υπόδειγμα και εκ των ων ουκ άνευ προορισμός επίσκεψης του κάθε Έλληνα και ξένου.

ΕΡ.:  Σε ποιο τομέα θέλετε να σας δοθεί η ευκαιρία να προσφέρετε τις υπηρεσίες σας;

ΑΠ.: Ως δικηγόρος θεωρώ ότι θα μπορούσα να υποστηρίξω και να στηρίξω κάθε τομέα στον οποίο ήθελε υπάρξει ανάγκη. Με γοητεύει πολύ η ιδέα να έχω ενεργό συμμετοχή σε ότι ήθελε χρειαστεί σχετικά με τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στην πόλη μας και την ίδρυση της "Τεχνόπολης". Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολλά αυτά που θα μπορούσα να προσφέρω λόγω της εξοικείωσης με το αντικείμενό μου στις δομές και γενικά στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, ώστε να μπορέσω να ενισχύσω με κάθε τρόπο την οικογένεια και τα παιδιά που το έχουν ανάγκη. Θα ήθελα στην Χαλκίδα του μέλλοντος όλα τα παιδιά να είναι φροντισμένα και ευτυχισμένα. Είναι επιτακτική ανάγκη να δώσουμε κάθε μορφής ενίσχυση στις μονογονεϊκές οικογένειες, στις οικογένειες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας! Είναι γεγονός ότι για να μπορέσουμε να αλλάξουμε σαν κοινωνία, θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τον πυρήνα αυτής, την οικογένεια και τα παιδιά!

ΕΡ.:  Τί πιστεύετε ότι μπορούν να περιμένουν από τον συνδυασμό του κου Παγώνη οι κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών;

ΑΠ.: Μπορούν να περιμένουν από τον συνδυασμό του κου Παγώνη την ολοκλήρωση των έργων που αφορούν την καθημερινότητα τους. Επιβάλλεται να έχουν και αυτές οι περιοχές αξιοπρεπή και σύγχρονα σχολικά κτήρια, ασφαλείς δρόμους, σωστή ηλεκτροδότηση και υδροδότηση, έργα πρόληψης εντόνων καιρικών φαινομένων και ακραίων καταστάσεων,  να γίνονται συμμέτοχοι και κοινωνοί της ανάπτυξης αλλά  και όλων των δράσεων του κέντρου. Άλλωστε, στο πλαίσιο του πολύ μεγάλου στοιχήματος της τουριστικής ανάπτυξης ο στόχος είναι να βελτιωθεί η ζωή όλων των κατοίκων ανεξαιρέτως, να δοθεί πνοή στην καθημερινότητα τους , η εύρεση εργασίας να είναι πια  δεδομένη και η διασύνδεσή τους με το κέντρο, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο να είναι πια γεγονός.