MY KTEO

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Κεδίκογλου: Tο (ξε)πούλημα για 99 χρόνια-Με αφορμή τα ΕΛΤΑ στο Μαρμάρι.


Μπορεί το κλείσιμο των ΕΛΤΑ χάρη στις κινητοποιήσεις και την αγωνιστικότητα των πολιτών να αποφεύχθηκε τουλάχιστον προσωρινά, δείχνοντας ότι έχει νόημα ο αγώνας για δίκαια αιτήματα, φέρνει όμως στο προσκήνιο θέματα που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Αν και το συγκεκριμένο
ΕΛΤΑ εξυπηρετεί εκτεταμένη περιοχή με 8 χωριά  που το καλοκαίρι ο πληθυσμός αυξάνεται και λόγω τουρισμού,  οι κάτοικοι είναι καχύποπτοι και νομίζω ορθά για το μόνιμο της απόφασης.
Θυμίζω τα γεγονότα: Αρχικά το ΤΑΙΠΕΔ είχε διάρκεια ζωής 4 χρόνια και με το δεύτερο μνημόνιο επεκτάθηκε άλλα 4, σύνολο 8. Με το τελευταίο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δημιουργήθηκε το λεγόμενο «υπερταμείο» για 99 χρονια(!) και θα περιέχει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας του ελληνικού λαού δηλαδη 4 υποταμεία: 1) του ΤΧΣ με τα €6 δισ. των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, 2) του ΤΑΙΠΕΔ, 3) των ΔΕΚΟ ( ΕΥΔΑΠ ΟΑΣΑ και θυγατρικές -ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΕΛΤΑ, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΔΑΑ Ελ. Βενιζέλος, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, ΟΑΚΑ, Ελληνικές Αλυκές, Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου (ΑΕΔΙΚ),  Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (Ο.Κ.Α.Α. ΑΕ), Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (Κ.Α.Θ. ΑΕ), ΔΕΘ -Helexpo και Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών! κλπ) και 4) της ΕΤΑΔ που κατέχει όλα τα ακίνητα του ελληνικού κράτους. Εκτός από τα 70.000 κρατικά φιλέτα που είχε ως τώρα η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, η κυβέρνηση της εκχώρησε -κατόπιν αιτήματος του Υπερταμείου όπου ανήκει πλέον η ΕΤΑΔ- άλλα 10.119    ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου!
Το κρίσιμο είναι πως τις τελικές αποφάσεις θα παίρνει ένα πενταμελές εποπτικό συμβούλιο. Το εποπτικό συμβούλιο που αποτελείται από τρία απλά μέλη που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και θα είναι της αποδοχής της τρόικας, και τα δύο άλλα μέλη θα ορίζονται από το ESM και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς την ανάγκη σύμφωνης γνώμης της χώρας.
Για έγκριση όλων των αποφάσεων θα απαιτούνται 4/5 του εποπτικού συμβουλίου, δηλαδή ουσιαστικά ενός εκ των δυο διορισμένων ξένων. Είναι αμφίβολο αν θα γίνει αξιοποίηση με σκοπό την ανάπτυξη ή απλά πώληση για αποπληρωμή μέρους του χρέους. Θα γίνεται συνεχώς κ πιο φανερή η μέγγενη από αυτή την αποικιοκρατικού χαρακτήρα συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ που προηγούμενες κυβερνήσεις φυσικά δεν είχαν αποδεχτεί. Γι αυτό και μια από τις προτεραιότητες για το Κίνημα Αλλαγής μετεκλογικά είναι η διαπραγμάτευση εκτός από μείωση των πλεονασμάτων από 3,5 σε 2% και η εκ νέου αλλαγή αυτών  των δυσβάστακτων όρων. 
    Συμεών Κεδίκογλου.