MY KTEO

Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Υποφέρουν και οι άνδρες από μειωμένη libido;

Αν και η υποτονική σεξουαλική επιθυμία θεωρείται κυρίως γυναικείο πρόβλημα, είναι πολύ πιθανό κι ένας άνδρας να χάσει το ενδιαφέρον του για το σεξ.


Το 2013 δημοσιεύτηκε στο «The Journal of Sexual Medicine» μια μελέτη σχετικά με τη μειωμένη libido στους άνδρες. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι σε ένα δείγμα 5.000 ανδρών, το 14% αυτών που είχαν ηλικία από 18 έως 29 ετών είχε βιώσει μειωμένη libido μέσα στο προηγούμενο έτος. Τo αντίστοιχο ποσοστό ήταν 17% για την ηλικιακή ομάδα 50-59. Τα αίτια της χαμηλής libido στον άνδρα μπορεί να είναι είτε σωματικά είτε ψυχολογικά:

• Χαμηλή τεστοστερόνη. Η τεστοστερόνη είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη για την ανδρική σεξουαλική ορμή. Καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν σε ηλικία, τα επίπεδα τεστοστερόνης βαθμιαία μειώνονται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον. Επίσης, άλλα προβλήματα, όπως είναι η παχυσαρκία και η υπνική άπνοια, ενδέχεται να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

• Φαρμακευτική αγωγή. Η μείωση της libido μπορεί να είναι παρενέργεια διάφορων φαρμάκων, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα οπιοειδή και οι βήτα αποκλειστές. Επίσης, η κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη σεξουαλική ορμή του άνδρα.

• Κόπωση. Κάποιες φορές οι άνδρες κουράζονται τόσο, που χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ.

• Στρες και άγχος. Η διαχείριση των διάφορων στρεσογόνων καταστάσεων και του άγχους μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της σεξουαλικής ορμής.

• Προβλήματα στη σχέση. Όταν ένας άνδρας είναι δυστυχισμένος στη σχέση του ή εάν έχει έντονο θυμό για τη σύντροφό του, μπορεί να νιώθει λιγότερη επιθυμία για σεξ.

• Ανία. Η σεξουαλική δραστηριότητα για πολλά ζευγάρια καταλήγει να είναι μια ρουτίνα, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μακροχρόνια σχέση. Οι δύο σύντροφοι συνεχίζουν να έχουν πάντα τις ίδιες σεξουαλικές πρακτικές, με αποτέλεσμα το σεξ να είναι λιγότερο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό. Το αποτέλεσμα, βέβαια, είναι η μείωση της σεξουαλικής τους επιθυμίας.

Συμπερασματικά, ακόμα κι αν σύμφωνα με το στερεότυπο ο άνδρας είναι αυτός που πάντα επιθυμεί το σεξ, η μειωμένη libido επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό και τους άνδρες. Εάν η μειωμένη σεξουαλική ορμή επιμένει ή εάν προκαλεί ανησυχία στον άνδρα, είναι σημαντικό να απευθυνθεί στον ειδικό που εμπιστεύεται.

Πηγή: zougla.gr