MY KTEO

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Κομνηνοί Πόντιοι Εύβοιας: Εκδηλώσεις Μαίου 2019 - 100 χρόνια από τη Γενοκτονία


Σε αυτή τη χρονιά ορόσημο για τον ελληνισμό, εκατό χρόνια μετά το έγκλημα της Γενοκτονίας των προγόνων μας, ο σύλλογός μας με αποκορύφωμα το διήμερο 18&19 Μαΐου ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος των εκδηλώσεών μνήμης τις οποίες φέτος διοργανώνει.

Μέσα από την πρωτότυπη δράση - πρωτοβουλία του συλλόγου μας , "Πυρρίχιος Δρόμος, Ποδηλατώντας με τη φλόγα του Πόντου" ξεκινήσαμε στις 14/5 ένα ταξίδι μεταφέροντας από τον Πειραιά ως τη Θεσσαλονίκη τη δάδα που δημιουργήσαμε με χώμα, αγιασμό και άνθη από τον Πόντο και στην οποία διατηρήθηκε άσβεστη η φλόγα της ζωής και της συνέχισης της μακράς και αιώνιας πορεία του ποντιακού ελληνισμού. Από το λιμάνι που δέχθηκε τους προγόνους μας μετά την καταστροφή, ως τη μάνα Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας που έγινε το κέντρο της νέας Πατρίδας μας. Πρώτος σταθμός η Χαλκίδα. Σε μια συγκινητική τελετή υποδοχής το βράδυ της Τρίτης 14/5 ο πρώτος ποδηλάτης, εμπνευστής και χοροδιδάσκαλος του συλλόγου μας ο Βασίλης Καρυοφυλλίδης παρέδωσε την φλόγα στον επόμενο ποδηλάτη, Γιάννη Φουριέζο. Από τη Χαλκίδα, στις 15/5 η φλόγα ταξίδεψε στο Προκόπι Εύβοιας, επισκέφθηκε τον Άγιο Ιωάννη το Ρώσσο και μετά τον τελευταίο σταθμό της στο νησί μας, στον Αγιόκαμπο, πέρασε δια θαλάσσης στη Μαγνησία για να συνεχιστεί ο Πυρρίχιος δρόμος με την συμβολή των αδελφών σωματείων μας ως τον τελικό προορισμό της στη Θεσσαλονίκη.
Το διήμερο 18&19 Μαΐου, καθ' όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 18-19/5 το ενημερωτικό μας περίπτερο έγινε η καρδιά του Ποντιακού στοιχείου για την Εύβοια. Την έκθεση αρχειακού υλικού για τον Πόντο και την ιστορία του επισκέφθηκε πλήθος κόσμου όπου ενημερώθηκε στα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής και παρακολούθησε προβολές οπτικοακουστικών έργων, φωτογραφιών και ιστορικών στοιχείων για τη Γενοκτονία. 
Το βράδυ Σαββάτου έλαβε χώρα ομιλία του προέδρου του συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνου Καραγιάννη στην οποία αναφέρθηκαν τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου της δεύτερης και ποιο αιματηρής φάσης της Γενοκτονίας, με τη είσοδο του Κεμάλ στη Σαμψούντα και τονίστηκε ιδιαιτέρως η ανάγκη ενσωμάτωσης της μνήμης του παρελθόντος της Πατρίδας μας ως απαραίτητο συστατικό στη ζωή μας μιας και είναι ο μόνος τρόπος να αποδείξουμε από που ήρθαμε και που πηγαίνουμε ως άνθρωποι και ως λαός. Ο πρόεδρος στο κλείσιμο της ομιλίας του αναφέρθηκε στο μήνυμα που πρέπει διαδοθεί σε αυτή τη θλιβερή επέτειο των 100 χρόνων που δεν είναι άλλο από την γνώση για την Ιστορία της Πατρίδας ώστε να εργασθούμε όλοι για την εκπλήρωση του χρέους μας. Τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που θα αποτελέσει τη δικαίωση των 353000 ψυχών των προγόνων μας και θα αποτρέψει μελλοντικά εγκλήματα τέτοιου είδους.
Την Κυριακή 19/5 στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου έλαβε χώρα το μνημόσυνο στη μνήμη των προγόνων μας.
Στη Θεία Λειτουργία παρέστει τιμητικό άγημα με τις Ζουπουνοφόρες και τους Ζιπκαλήδες του συλλόγου μας.
Στο κλείσιμο του διημέρου, το βράδυ της Κυριακής 19/5 σε ένα συγκινητικό δρώμενο ο πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Κ.Καραγιάννης  συνοδεία της λύρας του αντιπροέδρου κ. Γ. Παπαδόπουλου παρουσίασε τη δράση του Πυρρίχου δρόμου μέσα από φωτογραφικό υλικό και βίντεο  από την αφή της στο Πειραιά ως την τελετή λήξης στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα τα μέλη του συλλόγου σχημάτισαν με κεριά το επετειακό λογότυπο των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία μαζί με τον αριθμό 353000. Αξιοσημείωτη είναι η συμμετοχή των παρευρισκόμενων οι οποίοι με σεβασμό παρακολούθησαν τη διαδικασία και αργότερα θέλησαν να ενημερωθούν από τα μέλη του συλλόγου μας σχετικά με τα γεγονότα της Γενοκτονίας, έλαβαν έντυπο υλικό και φωτογράφησαν το συγκινητικό σκηνικό.

