MY KTEO

Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

Μειώνεται η συμμετοχή των ασθενών σε φάρμακα - Τι θα ισχύσει για τα γενόσημα


Σε μείωση της συμμετοχής για την αγορά φαρμάκων προχωρά το υπουργείο Υγείας έπειτα από τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα μειώνεται στο μισό το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων για τα φάρμακα, η τιμή των οποίων έχει μειωθεί έπειτα από τη διαδικασία της
διαπραγμάτευσης.

Έτσι, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%. Επίσης, ως προς τα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Με τη συγκεκριμένη διάταξη δίνεται ένα σημαντικό κίνητρο στους ασθενείς για να προτιμούν τα γενόσημα, αφού θα πληρώνουν λιγότερα χρήματα για να τα προμηθεύονται. Ταυτόχρονα θα υπάρχει και σημαντική εξοικονόμηση για τα δημόσια ταμεία αφού η επιλογή των γενοσήμων από τους ασφαλισμένους συνεπάγεται και μικρότερο κόστος για την κρατική αποζημίωση.
Επίσης με την ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι κλειστά θα πρέπει να παραμένουν τα φαρμακεία τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες. Τις ημέρες αυτές θα μένουν ανοικτά μόνο τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Έθνος