Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Σεμινάριο με θέμα «Ευρωπαίοι για την Ειρήνη 2019





Την Παρασκευή 17 έως τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 οι συντονίστριες καθηγήτριες Sandra Frommeyer από το Γερμανικό σχολείο Βerufskolleg Tecklenburger Land des Kreises Steinfurt της πόλης Ibbenbüren και η Λίτσα Γλάρου, συντονίστρια από το 2ο Γενικό Λύκειο Αλιβερίου
περιέγραψαν τους στόχους και τη διαδικασία της εργασίας στο έργο τους: "Πόλεις με ορυχεία – Αναζητώντας νέο φως" (Cities of Black Coal - Looking for a New Light) στο σεμινάριο που διοργανώθηκε με θέμα «Ευρωπαίοι για την Ειρήνη 2019» από το ίδρυμα χρηματοδότησης του έργου, Europeans For Peace (EVZ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης και Συνάντησης Νέων (EJBW) στη Βαϊμάρη της Γερμανίας. Το έργο είναι ένα από τα 4 σχολικά προγράμματα που εγκρίθηκαν στη Γερμανία και θα χρηματοδοτήσει το Ίδρυμα EVZ για την ανταλλαγή 13 Γερμανών και 13 Ελλήνων μαθητών των αντίστοιχων σχολείων κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2019-2020, οπότε και θα υλοποιηθεί το έργο.
Το σεμινάριο έδωσε την ευκαιρία στις δύο εκπαιδευτικούς, που από το 2014 έχουν συνεργαστεί διαδικτυακά με επιτυχία σε τρία Ευρωπαϊκά προγράμματα αδελφοποίησης σχολείων (eTwinning) και έχουν τιμηθεί με τρεις Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας, να συναντηθούν δια ζώσης. Πρόσφερε επίσης τη δυνατότητα να προετοιμάσουν το έργο τους και να λάβουν μέρος σε διάφορα εργαστήρια σχετικά με τη διαφορετικότητα.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ξεναγήθηκαν με τα υπόλοιπα μέλη από Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Σερβία, Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Λευκορωσία, Ουκρανία, Ρωσία και Γεωργία που συμμετείχαν στο σεμινάριο εκπροσωπώντας διάφορα ιδρύματα και οργανώσεις, στην όμορφη Βαϊμάρη, την πόλη όπου έζησαν ο Γκαίτε και ο Σίλερ και γεννήθηκε το κίνημα του Μπαουχάους. Συγκινητική ήταν η ξενάγηση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ κοντά στη Βαϊμάρη. Στην ελληνική αποστολή συμμετείχε και η Μαθηματικός και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος, Ευαγγελία Καρκαλέτση.