- Παρουσίες / Συμμετοχές / Συνεντεύξεις :

96,5 FM stereo – Εκπομπή «Ποδηλασία & Ζωή»

Τη Δευτέρα 13/5  στο ραδιοφωνικό σταθμό 96,5 Fm Χαλκίδας και την εκπομπή  “Ποδηλασία και Ζωή” με τον Παντελή Τραπεζούντιο και την Έστερ Λουκά μίλησε ο Πρόεδρος του συλλόγου μας κ. Κωνσταντίνος Καραγιάννης για την επέτειο της Γενοκτονίας, τη σημασία των δράσεων για τα 100 χρόνια και το μήνυμα για την διεθνή αναγνώρισή της.

3ο Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας

Σε εκδήλωση στο 3ο Δημοτικό σχολείο Χαλκίδας με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας παρευρέθηκε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ο οποίος σε συνεργασία με το διδακτικό προσωπικό μίλησε στους νεαρούς μαθητές της 3ης τάξης, παρουσίασε τις ποντιακές φορεσιές και με τη λύρα τους μετέφερε μελωδίες από την πατρίδα. Κλείνοντας μετέφερε εκ μέρους του Δ.Σ τα συγχαρητήρια του συλλόγου μας στη δασκάλα των παιδιών κ. Ελένη Ταμουρίδου για την πρωτοβουλία καθώς και για την χαρά που μας έδωσε να βρεθούμε μεταξύ των παιδιών και να διαδώσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά

Επαγγελματικό Λύκειο Αλιβερίου

Σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στην αίθουσα εκδηλώσεων του επαγγελματικού Λυκείου Αλιβερίου παρέστει ο πρόεδρος του συλλόγου μας Κωνσταντίνος Καραγιάννης την Παρασκευή 17/5. Ο Πρόεδρος απεύθυνε ένα ιδιαίτερο χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους δίνοντας μια διαφορετική διάσταση σε σχέση με τα αναμενόμενα μιας και αναφέρθηκε σε μια "εικονική Γενοκτονία" με επίκεντρο την πόλη του Αλιβερίου και θύματα τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα. Οι μαθητές και το διδακτικό προσωπικό έκαναν με αυτό τον τρόπο σε λίγα λεπτά εικόνα το χρονικό της καταστροφής. Ο Πρόεδρος μετά τον παραλληλισμό αυτό τόνισε πως ένα τέτοιας εμβέλειας έγκλημα όπως η  Γενοκτονία πρέπει να σταματήσει να υφίσταται ακόμα και στην πιο νοσηρή φαντασία. Γι αυτό και η αναγνώριση της διεθνώς πρέπει να γίνει πράξη προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες γενοκτονίες. Λίγο πριν το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Καραγιάννης έπαιξε λύρα και τραγούδησε μαζί με τους μαθητές τα άσματα " Πάρθεν η Ρωμανία" και " Την Πατριδα'μ έχασα" μέσα σε κλίμα συγκίνησης. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στο διδακτικό προσωπικό του σχολείου και ιδιαιτέρως στο συμπατριώτη μας κ. Νικόλαο Παπαδόπουλο για την έμπνευση και την οργάνωση.