MY KTEO

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Εγκαινιάσθηκε ο βιολογικός Αμαρύνθου




 
Αμφιτρίτη Αλημπατέ: Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για το Δήμο Ερέτριας .Είναι μεγάλη ημέρα για τη Δημοτική Ενότητα Αμαρυνθίων.
Ένα έργο πνοής, ένα έργο πολιτισμού, ένα έργο προστασίας του περιβάλλοντος ολοκληρώθηκε και
σήμερα ξεκινά!
Μακροχρόνιος ο αγώνας. Χωροθέτηση, διαφωνίες, διαβουλεύσεις, μελέτες, εγκρίσεις, χρηματοδότηση, υλοποίηση.
Ως Δήμαρχος, ως Δημόσιο θεσμικό πρόσωπο, εκπροσωπώντας όλους τους Δημότες και όντας η συνέχεια της Δημόσιας Διοίκησης προσκάλεσα στα σημερινά εγκαίνια, αυτή την ιστορική στιγμή, όλους τους πρώην Δημάρχους του πρώην Δήμου Αμαρυνθίων, τον κ.Μανούσο, τον κ.Μιχαήλ και τον κ.Στρουμπούλη καθώς και τον τέως Δήμαρχο, τον πρώτο του Καλλικρατικού Δήμου Ερέτριας κ.Βελέντζα, ως ένδειξη τιμής και αναγνώριση της προσφοράς τους στην συνέχεια του έργου.
Ο κ. Μιχαήλ ως Δήμαρχος Αμαρύνθου ανέθεσε την εκπόνηση των μελετών, προώθησε την ωρίμανση τους και προσπάθησε για την εξεύρεση πηγής χρηματοδότησης.
Ο τέως Δήμαρχος. Ο κ. Βελέντζας ήταν ο αρχιτέκτονας, αυτός που σχεδίασε και διεκδίκησε την χρηματοδότηση του έργου, ενέταξε τα υποέργα σε πηγή χρηματοδότησης, το δημοπράτησε και εκτέλεσε το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου.
Νοιώθω λοιπόν την υποχρέωση να τους ευχαριστήσω, εκ μέρους των Δημοτών για την προσφορά τους.
Εμείς, ολοκληρώσαμε τα δίκτυα και την Εγκατάσταση Επεξεργασία Λυμμάτων.
Επειδή ο Βιολογικός Καθαρισμός, Δίκτυο και ΕΕΛ είναι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη και εμείς ως Δημοτική Αρχή προσφέρουμε με πάθος στο Δήμος μας για την απόκτηση του Βιολογικού σε όλες τις Κοινότητες.
Ο υπάρχων που εγκαινιάζεται, διαπερνά με το δίκτυο του (3)Κοινότητες, Αμάρυνθο, Γυμνό, Καλλιθέα.
Εμείς κατορθώσαμε συντάσσοντας Μελέτη σκοπιμότητας να εντάξουμε το Δίκτυο της Άνω Βάθειας στους οικισμούς Γ! Προτεραιότητας, γιατί όντας οικισμός με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, δεν ήταν οικισμός επιλέξιμος για χρηματοδότηση από την Ε.Ε..
Με την ένταξη αυτή στους οικισμούς Γ! κατηγορίας, άνοιξε η βασική προϋπόθεση χρηματοδότησης!
Και πράγματι καταφέραμε χρηματοδότηση από το ΕΠΕΡΑΑ 2.180.000,00 με Φ.Π.Α., ως υποέργο του Βιολογικού Αμαρύνθου.
Έτσι και η 4η Κοινότητα Η Άνω Βάθεια θα αποκτήσει δίκτυο αποχέτευσης. Το έργο έχει όλες τις εγκρίσεις και είναι υπό δημοπράτηση.
Μεγάλο έργο όμως είναι και ο Βιολογικός Καθαρισμός της Ερέτριας, της 5ης και μεγαλύτερης Κοινότητας του Δήμου μας.
Με χαρά και βαθιά ικανοποίηση ανακοινώνω σε αυτή την ιστορική στιγμή την χρηματοδότηση του Δικτύου, του αγωγού, και της ΕΕΛ της Ερέτριας 17.500.000,00 με το Φ.Π.Α.!
Ένα έργο σημαντικό που η Ερέτρια το διεκδικούσε επί δεκαετίες είναι ήδη υπό δημοπράτηση, αναρτημένο στο ΕΣΗΔΗΣ, σε δημόσιο Διαγωνισμό.
Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείο Εσωτερικών και σύντομα και η Ερέτρια θα αποκτήσει Βιολογικό Καθαρισμό.
Τέλος και για την 6η Κοινότητα του Δήμου μας τη Σέτα έχουμε ήδη καταθέσει πλήρη φάκελο Μελέτης στο πρόγραμμα Φιλόδημος, ύψους έργου 1.500.000,00
Η μελέτη αυτή βρίσκεται υπό αξιολόγηση και ελπίζουμε βάσιμα ότι θα χρηματοδοτηθεί.
Κυρίες και κύριοι,
Ναι, ο Δήμος μας πλέον έχει αποκτήσει μεγάλα έργα υποδομής. Η έναρξη λειτουργίας του σημερινού έργου το επιβεβαιώνει.
Το μέλλον πλέον θα είναι διαφορετικό και επιστέγασμα όλων αυτών θα είναι και η επαναχρησιμοποίηση του νερού του Βιολογικού Καθαρισμού.
Επόμενος στόχος είναι η Μελέτη και Χρηματοδότηση για την κατασκευή αγωγών ώστε να διοχετεύει το νερό του Βιολογικού προς άρδευση.
Βέβαια σήμερα, με το έργο που εγκαινιάζουμε υπάρχει ήδη η δυνατότητα χρησιμοποίησης του συνόλου της ποσότητας των νερών που επεξεργάζεται η μονάδα, για άρδευση.
Γίνεται πραγματικά πρότυπος ο Δήμος μας. Πράσινος Δήμος.
Με το έργο αυτό θα απαλλαγεί ο υδροφόρος ορίζοντας από την ρύπανση που δημιουργούν τα βοθρολύμματα και το έργο αυτό συμβάλλει στην αναβάθμιση της ποιότητας του νερού της θάλασσας.
Καλή Αρχή λοιπόν! Κλείνοντας ομολογώ ότι νιώθω ευλογημένη που στη δική μας θητεία εγκαινιάζεται το μεγάλο έργο του Βιολογικού Αμαρύνθου και δίνω το έναυσμα της έναρξης λειτουργίας του.
Καλώ του δημότες να συνδεθούν το συντομότερο δυνατό με το δίκτυο, ενημερώνοντας τους ότι η ΔΕΥΑΕ έχει ‘ήδη κατασκευάσει 700 αναμονές.
Για να κάνουμε το έργο μας πράξη!!!
Ολοκληρώνοντας ευχαριστώ διαχρονικά τους προέδρους και τα Δ.Σ, το προσωπικό τόσο της ΔΕΥΑΕ όσο και της ΔΕΥΑΕ Χαλκίδας, τους αναδόχους και όσους συνέβαλλαν στην υλοποίηση του έργου.