MY KTEO

Κυριακή 5 Μαΐου 2019

Αυτοδιοικητικές εκλογές -Ευρωεκλογές: Τι συμβαίνει με τις κανονικές άδειες δημοσίων υπαλλήλων


Η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απέστειλε προς τους φορείς του δημοσίου εγκύκλιο με θέμα «Μη αναστολή υπηρεσιακών μεταβολών και χορήγησης κανονικών αδειών κατά τη διάρκεια των αυτοδιοικητικών εκλογών και των Ευρωεκλογών».

Όσον αφορά στη χορήγηση κανονικών αδειών στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αναφέρονται τα εξής:

Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές: Σύμφωνα με τις διατάξεις της εκλογικής διαδικασίας, δεν προβλέπεται αναστολή των κανονικών αδειών των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και του ευρύτερου δημόσιου τομέα κατά την προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών της Χώρας.
Ευρωεκλογές: Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 9 του ν. 4255/2014, δύνανται, με απόφαση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, να τεθούν σε εφαρμογή οι περί ανακλήσεως και απαγορεύσεως χορήγησης κανονικών αδειών διατάξεις της εκλογικής νομοθεσίας (άρθρο 106 Π.Δ. 26/2012) στις εκλογές των αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν κρίνεται σκόπιμη η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, η οποία να θέτει σε εφαρμογή τις διατάξεις του ισχύοντος, για τις βουλευτικές εκλογές, άρθρου 106 του Π.Δ. 26/2012, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των υπαλλήλων των δημοσίων υπηρεσιών δεν εμπλέκεται στην προετοιμασία και διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Συνεπώς, δεν θα ισχύσει για τις προσεχείς ευρωεκλογές η ανάκληση και απαγόρευση χορήγησης κανονικών αδειών. Στο πλαίσιο αυτό, οι κανονικές άδειες απουσίας των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα χορηγούνται λαμβάνοντας υπόψη τις υπηρεσιακές ανάγκες εκάστου φορέα, ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.
Αναμένεται η έκδοση νεότερης εγκυκλίου για την έγκαιρη ενημέρωση εργαζομένων και υπηρεσιών σχετικά με τις διευκολύνσεις των δημοσίων υπαλλήλων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, δηλαδή την χορήγηση εκλογικών αδειών.