MY KTEO

Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Στροφή των επιχειρήσεων προς ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα

Παρά την κρίση των τελευταίων ετών, παρατηρείται ότι ο αριθμός των εργαζομένων που μετέχει σε ομαδικά ασφαλιστικά προγράμματα αυξάνεται ετησίως, κατά 10% περίπου: από 720.000 εργαζόμενους το 2012, σε 800.000 το 2017.
Η εξήγηση είναι απλή. Οι παροχές που διασφαλίζουν τα εν λόγω συμβόλαια συνιστούν πλέον ένα ιδανικό αντιστάθμισμα στο περιβάλλον ανασφάλειας που προκαλεί η υποχρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό έχει ως συνέπεια, την δραστική συρρίκνωση των παροχών που αυτή προσφέρει.

Ουσιαστικά, οι εταιρείες ανά την Ελλάδα ανάγουν την εν λόγω ανασφάλεια σε "ευκαιρία" και προχωρούν στη σύναψη ομαδικών προγραμμάτων υγείας και σύνταξης με σκοπό, όχι μόνο την διακράτηση αλλά και την προσέλκυση των καλύτερων στελεχών της αγοράς, αλλά και την ανύψωση του ηθικού του προσωπικού. Και τούτο με ένα χαμηλότερο κόστος από αυτό που θα επωμίζονταν αν επέλεγαν εναλλακτικά να παρέχουν υψηλότερους μισθούς. 

Τα συνταξιοδοτικά προγράμματα οδηγούν την ανάπτυξή ομαδικών
Μέχρι πρότινος, η κατηγορία των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων ήταν σχετικά άγνωστη στην ελληνική αγορά. Τα ομαδικά συνταξιοδοτικά προγράμματα είναι αυτά που κρύβονται πίσω από την δυναμική ανάπτυξη των ομαδικών ασφαλίσεων των τελευταίων ετών. Τα εν λόγω προγράμματα, θεωρούνται σαν γέφυρα μεταξύ του σημερινού αναδιανεμητικού  συστήματος και της ανάγκης για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος τριών πυλώνων.

Πολλά τα πλεονεκτήματα
Ουσιαστικά τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια μειώνουν σημαντικά το αίσθημα της ανασφάλειας και δημιουργούν παράλληλα, ένα ξεχωριστό περιβάλλον εργασίας. Παύουν πλέον να αποτελούν μία παροχή- προνόμιο για "λίγους" και μετεξελίσσονται σε ένα μέσο "έξυπνης" αποταμίευσης. Επιπλέον, αποτελούν σύγχρονο "εργαλείο" δημιουργίας θετικού εργασιακού περιβάλλοντος, βελτιώνουν το κύρος και τη φήμη της επιχείρησης στην αγορά. Τέλος,, προσφέρουν φοροαπαλλαγή εισφορών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4172/2013, άρθρο 14, παράγραφος ι).


Capital.gr