MY KTEO

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Πώς η κατάθλιψη επηρεάζει τη libido;

H κατάθλιψη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να χάσει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που προηγουμένως του προκαλούσαν ευχαρίστηση, συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής δραστηριότητας.
Είναι, λοιπόν, αρκετά συχνό φαινόμενο τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη να έχουν μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον.

Είναι πολύ σημαντικό οι δύο σύντροφοι να είναι ανοικτοί και ειλικρινείς αναφορικά με την επίδραση της κατάθλιψης στη σεξουαλική σχέση. Εάν ο ένας ή και οι δύο εμφανίζουν μειωμένη libido λόγω κατάθλιψης, μπορούν να βρουν από κοινού άλλους τρόπους διατήρησης της οικειότητας, όπως είναι η αγκαλιά ή το μασάζ.

Η libido είναι πιθανό να επηρεαστεί και από τη λήψη αντικαταθλιπτικής αγωγής. Δεν έχουν όλα τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης σεξουαλικές παρενέργειες, εάν όμως το άτομο παρατηρήσει ότι το φάρμακο ενδέχεται να επηρεάζει τη σεξουαλική του διάθεση, είναι καλό να μιλήσει στον ιατρό του, ώστε να αναζητηθούν οι κατάλληλες εναλλακτικές.

Εκτός από τη μείωση της libido, η κατάθλιψη προκαλεί επίσης αίσθημα θλίψης, ενοχής και συχνά το άτομο φθάνει να νιώθει εξαντλημένο, αβοήθητο και χωρίς προσωπική αξία. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα, όπως είναι πόνοι στο σώμα. Εάν ένα άτομο εμφανίσει καταθλιπτικά συμπτώματα, είναι σημαντικό να απευθυνθεί το συντομότερο δυνατό σε ειδικό και να προχωρήσει στην κατάλληλη θεραπεία.

Συνήθως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης είναι ένας συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, παρακάτω αναφέρονται τροποποιήσεις του τρόπου ζωής και μέθοδοι διαχείρισης του στρες που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τα άτομα με καταθλιπτικά συμπτώματα.

Αυτά είναι:
- η τακτική φυσική άσκηση
- ο επαρκής ύπνος
- η υιοθέτηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής
- η μείωση της πρόσληψης αλκοόλ
- η πρακτική εξάσκηση της γιόγκα και του διαλογισμού
- η συγγραφή ημερολογίου
- ο χρόνος με φίλους.

Ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός θεραπείας και στρατηγικών αυτοδιαχείρισης είναι μοναδικός για κάθε άτομο.

Πηγή:zougla.gr