MY KTEO

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

120 δόσεις:«Βροχή» αιτήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι της ρύθμισης

Η πλατφόρμα για τη ρύθμιση οφειλών σε έως 120 δόσεις είναι ανοικτή  και ήδη χιλιάδες οφειλέτες σπεύδουν στην ιστοσελίδα για να ενημερωθούν.

Έως το βράδυ της Τετάρτης πάνω από 13.000 οφειλέτες είχαν υποβάλει αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ενώ 100.000 ενδιαφερόμενοι επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα για να μελετήσουν τους όρους και τις παγίδες. Ενδεικτικό είναι πως στις 10.350 έφτασαν μόλις από το πρώτο 24ωρο λειτουργίας της πλατφόρμας.

Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους φορολογουμένους με χρέη είναι το κατά πόσο η ρύθμιση των 120 δόσεων μπορεί να «φρενάρει» τις κατασχέσεις.
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση 120 δόσεων καθώς και η συνεπής στάση του απέναντι στους όρους και τις προθεσμίες παρέχουν τα εξής ευεργετήματα:

Χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας
Αναβάλλεται η εκτέλεση τυχόν ποινής φυλάκισης που έχει επιβληθεί για μη καταβολή οφειλής άνω των 100.000 ευρώ στο Δημόσιο ή, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή της, διακόπτεται.
Αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης και η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων.

Ποιες κατασχέσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται
Το ευεργέτημα των 120 δόσεων, για την αναστολή αναγκαστικών μέτρων, δεν θα ισχύει, ωστόσο, για τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες.

Τα αποδιδόμενα ποσά από αυτές τις κατασχέσεις, πάντως, λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ευεργετήματα της ρύθμισης 120 δόσεων ξεκινούν να ισχύουν μόνο μετά την εξόφληση της πρώτης δόσης, η οποία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός προθεσμίας τριών ημερών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης υπαγωγής.

Εξαιρέσεις 
Το ευεργέτημα των 120 δόσεων, για την αναστολή αναγκαστικών μέτρων, δεν ισχύουν για τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες.
Προσοχή: Τα αποδιδόμενα ποσά από αυτές τις κατασχέσεις, λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη δόσης ή δόσεων της ρύθμισης εφόσον δεν πιστώνονται διαφορετικά κατά τις κείμενες διατάξεις.

Διαδικασία 
Οι οφειλέτες προερχόμενοι από τον ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ υποβάλλουν αίτηση στον ΕΦΚΑ για τις ατοµικές τους εισφορές, όπου λαµβάνει χώρα ο εθελοντικός επανυπολογισµός.
Ακολούθως η διαδικασία συνεχίζεται ηλεκτρονικά στο ΚΕΑΟ για την επιλογή των δόσεων. Οι εργοδότες που δεν οφείλουν και ατομικές εισφορές μπορούν να µπουν κατευθείαν στην πλατφόρμαµα του ΚΕΑΟ και να ρυθµίσουν αφού πιστοποιηθούν ως χρήστες.
Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται από την πλατφόρμαµα του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr µε κλειδιά Taxisnet και ΑΜΚΑ.

Μετά την είσοδο εμφανίζονται τα στοιχεία της ταυτότητας, τα οποία ανασύρονται από το Μητρώο του ΕΦΚΑ. Τα στοιχεία αυτά δεν μεταβάλλονται. Σε περίπτωση που έχουν μεταβληθεί, θα πρέπει ο φορολογούμενος να απευθυνθεί στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή του ΕΤΕΑΕΠ. Εμφανίζονται τα στοιχεία επικοινωνίας, για τα οποία παρέχεται η δυνατότητα μεταβολής και καταχώρισης νέων στοιχείων.

Ακολουθούν ερωτήματα προς τους οφειλέτες όπως Εάν οι οφειλές έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη Ν. 3869/2010 (υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα) και δεν έχει εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση, μπορεί ο ασφαλισμένος να τις εντάξει στη νέα ρύθμιση. Η Ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα παραμείνει ανοικτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.


Newsbomb.gr