MY KTEO

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Το ιστορικό κέντρο της Χαλκίδας επισκέφθηκε ο συνδυασμός «Αλλάζουμε»

Η υποψήφια Δήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων και επικεφαλής του συνδυασμού «Αλλάζουμε» Έλενα Βάκα, συνεχίζει τις περιοδείες της στις γειτονιές του Δήμου Χαλκιδέων με συνεργάτες της και υποψήφιους συμβούλους.

Την Παρασκευή 24 Μαΐου, το μεσημέρι, η Έλενα Βάκα συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής της Αγίας Παρασκευής. Η υποψήφια δήμαρχος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του συνδυασμού «Αλλάζουμε» που αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής:

«Στην κεντρική ομιλία του συνδυασμού μας, την Τετάρτη το βράδυ, παρουσίασα το όραμά μας για την αναγέννηση της Χαλκίδας και την τουριστική της ανάπτυξη, με έμφαση στην ιστορία της, τον πολιτισμό της και το κτιριακό της απόθεμα. Στα πλαίσια αυτά, βρισκόμαστε σήμερα στη συνοικία της Αγ. Παρασκευής (Νότιο Κάστρο) για να σηματοδοτήσουμε τη θεμελιώδη προτεραιότητα του συνδυασμού «Αλλάζουμε», για την προστασία, αποκατάσταση, διατήρηση και ανάδειξη του παραδοσιακού πολεοδομικού ιστού του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Το σχέδιό μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν στη φθίνουσα πορεία της περιοχής προβλέπει:

1. Την υλοποίηση ειδικής πολεοδομικής μελέτης για την υπαγωγή του ιστορικού κέντρου της πόλης, στις πολεοδομικές διατάξεις, περί" προστασίας της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς"

2.Την επιδότηση, μέσω χρηματοδοτικού προγράμματος, των ιδιοκτητών για αποκαταστάσεις κτιρίων και για αισθητικές βελτιώσεις προσόψεων.

3. Ανάπλαση της πλατείας Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής και ενοποίησή της με τον περιβάλλοντα χώρο της πινακοθήκης Μυταρά. Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του Λαογραφικού Μουσείου Χαλκίδας και διάνοιξη της οδού Παπίγκη, στη θέση των παλιών συνεργείων. Επίσης τεχνικά έργα αναπλάσεων, πεζοδρομήσεις και ειδικός φωτισμός.

4. Σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ. δρομολογείται η άμεση αποκατάσταση της οικίας της οδού Παίδων, αρχοντικό της οθωμανικής περιόδου, και η διαμόρφωσή της σε μουσείο για την ιστορική εξέλιξη της συνοικίας. Κατά τον τρόπο αυτό και για την προσέλκυση επισκεπτών στην περιοχή θα λειτουργούν καθημερινά πέντε χώροι μουσείων-εκθέσεων (Λαογραφικό Μουσείο, οικίας Βαίλου, οικίας οδού Παίδων, έκθεση χαρακτικών Οθ. Τεμένους, πινακοθήκη Μυταρά).

5. Θέσπιση ειδικών και ήπιων επαγγελματικών χρήσεων, συμβατών με την ιστορικότητα της περιοχής, όπως αναψυκτήρια, καταστήματα εστίασης, εργαστήρια παραδοσιακής τέχνης, καταστήματα πώλησης τουριστικών ειδών κλπ, προκειμένου το πολιτιστικό ενδιαφέρον να συνδυάζεται με ήπια ψυχαγωγία.

Η ιστορική περιοχή του Κάστρου Χαλκίδας, που φιλοξενεί σε απόσταση αναπνοής τρία θρησκευτικά μνημεία, τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, το Οθωμανικό Τέμενος Εμίρ Ζαδέ και την Συναγωγή, αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα της μακραίωνης ιστορίας της πόλης και απόδειξη του πολυπολιτισμικού της χαραχτήρα. Και στη συνοικία αυτή, είναι απόφασή μας, να χτυπάει η καρδιά της αναγεννημένης και τουριστικής Χαλκίδας.»